[]

mülakata girenler

son zamanlarda girdiğim iş görüşmelerinde çok fazla yetkinlik bazlı sorularla karşılaşıyorum.(competency-based olarak geçiyor).

Birini ikna ettiğiniz bir durumu anlatın, yöneticinizle tartıştığınız ama sonunda sizin haklı olduğunuz/hatalı olduğunuz bir durumu anlatın vb.
Bu tarz sorularda zorlanıyor musunuz siz de? Bi anda böyle bi soru gelince açıkçası aklıma hemen bir örnek gelmeyebiliyor (veya benzer bir olayı yaşamamış olabiliyorum).

Bu tarz soruları yanıtlarken nasıl bir yol izlemek gerekir?

 
Star metoduna göz atabilirsin, vereceğin cevabın şekillenmesine yardımcı olur, cevabın çok tatmin edici olmasa bile bunu bilip uygulaman işe yarayabilir.

Benim de zırt diye sorunca kolay aklıma gelmiyor, o yüzden mülakat öncesi hazırlanıp bazı durumları gözden geçirmek lazım. Benzer olay yaşamadıysan sorunun temelindeki konuya ilişkin başka örnek verebilirsin.
  • Bruce  (17.01.22 09:58:44) 
Açıkçası bu gibi çok spesifik sorulara aşırı sinir oluyorum. Benim de aklıma o anda bir şey gelmiyor. Gelse de çok sıradan bir olay geliyor. Anlatınca "eee bu muydu?" gibi bakışlara maruz kalıyorum.

Bu soruyu soranlar istiyor ki "ben yöneticimi ikna ettim, şirkette devrim oldu" gibi bir hikaye anlatsın aday. Tabii bu sorunun asıl amacı "tartışma durumunda/üstünüzle çatışma halinde tepkiniz ne olur? Üstünüz diye siner misiniz, yoksa haklılığınızı savunur musunuz?" gibi bir şey. Bu eksende bir cevap vermek yerinde olur.

Ama işin garibi bazı firmalar kavgacı kişiliği olumsuz görürken bazıları da "tuttuğunu koparsın, gerekirse diğer birimlerle kavga etsin" istiyor.
  • himmet dayi  (17.01.22 10:01:02 ~ 10:24:12) 
bende hikaye bitmez. böyle soruları severim, beni bir adım öne çıkarır.

senin iş hayatın daha rahat geçmiştir, tecrüben azdır, karşılaşmamışsındır. görüşme öncesi senaryo yaz kafanda istersen.
  • gabe h coud  (17.01.22 10:32:31) 
çalıştığınız sektöre göre değişmekle birlikte aslında bu tip sorular oldukça popüler mülakatlarda.

Star metoduyla mülakat öncesi 1-2 tane olayı kurgulayın kafanızda. zaten bir kere yaptıktan sonra her mülakatta aynı şeyi çevirip çevirip satarsınız :)
  • axl  (17.01.22 11:00:48) 
Yani boyle bir soruya cevap gelmiyorsa zaten boyle bir durum yasamamisindir.

Bana sorulunca 40dk falan anlatiyorum sus artik diyorlar.
Yani cevap bulamamak da onlar icin cevap aslinda.
  • divit  (17.01.22 12:59:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.