[]

Her şey iyiye gitmeye başlarsa, maaşlar düşer mi?

Farkındaysanız, enflasyon, kur farkları, ev, araba, market fiyatları derken her sektörde oransal olarak çok güzel zamlar yapıldı.

Dövize vurduğunuzda belki pek bir değişiklik olmasa da kendi para birimimiz olarak baya arttı maaşlarımız.

Şu an bir yazılımcı, benim birkaç sene önce bildiğim yönetici maaşlarını alıyorlar.

Veya normalde bizim sektörde %20-30 zam alınırken son 1-2 senedir %50-120 arası zamlar yapılıyor ben bile neredeyse maaşın 2 katı zam aldım şirket değiştirmeden, bi noluyoruz oldum. Gerçi şimdi seviniyoruz da yıl sonuna doğru erir kesin.. neyse sorum o değil.

Diyelim ki tablo tersine döndü(sanmıyorum da) kurlar düşüyor, alım gücümüz artıyor. Benim de maaşım en son 20k da kaldı diyelim.

Bırakın zam yapmayı, yerinde saydırtabilirler mi yoksa aksine maaşlarımız düşmeye mi başlar? Sana artık 10k vereceğiz der mi şirketler?

Yoksa her şey 5-10 sene sonra eski haline dönse bile verilen zam geri alınmaz mı? Gerçi bir yandan kişi yükseleceği için en kötü aynı kalır sanırım.

Hiç başka ülkelerde bu tarz bir durum oldu da maaş düşürülmesi yaşandı mı onu merak ediyorum.

 
paradan sıfır atılacak sürece geliriz 10 yıl sonra. düşeceğini sanmam bizim insanımızın zekası kaldırmayabilir 50 liralık yemeği tekrar 10 liraya düşürmeyi.


  • çih  (11.01.22 16:31:49) 
siz hiç kur sebebiyle zam yapılan bir şeye, kur düştüğünde fiyatları geri çektiklerini gördünüz mü? global - kur bazlı fiyatlamalar yapan şirketler haricinde ben görmedim. o benzer bir senaryoda alım gücü ülke içinde yine artmaz, iyi ihtimalle sabit kalır diye düşünüyorum.

yanlış olabilirim, düzeltin.

ayrıca bildiğim kadarıyla verilen yan haklar bile geri alınamıyor. aynı pozisyon ve sorumlulukta maaşların düşürülmesi pek mümkün olmaz gibi geliyor.
  • nonik  (11.01.22 16:48:17 ~ 16:49:39) 
maaşınıza güzel zam yapıldığını düşünüyor ve satın alma gücünüz arttıysa maaşlı çalışan kesim içinde şanslı %0,01 in içinde falansınızdır. önceki durumunuza göre zenginleştiniz demektir ki zaten zenginleşmek bir anda hissedilen bir şey değil. yavaş yavaş yaşam standardını artıran bir şey.
genele bakınca güzel zam almadı kimse.
soruya gelecek olursak iş kanununa göre maaş düşürülemez haklı fesih sebebidir.
  • dadasalon  (11.01.22 16:48:49 ~ 16:49:18) 
Valla şanslısınız ben ve çevremde asgari ücret alanlar hariç %30'u geçen olmadı. Yazlım sektörü, ihracat vs. dışında öyle çok da matah bir durum olmadı, aldığımız paralar iyice eriyip gidiyor.


  • yeninesiltupcu  (11.01.22 17:05:22) 
@alperz +1 kur bir daha 4-5 liraları asla görmez. en iyi durumda sabit kalmaya başlar.


  • belkider  (11.01.22 17:13:54) 
ilk olarak şu nokta önemli, enflasyon beklentileri zaten düşmedi, enflasyon oranının daha da artması bekleniyor. ki düşse bile negatif olmadığı sürece fiyatlar artmaya devam edecek.
ikincisi dedikleri gibi yüksek artış alan azınlıktasınız.
bunun dışında dolar zaten şu an 14 lira civarında.
Doların zaten 4-5 lira olması imkansız, istenen bir şey de değil. En fazla asgari ücretin eski alım seviyesine ulaştığı noktalara kadar düşebilir.
  • ted  (11.01.22 17:23:18) 
fiyatlarin / ucretlerin rakamsal olarak dusmesi negatif enflasyon ile mumkun. nadir gorulen bir olay ve enflasyondan daha tehlikeli. enflasyondan cikmanin yolu biliniyor (acili olsa da) ama deflasyondan cikmanin cok net bir yolu yok.

enflasyonda paran yarin daha az sey satin alacagi icin bugun parani hemen harciyorsun, ekonomi donuyor.

deflasyonda paranla yarin daha COK sey satin alacagini dusundugun icin harcamak yerine bekliyorsun. ekonomi dönmüyor. baya yikici bir surec.

neyse turkiye'de deflasyon falan olmaz. o yuzden rakamsal olarak maasin dusmez, alim gucun degisir. o da enflasyon negatif olmadigi surece azalma seklinde olur hep.
  • robokot  (11.01.22 17:39:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.