[]

Isı Yalıtım (İç cephe)

Arkadaşlar merhaba,

Bu konunun uzmanı aramızda var mı? Sorunum ısı yalıtımı.

E-devletten kontrol ettim binanın enerji belgesinde c sınıfı yazıyor ancak aşırı bir ısı kaybı var. c sınıfı buysa yanmışız. babamların oturduğu bina da c sınıfı enerji belgesi var ancak orada durum çok farklı. neredeyse ısı kaybı yok gibi. harcanan gaz miktarı ve odaların ortalama ısılarından fark çok net fark ediliyor.

Şimdi kapı pencere vs’den oluşan kayıpları çözmek kolay orayı geçiyorum

Benim aklımda olan şey; evin iç cephesinden sadece kendi dairemde bir yalıtım yaptırma durumu. yani dış cepheden boyle bir teklifle gidemem, bina yeni olduğu için kimse razı olmaz diye düşünüyorum.

Evin dış cepheye bakan duvarlarında bims kullanılmış. Bunun üzerine ek bir yalıtım malzemesi vs. yok. dış cephe tarafında bildiğimiz dümdüz dış cephe boyası sıva vs vardır üstüne boya yapmış. iç tarafta alçı sıva üzerine saten alçı ve dümdüz boya var. benim gördüğüm öyle yani. uzman değilim.

Bu iç cepheyi komple kazıtıp, içten ısı yalıtım sıvası üzerine alçı sıva üzerine saten alçı, üzerine thermal boya uygulaması yaptırsam çözüm olur mu? hem teknik açıdan bu mümkün mü? hem maddi olarak çok büyük bir maliyet yaratır mı?

Ya da daha pratik bir çözüm var mı? Sadece thermal boya kullanmak (iç cephe) çare olur mu?

Anladığım kadarıyla thermal boya çalışma mantığı yansıtma üzerine kurulu ancak evdeki ısı güneşten gelen ışın gibi bi ısı değil. Faydası olur mu? Emin olamadım.

İç cepheden mantolama olayını hiç düşünmüyorum çok saçma.

 
Isı yalıtım sıvası, boyası, duası vs ben hiç birine inanmıyorum. Ciddiye almayacak oranlarda fayda sağlıyor olabilir. Ama gerçek anlamda bir yalıtım için fizik kuralları gereği mantıklı değil.

Bu kadar kolay olsaydı Kanada-Rusya vs gelişmiş ülkelerde tuğla gibi ısı yalıtım straforları, ısı yalıtım yünleri (cam yünü-taş yünü vs) kullanılmazdı.

Bina yeni ise mutlaka ısı yalıtım yapılmıştır, ama demek ki hatalı bir imalat var ve ısı köprüleri bırakıldı işçilikte kolaya kaçarken.

Ya da bina son 20 senede yapılan bir bina değildir, hiç yalıtım yoktur.

Binadan başkalarının da şikayeti varsa topluca binayı mantolama yaptırabilirsiniz. Ha yok tek şikayetci siz iseniz içerden yalıtım yapmaktan başka çare yok.

Onu da EPS değil de XPS ile, yani içten yalıtıma uygun strafor ile yapacaksınız. 3 cm kalınlık ile büyük fayda sağlarsınız, yer de çok daralmaz. Ev büyükse hacim sorunu yoksa kesinlikle 5 cm kullanın.

Strafor ya da cam yünü gibi gerçek yalıtım ürünleri haricinde hiç bir şeye para harcamayın bence.

Atıyorum sıvadır boyadır 20 bin lira para harcarsınız, yine atıyorum %5 fayda ancak sağlarsınız (ki %5 bile büyük bir rakam) onuda ortalamaya vursak senede 250 tl ancak faturadan fayda sağlarsınız herhalde.
  • John Bloor  (28.01.22 13:12:11) 
Isi yalitim sivalarinin hicbir boka yaramadiginin kaniti bizim bina. Straforla yapilan mantolamanin yararlarino gordugum yer ise is yerim


  • rockinside  (28.01.22 13:36:31) 
john, rock +5
etli malzeme kullanacaksın, paran varsa
xps olur, elastomerik kauçuk olur.
xps altına ve üstüne sıva ister, daha külfetli
maliyet hesabı yapacaksın, malzeme + işçilik ne kadar
faturada yüzde kaç fark eder, bu fark gelecekte gaz/elektrik fiyatları artacağını da göze alarak benim yalıtım masrafımı örter mi
ısıpan, silis elyaf, camyünü söylenmiş zaten
markalar: nimeçatı, armacell, izocam, özpor

bu arada pencere kolay demişsin de, soğuk memleketlerde pencerelerin tüm çerçevesine oturacak şekilde çift kat şeffaf naylonlu ahşap çerçeveli demonte şeyler takıyorlar. pencerelerde rutin işin yoksa onları da kapat
upload.wikimedia.org
  • comp  (28.01.22 14:55:01 ~ 15:03:46) 
arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum. fikirler süper, öneriler süper ancak bu malzemelerin iç cephede kullanılması sakıncalı değil mi? dış cephe için elbette en mantıklı çözüm bu tarz ürünler ancak iç cephede bu ürünlerin yangın durumunda ortamı iyice tarumar etme ihtimali, yangını iyice körüklemesi, zehirli gaz ve duman çıkarması vs. çok büyük sorun değil mi? o açıdan bu malzemeleri ihtimal içine almamıştım.


  • draconas  (28.01.22 15:18:09) 
Yangına dayanıklı ve yanmaya başlasa da ateşi sürdürmeyen ürünler var.

Mesela bu özellikte yalıtım malzemesini çakmakla yakmaya başladığınızda çakmağı söndürünce ateş durur, yürümez.

Doğru ürünleri kullanmak gerekli.
  • John Bloor  (28.01.22 15:21:13) 
yangın>
gop taksim acil
ve beşiktaş viznezadenin tepesindeki gökdelen yangınının sebebi, dış cephe yalıtımıydı
  • comp  (04.02.22 21:54:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.