[]

Yurtdışına remote çalışmak

Merhabalar. LinkedIn üzerinden Türk bir ik danışmanı böyle bir pozisyon önerdi. Dolar üzerinden maaş veriliyor contract based bir pozisyon full-time dedi. Benim zaten böyle bir tecrübem olmadı etrafımda da yok bu şekilde çalışan ben de buraya danışayım istedim.


Şimdi bu vergi ve sigorta masrafları için okuduğum her yazıda farklı bir şey yazıyor ondan bu konuda yaklaşık bir rakam duymak benim için aydınlatıcı olur.

Diğer bir kısım şimdi bu tarz pozisyonlarda rapor, izin, tatil gibi konular nasıl oluyor onu merak ettim açıkçası.

Ek olarak benim çalıştığım alanda işlem gücü yüksek bilgisayarlara ihtiyaç duyuluyor en azından yeri gelince lokalde de bir şeyler yapmak için. Mesela bende böyle bir cihaz yok yurt dışından da bilgisayar yollamazlar herhalde. Yani bu durum benim için potansiyel bir masraf kalemi olacaktır muhtemelen.

En son şöyle bitireyim şu anki işimde X tl maaş ile evden çalışıyorum işimden memnunum. Siz olsanız böyle bir pozisyona geçmek için nasıl bir ücret beklersiniz?


Biraz uzun oldu ama gördüğünüz üzere bu konuda biraz cahilim bu nedenle her bilgi kırıntısı benim için değerli şimdiden teşekkürler.

 
full-time demissin. ama sorduklarin freelance pozisyon icin.

eger pozisyon full-time ise standard yillik izin, rapor hakkin vs oluyor bu konuda degisen birsey yok. buyuk bir sirketse sana bilgisayari ya yurtdisindan, yada turkiyeden bir tedarikciden gonderirler.

eger freelance pozisyon ise o zaman zaten saatlik yada gunluk ucret uzerinden anlasirsiniz. bu durumda tabi ki hicbir izin, rapor gununde ucret almayacaksin. ayni sekilde ekipman da kendi sorumlulugunda oluyor. tatil gunleri, yillik izin, rapor vs icin bir yili 10 ay olarak dusunebilirsin. eger saatlik ucret konusacaksan da gunluk 6saat uzerinden hesabini yapmani tavsiye ederim.

vergi konusuna gelirsek muhtemelen her iki durumda da sigortani ve vergini kendin vereceksin. bunlari sgk'nin sitesinden bakip ne kadar vergi vermen gerektigini hesaplayabilirsin.
  • crucio  (19.01.22 21:21:28) 
@crucio

Şöyle söyleyeyim çok bilmediğim için şirket sonuçta başka bir ülkede olduğundan genelde yaklaşım acaba al sen şu X miktar parayı bak başının çaresine mi diye düşündüm. Fakat sizin dediğinizden anladığım ciddi bir şirketle full-time pozisyon için sürece giriliyorsa aradaki fark sadece vergi sigorta olayı onun dışında normalde sağlanan her türlü sosyal ve maddi hakkı alırsın.

Bir de benim bunları sormamın sebebi şirketi inceledim biraz çok derli toplu bir yermiş izlenimi bırakmadı bende. Telefonda ik cı arkadaşa sordum full-time mı bu pozisyon diye evet contractor bir pozisyon dedi.

Yani bakalım cuma günü tanışma görüşmesi olacak şirketten birisiyle. Zaten şu anki işimden memnunum o nedenle biraz da bu tip bir pozisyon için mülakat tecrübesi olsun diye gireceğim.

Gördüğünüz üzere biraz kafam karışık bu durumu gidermek için neleri sorayım sizce mülakatta çalışma koşulları detayı olarak?
  • ttt  (19.01.22 22:54:30) 
"Contractor" illa ki freelance olmak için değil. Bu rapor, izin vs. olaylarında en doğru bilgiyi, TR'deki firma seni çalışan olarak gösterecekse onlardan öğrenirsin.

Ha yok kendin şirket kurup fatura keseceksen o zaman freelancer oluyorsun.

Normalde freelance sözleşmelerinde işveren senden "mesai saati" bekleyemez mesela, işi sen istediğin vakitte yaparsın. Buna karşılık "izin, tatil" gibi muhabbetler de olmaz, sonuçta parasını verip hizmet aldığı başka bi şirketsin sen, çalışan değil.

Kağıt üstünde böyle, ama pratikte nasıl oluyor? Normal çalışan gibi oluyorsun. Sana söylerler izin hakkın kaç gündür falan diye. Rapor olmaz çünkü sigorta olayı yok, ama "hastayım" deyip gitmezsin işe.

Para konusunda: ben 3x'e geçmiştim. Sonra dolar falan fırlayınca fark açıldı ama TR piyasası da yürüdü, o yüzden net bişey söylemek zor.

Ekipman konusunda: açıkçası ben kendi ekipmanına sahip olmanın önemli olduğunu düşünüyorum, sürekli olarak çalıştığın şirkete bağımlı kalmaktansa. O yüzden o konuda bi yatırım yapılabilir. Bilgisayar yollamazlar ama ekipman için ayrıca destek isteyebilirsin.
  • plutongezegendegilmi  (19.01.22 23:40:48) 
@plutongezegendegilmi

Bu tr deki firma ik danışmanlık firması aslında yani sadece aracı. Hadi diyelim süreç ilerledi işe başlayacak oldum sigorta vergi işleri tamamen bende olacak.

Ekipman konusunda haklısınız ama fiyatlar arttıkça ben erteledim sonra ben erteledikçe fiyatlar arttı :)
  • ttt  (20.01.22 00:20:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.