[]

ingiltere'de ekonomi ne durumda?

özellikle vatandaş ve alım güçleri üzerinde soruyorum. bir süredir araştırıyorum ama pek iç açıcı olmadığını fark ettim. özellikle londra harici maaşların düşük olması ve konut durumu (hem pahalı olması hem de eski küçük binalar olması) beni şaşırttı.

biraz redditte bişeyler kovaladım pek kayda değer bişeyler bulamadım ama 3-5 yorumda okuduğum kadarıyla insanların bu durumdan rahatsız olduklarını farkettim. özellikle brexit meselesine takılıp daha kötü olacağını yazmıştı ingilizler. kağıt üzerinde hala inanılmaz zengin bir ülke ama bu zenginlik diğer avrupa ülkeleri kadar eşit değil mi orada? durum nedir kısacası?


 
Bugün şu yazıyı okudum.

www.bbc.co.uk

Küresel enflasyon var şu an.

Kereste maliyeti yüzde 80 artmış.

Lojistikte de sıkıntılar devam ediyor.

Asya'dan Avrupa'ya bir konteyner göndermenin maliyeti 10 kat artmış.

Brexit sonrasında AB'den İngiltere'ye yapılan ithalat azalmış.
  • dissendium  (20.01.22 21:51:29) 
konut için: çevremde yeni hayata atılan, 20-30 yaş arası diyelim, gelecekte ev alma imkanının olmadığını söylüyor hep. irlanda için de geçerli bu. maaş yetersizliği dışında bir de özellikle londra, manchester gibi büyük şehirlerde yatırım amaçlı ev alan çok insan var ve bu durum fiyatları artırıyor, konut yetersizliği durumu var evlerin küçüklüğünden ziyade. aynı zamanda dünyada büyük bir çoğunluğun expat olarak gelmek istediği ilk yerlerden biri, sonuç olarak talep çok fazla.


  • william morris  (20.01.22 21:55:19) 
ev almak londra'da cok zor. 2021'de londra'daki ortalama maas 40bin poundmus, hadi diyelim evde iki kisi calisiyor hanehalki geliri 80bin pound, bunun 5 katina kadar mortgage alabiliyorsun 400bin pound, %10 filan da nakitin olmali, 450 bin pounda dogru duzgun ev yok ilk 3 zone icinde, illa uzaklasacaksin, 1 odali evler bu bahsettiklerim. (bizdeki 1+1) ev almak dunyanin her yerinde oldugu gibi burda da zorlasti :( yabancilara almayi yasaklasalar keske kanada gibi ama yemez. 700-800bin'e anca duzgun bir yerde eli yuzu duzgun ev bulunuyor. oyle cok cok merkezde ve cok cok guzel de degil ha :) merkeze yakin yerlerde studyo evler 700-800 nerdeyse.

ekonomiye brexit'in de etkileri oluyor ama bazi seyler brexit'ten mi yoksa covid'den mi anlayamiyorum. enflasyon uk'de de var, almanya'da da. ordaki arkadaslarla konusuyorum orda da marketteki fiyatlar artiyor burda da.

londra harici maaslar %10 filan daha dusuk olabiliyor, ama londra'da 450bin pound'a bulamadigin 1+1 yerine, londra disinda 450bin pounda mustakil ev alabiliyorsun, otobus filan da daha uygun, araba kullanmak da. (londra'nin merkezine arabayla girmek ucretli)

insanlar hala geziyor, parasi hala her seye ragmen kuvvetli. kahvecide barista olarak calisan biri 3 haftaligina vegas'a tatile gidebiliyor.
  • fakyoras  (20.01.22 22:05:38) 
dunyanin her yerinde enflasyon var, abd , almanya rekor enflasyon açıkladı %5 in üzerinde. hem brexit bocalaması hem covid derken uk yine iyi durdu bence. parası çok güçlü , elektronik herşey neredeyse birim olarak avrupadan daha ucuz paradan dolayı. onun haricinde londra’da yeme içme bir tık pahalı ama o kadar da olur, dünyanın cazibe merkezi. o açıdan istanbul gibi, gecede 20-30 k sterlin ezen de var, 50 -100 sterline ziyafet çeken de.

ev konusu, allaha emanet. kelimenin tam anlamıyla allaha emanet. dünyanın her yerinde ev fiyatları inanılmaz artıyor ( türkiye 1. idi sanırım ) ama londra’da almak gerçekten çok zor. şöyle olur, kenarda 50k sterlin varsa girersin eve mortgage yaparsın aylık 1,5-2 olacak şekilde ayarlarsın artık 20 sene mi ödersin 30 mu bilmem. eve min 5-6 k net girmesi lazım bunun için de ki gayet olası bişey bu da.

bi gıda şirketindeyim, en alt kademede çalışan 18 yaşında çocukta 13 pro max var tr’de genel müdür alırken düşünür o telefonu , bir tane forkliftçi adamda 2020 yeni kasa bmw 2 serisi, diğerinde 2018 full paket tiguan.ikisi de 40-50 arası sayıp 0 alıyor. bunlar tr’de şuan ancak gerçekten zenginlerin sahip olabileceği şeylerken burda forklift kullanıp reyon dizen biri sahip olabiliyor.

tabi 20 yıldır burada olup ev sorununu halletmişler dememe gerek yok sanırım ? :)
  • garavel  (20.01.22 22:33:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.