[]

Talep azalması nerden görülür?

aklıma takıldı. benim nispeten maddi durumum iyi olmasına rağmen marketten en temel ihtiyaçlar dışında bir şey almıyorum. aşırı pahalı. herhalde benim gibi milyonlar vardır. bunun da talebi azaltması lazım.bu talebi istatistik olarak nerden görebiliriz?




 
aaah, zor soru. genel anlamda talep / talep edilen miktar farkı var. üstelik her ürüne olan talep de aynı oranda değişmez (esneklik dediğimiz kavramdan dolayı), yani ekmeğe %50 zam gelmesi ile kolaya %50 zam gelmesi aynı etkiyi yaratmaz. bu anlamda "talep" diye genel bir kavramdan bahsetmek çok zor, talep edilen miktarı da zam denen zımbırtı yani fiyat etkiler. diğer tüm faktörler talebi değiştirir. alelade bir soruda gereksiz bir detay olsa da çok karışıyor.

ama illa bakacağım diyorsan ve teknik değil de insanlar bir şeyler almaktan ne ölçüde vazgeçti diyorsan, üretim maliyeti ve üretim tekniklerinde ciddi bir sıçrama da olmadıysa enflasyon (ya da dezenflasyon, deflasyon) o cevabı kısmen verir.

ürün bazında bakmak istersen ki mantıklı olan o sanırım senin soruda, satıcı ve üreticilerin rakamlarına ulaşmak lazım.

mesela şu tip raporları farklı dönemler için karşılaştırabilirsin: data.tuik.gov.tr
  • passion rules the game  (30.01.22 13:32:10 ~ 13:35:15) 
Passion +1
Ürün bazinda zor çünkü firmalarin kendi istatistikleri.

Ama üretim seviyesinden belli olabilir. Eğer talep düşerse arz düşer haliyle üretim düşer.

Sonra sirketlerin genel satış oranlarina bakilabilir. Misal sallıyorum migros gecen yila oranla beklenenin altında satış yaptiysa bu kadar zam sonrası azalma var denilebilir.
  • logisticsmanager  (30.01.22 16:20:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.