[]

Kirayı elden almakta ısrarcı ev sahibi

Küçük bir anadolu şehri. Başka ev şansımız yok. Ev sahibinden yıl sonu karşılıklı alacak verecek yok diye imzasını alsak, ileride ödememi almadım vb ihtimaline karşı hukuki delil olur mu?

Edit: Konuştuk. Banka hesap numarasını yolladı :) Teşekkürler tüm yazanlara


 
her elden ödemede, bir çizelge yapıp imza alabilirsiniz.


  • erty_ksk  (14.01.22 14:50:18) 
Bence hem çizelge yapın, hem de her ay kendi el yazısı ile

"Ocak 2022 dönemi için xxx adresindeki konutun tüm kira bedeli olan 1.000 TL'yi aaa bbb isimli kişiden 20.01.2022 tarihinde elden aldım."

yazsın ve imza atsın.

Sadece imzaya göre ilave olarak el yazısı ile beyan riski azaltır gibi geliyor. (Hukukçu değilim)

Kirayı verdiğiniz tarih de olsun ki sonra geç ödedi vs diyemesin.
  • la lykia  (14.01.22 14:54:15 ~ 14:55:22) 
elden almaktaki ısrarının ileride elden aldığı kiraları almadım diyerek size borç çıkartmak olduğunu sanmıyorum. bazı ev sahipleri kira vergisi ödememek için, alınan kiranın banka hesabı üzerinden resmiyete dökülmesini istemiyor. ben de bir arkadaşımdan biliyorum diyeyim.


  • coldegezenkutupayisi  (14.01.22 15:06:19) 
ev sahibinin kendisi için daha büyük dert aslında elden almak. üstünüze olan faturalar, konu komşunun şahitliği vs her türlü sizi destekliyor çünkü. bir anlaşmazlıkta siz şikayet etseniz ev sahibinin zararı daha çok olur vergi kaçırmaktan. yine de basit bir şekilde aldım verdim diye yazılı bir evrak olması kafanızı rahatlatır.


  • hadsafhada  (14.01.22 15:08:13) 
senet yapsanız olmaz mı? ben öyle yapmıştım eski ev sahibiyle. hatta bir kere kirayı almaya gelirken senedi getirmeyi unutmuştu, gidip getirin yoksa vermem kirayı demiştim koşa koşa gidip alıp gelmişti :D


  • golgi aygıtı  (14.01.22 15:15:26) 
Tablo çizin. Karşısına imza atsın. Ben daha önce yaptım öyle bir sıkıntı olmadı. Vergi için yapıyorlar.


  • ceketimi alip cikcam  (14.01.22 15:15:44) 
bankadan öderim öderken kira diye seçmem dersin.


  • liberal  (14.01.22 15:22:03) 
Kiranız 500 liradan az değilse elden almak hukuki hakkı değil. Banka ya da PTT aracılığıyla ödemeniz gerekiyor. Bir şey olursa ceza ödeyecek taraf ev sahibi tabii, dendiği gibi el yazısı + imza işinizi görür herhalde.

www.gib.gov.tr
- Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
  • kobuzchu kiz  (14.01.22 15:32:59) 
yıllar önce, 3-4 sene bankadan kira ödemesi yaptığım ev sahibi vergisel sorunları olduğunu ve kirayı elden almak istediğini söyledi. ok dedim, 6 ay elden aldı. elimde hiç bir belge yok, sadece whatsapp mesajları var. sonra vergi işini çözdüm bankadan gönderebilirsin dedi. öyle devam ettim. 1 sene sonra 6 aylık kirayı ödemedim diye icraya verdi adam. avukata danıştım, mahkemede hayatın akışına aykırı, senelerdir bankadan ödemişsin sonra 6 ay elden ödemişsin ama belgesi yok, daha sonra yine bir sene bankadan ödemişsin, o altı aylık almadığını iddia ettiği dönem için daha önceden hiç bir iddiası olmamış, sanki borcun yokmuş gibi davranmış, diye savunuruz ama büyük ihtimal kaybedersin, elinde bir belgen yok dedi. ev sahibi telefonlarımı açmıyor, ev sahibinin avukatına gittim, ne yapmaya çalışıyorsunuz dedim, tahliye etmeni istiyor dediler. yoksa hem tahliye eder hem de 6 aylık kirayı alır. tahliye ettim, üstüne bir de avukatın parasını ödedim. dava da açmamış ama açıktan para istedi avukat. dava açarım, kazanırım, yine ödersin, uğraştırma parayı ver diyor. verdim mecburen. yapabileceğim tek şeyi yaptım. ev sahibi esnaf. neredeyse tüm mahallede herkese bana yaptığını söyledim. içimde kaldı ama olur da bir şekilde ileride karşıma çıkarsa adam, game of thrones finali gibi yaparım, o kadar diyeyim :)

dikkat et. ben de adama çok güvenirdim. önlemini al.
  • gabe h coud  (14.01.22 15:33:37 ~ 15:34:15) 
Kırtasiyelerdeki hazır kira kontratlarının arkasında bununla ilgili tablo vardır, tarih-kirayı alan- imza vs gibi.

Böyle bir kontrat ise arkasında her ay kendi yazısıyla yazdırıp imzalatın, böyle bir kontrat değilse çıktı alıp sözleşmeye ekletin ve daha önceki aldıkları dahil her ayı ayrı ayrı imzalatın.
  • John Bloor  (14.01.22 15:52:49) 
Elden ödeme durumunda bir ay kendi alır başka bir ay farklı birini gönderir falan.. imza olsa da böyle durumlarda bir sorun çıkabilir. Böyle üçün beşin hesabını yapan kişiden korkmak lazım. Bu kişi parayı seviyor belli ki.

@liberal +1 diyorum.

Bir de evden kira ödemek çok berbat bir durum. Sürekli kapınıza gelecek falan. Büyük dert yani.
  • garylineker  (14.01.22 16:07:16) 
Evi tutacaksanız çıkarken, tutmayacaksanız da direkt alo maliye'ye şikayet edin bari en fazla birkaç bin lira vermemek için kaç katı cezayı ödesin de aklı başına gelsin lavuğun. Biz enayi onlar akıllı çünkü.

Neyse içimi döktükten sonra cevaba geleyim. @gabe'nin başına gelenin başınıza gelmemesi için her ay ödediğinize dair imzalı bir kayıt olmalı elinizde. Bu kadar paragöz adamdan her şey beklenir, hiç güvenmeyin.
  • chicha_v2  (14.01.22 16:25:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.