[]

Fairphone kullanan var mı aramızda? Tecrübeleriniz?

Merhabalar

Çevre dostuymuş bu telefon ilk defa duydum, daha önce var mı aramızda?


 
600 euro.
2bin liraya bir telefon alıp, kalan parayı bir telefona harcamayarak çok daha yeşil davranabiliriz. o para kazanılırken de su, petrol, doğalgaz tüketildi, karbonlu gazlar salındı.

  • comp  (16.01.22 23:46:19) 
Ikinci el telefon almak daha yesil bir cozum arti bir.

Kullanip memnun kalmayan kimseyi tanimiyorum. Parca degisimini kendiniz yapiyorsunuz, servis destegi de iyi. Cevremde bir ton insan kullaniyor, ikinci el piyasasi da gayet guclu.
  • buf-e kür  (16.01.22 23:55:01) 
Telefonun olayı sadece yeşil olmak değil. Fair olmak kısacası üretiminde fakir halkın, köleliğin kullanılmadığı (gerek Hammadde gerek üretiminde) bir telefon yapmak.
Bu sebepten ikinci el kullanmak vs telefonun amacini karşılamıyor. Aramızda 2bin liralik telefonda fakir halkın iş gücünün sömürülmedigini iddaa edecek yoktu heralde. Ki bırakın 2bin lirayı iphone (foxconn) fabrikalarinda olanlari biliyoruz.

Ben almayi planladim ama büyük telefon yapiyorlar ben ufak istiyorum. Ama kullananlar memnundu. Özellikle parcalari kendin degistirmen falan iyi olay baya.

Buna ek olarak telefonlarina 5 yıl garanti veriyor firma.

Telefon bataryalarinin değişmediği bir dünyada oldukça güzel fikir. Bir sonraki telefonu ondan yapabilirim.

Redditte daha çok bilgi elde edebilirsiniz.
  • logisticsmanager  (17.01.22 00:16:02) 
@logisticsmanager, ikinci el telefon aldiginizda zaten ekstra bir is gucu ve kaynak kullanimina gerek kalmiyor.

Dediginiz akil yurutmesi, ancak yeni telefon alinirsa dogru. Tipki elektro-araba alinacagina, zaten yakiti asiri olmayan 2. el benzinli araba almak gibi.

Ya da "ben bu telefonu kullanarak hangi mesaji veriyorum?" sorusu onemliyse dogru. Fairphone kullanicisi baska bir mesajla, baska bir kullanici kimligiyle var, evet. Yine de bu, adil odemeyle, cocuk isciligiyle ya da kaynak kullanimiyla dogrudan alakali bir konu degil.
  • buf-e kür  (17.01.22 00:23:02 ~ 00:24:54) 
@buf-e kür anlamadim nasil adil odeme/cocuk isciligi ya da kaynak kullanımı ile alakalı değil?

ikinci el telefonu gidip alirsaniz bunun bir piyasası olacak haliyle siz bir şekilde bu döngüye katılmış olacaksiniz. Eğer fair trade olmayan telefona ikinci elde ilgi olmazsa daha az satin alan olur vs. Bugün "wv ikinci eli çok iyi" diye yüzbinlerce insan almıyor mu?
Buna ek olarak ikinci el telefona parça gerekecek, eh o parçalar da workforce exploitation olan yerlerden gelecek.


Kimseye illa bunu alsin vs demiyorum. Ama xiaomi ikinci eli almak ile fairphone almak arasında fark var.
  • logisticsmanager  (17.01.22 01:24:22) 
Etik acidan, tasidigi mesaj acisindan onemli. Ninemin 60 yillik kürkünü giyersem, yeni kislik palto almak zorunda kalmam. Tüketim zincirine hic girmemis olurum ve ihtiyacim gorulur. Ancak sokakta kürkle yürürsem, nasil bir mesaj tasidigimi da degerlendirmem gerekir. Yine de, pratikte, 60 yillik kürk icin hic yeni hayvan ölmedi, hic isci calismadi.

Bu cok zayif bir argüman: "ikinci el telefona parça gerekecek." Kac kisi telefonunu yaptiriyor? Bir sey bozulunca kullan-at kültürü cok yaygin. Ozellikle kisi basina elektronik copu cok ciddi rakamlar olan gelismis ülkelerde bu boyle.

2. el telefon, cok nadir 10. el telefon oluyor. Döngü yok. Arabadaki durum yok, ki arabada da yeni elektro-arac yerine makul bir benzinli daha az kaynak harciyor.

Ben birinin eski telefonunu kullanmaktansa gidip yepyeni fairphone almam. Sebep, kaynak kullanimi. Ancak bir sonraki telefonumu seve seve 2. el fairphone alirim.
  • buf-e kür  (19.01.22 19:02:44 ~ 19:04:33) 
bufekür+1 kaynak kullanımı

1000 lira kazanmak ya da harcamak normal şartlarda 100 puan olsun.

2000 lira kazandım ve o 2000 lirayla yeni telefon aldım,
işgücü sömürüsüne, madenciliğe, hammaddeye, ağır sanayiye 400 puan can verdim.

9000 lira kazandım, 9000 lirayı fair phonea verdim.
bu parayı kazanırken işgücü sömürüsüne, hammaddeye, ağır sanayiye dolaylı/dolaysız 900 puan canverdim.
fairphone'u alırken de 10 puan canverdim. toplamda daha çok zarar verdim.

9000 lira kazanırken de doğalgazlar, taşıtlar petroller, elektrik harcamaları, hammadde harcamaları sayesinde dünyadaki kötülüğe katkı oluyor

köleliğin şartları neredeyse her zaman ve coğrafyada günümüz işçilerinkinden daha iyiydi
  • comp  (19.01.22 19:23:11 ~ 04.02.22 21:58:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.