[]

Dişi Köpek Kısırlaştırma

Merhabalar herkese. On aylık, orta-büyük ırk, henüz kızgınlığa girmemiş bir dişi köpeğimiz var. Bu konuda konuştuğumuz veterinerler, hep farklı şeyler söyledi. Kimi kanser riskini azalttığı için kızgınlık öncesi kısırlaştırmayı önerdi, kimi anatomik gelişim v.s. için ilk kızgınlığı bittikten sonra. Elbette kızımız için hangisi daha sağlıklıysa onu istiyoruz ama çok arada kaldık. Veteriner var mı aranızda bir yol gösterecek, ya da dişi köpeğiyle bu konuda bana aktaracak deneyimi olan?




 
panik yapmayın. cevap gelmediği için kedilerle ilgili bilgimi paylaşacağım. şöyle ki gördüğüm kadarıyla kedi ve köpeklerin kısırlaştırılma süreçleri ve fizyolojileri çok benziyor. dişi kedi/köpeklerde kanser riski ilerleyen yaşlarda artar. bu nedenle de kısırlaştırma önerilir. ancak bu risk çok yüksek değildir. yine de ben de öneriyorum. lakin bu daha ilk kızgınlıkta olacak diye bir şey yok. her veteriner farklı bir yöntem izlese de ben de bir defa kızgınlığa girmesinin uygun olacağını düşünüyorum. çünkü ameliyat özellikle dişiler için kolay bir ameliyat değil ve hem ilk kızgınlıkla birlikte ergenliğe giren hayvan fizyolojik olarak daha gelişkin/dayanıklı oluyor hem de üreme organları belirginleşmiş/olgunlaşmış oluyor. böylece ameliyat daha risksiz oluyor.

gelgelelim kısırlaştırmada acele etmeye. bu köpeklerden değil de genelde kedilerden kaynaklı bir durum bence. çünkü kedilerin kızgınlıkları pek bir çekilmez oluyor. bağırmalar, tırmalamalar, uyutmamalar derken birçok kişi bu çileyi çekmemek için erkenden kısırlaştırıyor. kızgınlık sırasında ise kısırlaştırma olmaz. kızgınlığın geçmesi beklenir. köpekte ise bu kadar sancılı olmaz kızgınlık süreci. sadece adet kanaması olacaktır diye düşünüyorum o süreçte. ama o da çok büyük bir zorluk çıkarmayacaktır.

gelgelelim şu ana kadar köpek dahil içinde bulunduğum yaklaşık 10-11 kısırlaştırma sürecinden edindiğim tecrübeler neticesinde belirtebileceğim fikrime: kısırlaştırma için hayvanın güçlü olması önemli. anestezi sonrası, yaranın iyileşmesi süreci falan çok zor oluyor. küçük ve güçsüz hayvanların kaldırabileceği bir süreç değil. o yüzden hem kedi hem köpekte (erkek değilse) ben en azından 10-12 aylık olmasını ve bir defa kızgınlığı tamamlamasını öneririm. kanser konusunda da şunu söyleyeyim, hayvan zaten erkenden kısırlaştırılacaksa hiç endişe etmeye gerek yok. yok eğer kısırlaştırılmayacaksa zaten aşısını vurulması tavsiye edilir.
  • prole  (28.01.22 02:45:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.