[]

bulantı - sartre

ben bu kitaptan ne sonuç çıkarmalıyım? tahlilleri çok boş geliyor bana. nihilizmi bilen biriyim ama nihilistim diye boş boş çıkarımlar mı yapmam lazım mesela oturdum kalktım evet şimdi yürüyorum falan.

haddimi aştıysam mazur görün ilk defa sartre okudum. beat kuşağı kitapları bile tasvip etmediğim halde daha anlamlı geliyor.

Acaba mesela bu mu anlam mı? anlam aramak mı nihilizme ters? bu arada bu kitap nihilizm örneği midir?

 
Sartre romanlarından anlam çıkarmak için az çok varoluşçuluk felsefesi bilmek gerekiyor aslında. Bunun için "Varoluşçuluk bir hümanizmdir" eseri kısa ve özlü olarak anlatır derdini. Ha bir de Zeki Demirkubuz filmleri varoluşçuluktan beslenir. Dünyaya atılmışlık ve bir anlam arayışı vardır. Bulantı da bu minvalde işleniyordu genel olarak ama çok uzun zaman oldu okuyalu. Tabi şunu da belirtmem lazım ki bu felsefe ikinci dünya savaşı sonrası avrupa'sında bir hype yapmış olsa da fazlaca iradeci ve idealist, (politik olarak) pek de bir yere varmayan bir felsefe olduğu için (bu benim görüşüm ancak literatür de bu şekilde şekillenecektir daha sonra) popülaritesini kaybetti. 80'den sonra pek de revaçta olan bir felsefe değildir. O yüzden mevzubahis roman sizin mevcut nesnel koşullarınıza hitap etmemiş olmalı diye düşünüyorum.


  • prole  (14.01.22 16:51:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.