[]

Sigortasız ve asgari ücretten az para ile biri çalıştırmak suç mudur?

Selamlar,

2016 yılından bugüne kadar bir arkadaşımın çalıştığı şirkete freelance olarak destek veriyordum. Çok fazla iş olmadığından dolayı çok cüzi ücret aldım hep. Son dönemlerde yine asgari ücretin altındaydı. Doların ani fırlaması, düşmesi, asgari ücretin artması derken şirket küçülmeye gittiğini söyledi ve aniden ilişiğini kesti benimle. Hatta son ay "senden hizmet almamışız" diyerek almam gereken ücreti ödemedi. Ben de o ay verdiğim hizmeti kendilerine ispatladım ama cevap vermiyorlar şimdi de.

Bana buradan gelen para çerez parası gibi bir şeydi, lakin son ay almam gereken paranın üstüne yatıp cevap vermemeleri canımı sıktı açıkçası. Daha önce sigortamı ödemelerini de talep ettim onu da kabul etmediler. Kendim ödedim hep.

2021'e kadar muhasebicileri bireysel hesabından "tasarımcı" açıklmasıyla gönderdi ücreti, son yılda da şirket sahibi "bireysel ödeme" seçeneği ile. Ben şimdi bu adamları dava edebilir miyim ya da sigortasız işçi çalıştırdıkları için şikayette bulunabilir miyim?

 
Kendi ağzınızla söylemişsiniz freelance çalıştığınızı. Freelance çalışanlara sabit maaş ve sigorta bağlanmaz. Zaten işin esprisi burada. Orada kayıtlı çalışmadığınız için hiçbir şey ispat edemezsiniz. Fatura da kesmiyorsanız hukuki açıdan hiçbir şey elde edemezsiniz. Hatta dava açarsanız siz kaybedersiniz.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (22.01.22 17:11:34) 
çok cüzi bir iş yapıyorsan sigortanı neden ödesinler? eve boyacı çağırırsam bir de boyacının sigortasını mı yapmam gerek mesela? ,
Adamın iş ilişkisini ani kesmesinde de biraz kabalık olsa da mali bir sorun yok, batan çok kişi oldu doların 8-18-13tl'lik serüveninde.

haklı olduğun tek nokta son aylık ödeme yapmamaları. o konuda ispat ettiyseniz dava edin ana sigortasız işçi çalıştırdılar diye dava açmak yalancılık.
  • KaraSakall  (22.01.22 17:39:38) 
anladığım kadarıyla hem sizin yaptığınız suç, hem de onun yaptığı suç
O yüzden hukuki yoldan sonuç alamazsınız gibi geliyor bana.

Siz fatura kesmeden iş yapmış durumdasınız, şirket ise fatura almadan ödeme yapıp hizmet almış durumda.

Siz hizmetinizi isterseniz 10 liraya satarsınız, isterseniz 10 bin liraya. Asgari ücretle ilgisi yok bu işin.

Eğer siz belli bir düzende (mesela mesai saatlerinde) o iş yerine gidip düzenli şekilde çalışma yapsaydınız (veya çalışmaya hazır şekilde bekleseydiniz) o zaman sigortasız işçi çalıştırmak olacaktı bu durum. Ama anladığım kadarıyla çalışmak gibi değil bu durum.
  • michael_knight  (22.01.22 17:47:05) 
freelance - part time çalıştığında sözleşmene bağlı olarak çalıştığın gün veya saat sayısı kadar sigortan ödenir. duruma göre bunları senin ödemen gerekiyor da olabilir.
(davayı kaybedersin)

adamları dava edersen aynı şekilde elden para almak ve bunun vergisini ödememek suçu ile sen de ceza alırsın bunu da hesaba kat. geçmişe dönük tüm banka hesapların incelenir ve hesabını veremediğin tüm paralardan cezalı vergi kesilir.

herhangi bir şekilde davayı (daha doğrusu şikayetinin) haklı bulunması durumunda sana bir ödeme yapılmayacak bunu da hesaba kat.
  • orpheus  (22.01.22 18:13:43 ~ 18:15:58) 
dava acabilirsiniz elbette. ancak bu bahaneyle siz de bu islerin nasıl oldugunu ogrenin, bir daha böyle seyler yasamayın. bir yerde calismanız icin zaten sigortanız olması gerekir. "ise giris" öyle olur. "beni sigortasız calistirdilar" diyorsanız eger, o kisinin bireysel hesabından gelen paraları da gosterip gayet dava acabilirsiniz.


  • plat0n  (22.01.22 19:00:18) 
Freelance calisirsan ayda 10 liraya da calisirsin.
Bi onluk diye site var.
Adam senin sigortana karismiyor.

Borclari varsa icraya verebilirsin. Cuzi de olsa itiraz etmezlerse odemek zorunda kalirlar.
  • divit  (22.01.22 21:11:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.