[]

oda ortasına kolon koyma

merhaba,

özellikle son zamanlarda yeni inşa edilen binalarda açıkta duran kolon durumu neye dayanıyor.
örnek; www.hizliresim.com
odanın üçte birini kullanılamaz hale getiriyor, o kolon duvara sıfır olurdu yanlarına tuğla örülürdü. şimdi ne değişti?

 
Anladığım kadarıyla depreme dayanıklılık hususu öne çıkıyor burada.

tabi yerine göre bu görüntü krizi fırsata dönüştürmeye de engel değil:
www.homify.com.tr

tr.pinterest.com
  • Erva  (15.01.22 11:08:57) 
John bloor gelip daha iyi aciklar.

Bence o oda kolonda bitiyor zaten, arkasindaki alani odaya katmis.
Bizim burada da normalde projede balkon yazan ama oda olan yerler var.
Ek alan kazandiriyor sana.

Eskiden proje falan yoktu karaduzen yapiliyordu. Kolonu distan dolasiyordu kafasina gore kaydiriyordu.
  • divit  (15.01.22 11:19:21) 
tek sebebi kötü tasarım. Salonun ortasında olan kolon evin değerini düşürüyor. Kolon atmak lazım ama projeye öyle başlanmış ki odanın ortasına denk geliyor. tamamen bu. bilgim de ev ararken denk geldiğimiz dairelere dayanıyor. ortada kolon var ve ciddi anlamda kullanışsızlık yaratıyor diye kaç ev daha düşük fiyatlıydı.


  • prole  (15.01.22 11:32:44) 
O kolon aslında binanın köşesinde normalde, bodrum ve giriş katta.

1. normal kattan itibaren yanlara 1 yola 1,5 metre çıkmaya izin veriyor imar kanunu çoğu yerde. Üst katlardaki bu kolon bu yüzden bu hale geliyor, ne tasarımda ne de statikte o kolonun yeri değişmez.

Kolonu istemiyorsak o çıkmayı yapmayız, e evler ufak mecburen çıkma yapacağız. O zaman da kolona bir çare bulmak lazım.

Ben ve benim gibi gariban ama az da olsa estetikten anlayan müteahhitler küçük binalarda salona denk gelen çıkma köşesini balkon yaparak kolonu absorbe ederiz.

Yatak odasına denk gelen köşeyi de genelde ebeveyn banyosu yaparız, ya da gömme dolap olacak şekilde bırakırız. Mesela uzun tarafını duvarla kapatır ve orayı bir kapakla dolap haline getirme şansı olur.

Bu fotoğraftaki örnekte odanın ortasında kalması çok çirkin, bir tarafı duvar olsa oranın dolap olarak kulanılması kolaylaşır ve göze batmazdı.

Örnek fotolar eklerim birazdan.

Üşenmedim fotoşok yaptım :) Müteahhitin fotoşoku bu kadar olur;

www.hizliresim.com

Dediğim gibi uzun yanı duvar olsa, önüne bir tane dolap kapağı yapılsa o daire çok daha rahat satılır/kiralanır. Kimsenin de gözüne batmazdı. Ama vizyon işte.

Ama tekrar ediyorum, suçlusu ne müteahhit, ne mimar, ne de mühendistir. O kolon statik olarak olmak zorunda, yer de küçük olunca mecbur kalınıyor işte.

Belediyeler imarda bu çıkmaları iptal etse, bir kat fazla imar verse mesela, daha güzel daireler çıkar. Hatta bodrum ve girişe ev yapmayı yasaklasa, orayı otoparka ayırıp kayıp hakları yukarı verse daha daha güzel olur.
  • John Bloor  (15.01.22 12:13:10 ~ 12:35:40) 
Köyünden kente taş çatlasa 30 sene önce göç etmiş bir müteahhitsen ve şansa bala dandik bir semtte bir apartman dairelik arazi bulduysan böyle kolonlar çıkıyor. imar yönetmeliği @john bloor'un açıkladığı gibi bir duruma izin veriyor genelde.

estetikten, kültürden, nitelikli üretimden nasibini almamış bu müteahhit dostlarımız da gidip köylüsü abdullah aganın yeğeni, yozgat bozok üniversitesinden 4 sene önce mezun olmuş mimar hamdullah kardeşimize bir proje çizdiriyor(!). heh işte o proje bu tarz şeylere sebep oluyor.
  • kent sakini  (15.01.22 12:19:38 ~ 12:22:46) 
dandik yonetmelikler ve cahil muteahhitler birlesince odanin ortasina kenef denk gelmedigine sukretmek lazim..


  • cooperr  (15.01.22 12:23:33) 
Maalesef anlamsiz seylerden biri... oda kocaman olur anlarim da boyle ne yapacagini bilemiyor insan.

annem ev aldi ve aldigi evin oturma odasi ayni boyleydi. 1/4'luk alani kapatip kapi yapti ardiye olarak kullaniyor. yani sizin ornege gore anlatirsam pencere tarafinda bir kapi var. oda su anda L seklinde ama bence daha iyi oldu.
  • supergirl  (16.01.22 00:25:15 ~ 00:25:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.