[]

Uc yasinda bir kedi sahiplenmek mantikli mi?

Selamlar,

Bugun ofisteki arkadaslarima kedi sahiplenme fikrimizden ve bu hususta kullanilabilecek websitelerinden kedilere bakmaya basladigimdan bahsettim.

Patronum gozleri isildayarak konuyu acti, evde biri yasli biri 3 yasinda olan iki erkek kedim var istersen birini sana verebilirim, hic iyi anlasamiyolar surekli ayri tutmaya calisiyoruz ama kucugu evden atmak da istemiyoruz dedi. Sonra fotograflarini falan gosterdi minnos bisey. Odul mamasini havaya atinca kedinin nasil zipladigini filan anlatti yani demem o ki epey hevesliydi bu konuda.
Ben kediler hakkinda cok sey bilmem evde bize yoldas olsun oyun oynayalim kucagimizda purrlasin falan diye dusunup websitelerinde 1 yas alti disi kedi bakiyordum. ama tabi bunu yapmamin spesifik bir gerekcesi yok, neden erkek degil de disi ya da neden 1 yasindan buyuk degil de kucuk gibi.

Yani 3 yas bir kedi sahiplenmek icin cok sacma bi yas midir? Yeni seyler ogretmek icin gec mi?
Sonra, acaba 1-2 hafta eve alip bir deneme yapsak nasil olur diye dusundum.
Cok mu sacma seyler soruyorum, cok mu sacma dusunuyorum? Var midir yol gosterebilecek, deneyimlerini aktarabilecek?

 
evet mantıklı, hatta çok mantıklı. 3 yaşındaki kedinin huyu suyu bellidir, ancak yavruların ne olacağı belli olmaz. bu arada kediye birşey öğretme niyetiniz varsa büyük hayal kırıklığı yaşarsınız, kediler bildiğini okur. ve de en önemlisi siz gerçekten bu büyük sorumluluğa hazır mısınız? 10+ yıl sürecek bir sorumluluk alacaksınız, kılı tüyü var, tatil planlarınız etkilenecek, ev ahalisinin rızası var mı, balkon pencere file yaptırılacak gibi bir sürü ayrıntı var.


  • surprise  (27.01.22 23:56:13 ~ 28.01.22 00:01:06) 
Yas bir hayvana bir şeyle öğretmek icin cok sikinti bir şey değil. Sıkıntı olan hayvanda davranissal bir sıkıntı varsa ve bu 3 sene boyunca umursanmadiysa bunu düzeltmek uzun zaman alir.

Ama hayvanda davranissal bir sıkıntı yoksa bir sorun olmaz.

Saçma bir şey sormuyorsunuz, sormaniz gereken şeyler bunlar. Aksine millet düşünmeden hayvan edinip sonra ağlıyor, sokağa salıyor vs.

Ben tanıdıktan biliyorum, orta yas agresif kediyi evlat edindi. Baya sıkıntıydi, calisa çalışa mis gibi kedi yapti.

Bu arada yasini almış hayvan iyidir, neden? Çünkü karakteri oturmustur. Misal 3 aylik köpek ile o köpeğin 1.5 yasindaki hali apayri olabilir. Ama 3 yaşındaki köpek o güne kadar insandan korkmadiysa o saatten sonra reaktif olmasi zor. Ayni mantık.

Asıl düşünmeniz gerekenler;
Param var mi?
Veterinere gitmem gerekirse karsilayabilir miyim?
Hayvana düzgün bakabilecek miyim (oyun, mama, düzgün kum vs)?
Tatil vs gitmek istersem ne yaparim?
  • logisticsmanager  (27.01.22 23:58:53) 
ilk basta yadirgar zamanla alisir, kardesim kedisini bana birakmisti artik favori insani benim. dönünce tanimadi bile.


  • durgunfoton  (28.01.22 00:13:22) 
Evet aslinda huyu suyunun belli olmasi konusu asiri mantikli hic oyle dusunmemistim. Cok tesekkurler!
Saglikli olup olmadigini sormustum gayet saglikli demisti zaten patronun kiz arkadasi veteriner eminim iyi bakilmistir. Cisini nereye yapmali vs gibi seyleri ogrenmistir diye dusunuyorum. Yine de sorayim. Soru listesi iicin oneriniz varsa onlari da seve seve eklerim.
Cocuk sahibi olmak konusundaki cekincelerim, kendi Sorumluluk limitlerimi test etmem acisindan iyi bir alistirma olabilir. Ayrica cis kaka yuruyusleri acisindan kopek sahiplenmekten daha kolaydir diye dusunuyorum.
  • imfhh  (28.01.22 00:13:29) 
ilk kez kedi besleyecekler büyük risk alıyorlar ki siz bunun farkındasınız ve araştırıyorsunuz. geçen sene sokaktan aldığım bir kediyi sahiplendirdim tam 3 evden geri döndü en son şu an 1 yıldır 4. gittiği evde ve tüm aile çok mutlular. kum falan oraları geçin kedi kumunu görüpte başka yere tuvaletini yapan kedi görmedim daha.
kedi kısır mı mesela? ya da evdeki diğer kedi ile anlaşamama sebebi bu kedi mi? (bu çok önemli değil ama yarın olur ya 2. bir kedi düşünürsünüz bu belki size de sorun olabilir)
bir de umarım olmaz ama eğer olumsuz bir şey olursa B planınız mutlaka olmalı, eve alışan kedilerin sokağa salınması nerdeyse ölüm demek.
  • surprise  (28.01.22 00:34:16) 
Sahibi olmayan bir kediyi sahiplenin bence.
Not: yaşıyla ilgili olarak söylemiyorum bunu ama iki kedi besleyen biri idare edebilir. Zaten yuvası olan bir kedi sadece fırsat bu fırsat demiş gibi görünüyor arkadaşınız.
Not2: patronunuzmuş. Çok daha zor durumda hayatını kurtarabileceğiniz hayvanlar var.
  • not dark yet  (28.01.22 01:04:09 ~ 01:08:20) 
@surprise evet kedi kisirmis ama anlasamama sebebini tam olarak bilmiyorum soru listeme ekledim tesekkurler.

@not dark yet evet malesef bu da uzucu bir gercek.
ben bir dusuneyim. tesekkurler yanitlar icin!
  • imfhh  (28.01.22 11:07:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.