[]

2.5 yaşında çocuğu telefon bağımlılığından kurtarmak

Selam duyurucular. Yeğenim kız, 2.5 yaşında. Her ne kadar telefon vermeyeceğiz desek de mümkün olmadı. Özellikle pandemi döneminde, yüzyüze görüşemediğimizden sürekli görüntülü konuştuk, yemek yemek istemedi telefonla kandırdık vs. derken youtube bağımlısı oldu diyebiliriz.
Ama şu son bir aylık süreçte ekstra bir düşkünlüğü oldu. Annesinin babasının telefonunu eline alıp benim telefonum diyor. Sürekli telefon istiyor, youtubedan niloya veya çeşitli çocuk videoları izliyor. Vermeyince ağlıyor, saldırıyor gibi.
Bir şey alalım dikkatini ona versin, ilgisini çeksin istiyoruz ama ne alsak bilemedik.
Lego için biraz küçük sanki. Kitap vs ilgisini çekmiyor.
Var mı aynı durumda olan, ya da etrafında aynı yaşlarda bir tanıdığı olup şu oyuncak çok ilgisini çekti, hem gelişimine de yardımcı oluyor şeklinde verebileceğiniz bir tavsiye?

 
Bizim bebe de aynı. lego'nun küçükler için duplo'su var tavsiye ederim. telefonsuz yemek yemiyor bizimkisi.


  • jefferson  (11.01.22 14:15:57) 
Duplo alabilirsiniz, Lego'nun küçük yaşlar için olanı. Fakat burada mucizevi bir oyuncak yok, önemli olan anne-babanın çocukla sürekli vakit geçirmesi ve oynaması, duygusal ilişki geliştirmesi, vs. O yaşta çocuğa zaten "x oyuncağını vereyim de saatlerce tek başına oynasın" diyemezsiniz.

Geçenlerde bu konuda bir pedagog dinledim. Çok fazla ekrana maruz kalan çocukların otizm veya hiperaktivite semptomları geliştirdiğini söylüyordu. Yani çocuklar ekrana maruz kaldıkları için otizmli veya hiperaktif olmuyorlar, sadece benzer semptomlar göstermeye başlıyorlar. Ebeveynleriyle duygusal ilişkisi olan çocuklar hiperaktivite, ebeveynleriyle ilişkisi zayıf olanlar otizm semptomları gösteriyorlarmış.

Çözüm ekranı kesmek. Yaşına uygun oyuncakları birlikte oynamak, parka götürmek, çocuktur anlamaz demeden bol bol konuşup sohbet etmek, sorularını cevaplamak. İnternet derya deniz bu konuda, 2 yaş çocuk aktiviteleri diye araştırabilirsiniz. Ama her şekilde emek verilmesi gerekiyor, çocuğun karnını doyurayım, temizliğini yapayım tamamdır diye bir şey yok..
  • gmzo  (11.01.22 14:17:29) 
Öncelikle telefonu komple hayatından çıkarmanız gerekiyor. Bu eline vermeyelim çocuk istese de gibi değil; evde ve uyanık olduğu müddetçe anne ve baba da dahil hiç kimsenin elinde telefon olmamalı, görmemeli. Siz yegeniniz ile vakit geçirirken sizin elinizde de görmemeli. Büyükler telefon ile ilgilenirken çocuğun dikkatini dagitmasini beklemek haksızlık oluyor ayrıca cocuklar söylediklerinizden ziyade davranislarinizdan etkileniyor.


Oyun kurarken birlikte vakit geçirebilirsiniz. Çocukların tek başlarına oyun kurmalarını isteriz vs destekleriz ama bir bağımlılıktan kurtulurken anne, baba ile geçirdiği vakit oldukça önemli oluyor. Gerçi şu anda 'bagimliligi var' gibi net bir cümle kurmak doğru değil. İlgisi var diyebiliriz. Yaşına uygun legolar, puzzlelar güzel olacaktır. Bunlar yanında ailelerin birlikte vakit geçirmelerini sağlayacak eğlenceli etkinlikler oluyor. En basitinden örnek verecek olursam kovanın içine su doldurup topları atıp maşa yardimiyla sırayla toplamak gibi. Hem dikkatini, hem ince motorunu destekler; hem de sosyal gelişimini. İnternete yazarsanız bir sürü etkinlik bulursunuz, illa oyuncak almalıyız diye sartlamayin kendinizi.

Ucuncusu çocuklarda bir davranışın sönmesi ya da unutulması ortalama 40-45 gündür. Dolayısıyla ara ara yine isteyip, ağlama krizleri olabilir. Bu noktada sabırlı olup asla vermemek gerekiyor ağladığında 'niye ağlıyorsun, ağlayacak ne var ki?agladigin için seni anlamıyorum.' gibi ağlamasını pekistirecek şeyler söylemek yerine ağlamasını gormezden ( burada çocuğu görmezden gelmeyi kastetmiyorum) gelip mutlaka yanında olup sakinlesmesini bekleyin. Çok uzun uzun açıklama yapmayın zira bu yaş grubu o aciklamalari icsellestiremiyor. Kriz anlarında ne kadar sakin tutum, o kadar yumuşak geçiş dusturuyla hareket etmek lazım.

Sevdiği şeyleri gozlemleyin ve daha sıkça yapın.

Dediğim gibi yaşı da henüz çok küçük olduğu için işiniz biraz daha kolay. Sabırlı ve sakin yaklastiginiz müddetçe çabucak unutacaktir.

Anaokullarında deneyimli bir psikolog olarak elimdeki verilerle ilk etapta aklıma gelen şeyler bunlar.
  • fraise  (11.01.22 14:22:55 ~ 14:25:41) 
bir sürü oyuncak alabilirsiniz, yutmayacak zararlı olmayacak biçimde doldurun odasını ve karışmayın. kendi zamanla oynar. onun telefon oynamaması için siz de telefonla oynamamalısınız.

resimli kitap boyama yapacaksa, siz de yapacaksın.
tv izlemeyecekse siz de izlemeyeceksiniz.
telefon olayı ya hep ya hiç ortası yok.
  • çih  (11.01.22 14:23:05) 
Yanlış anlaşılma olmasın. Ben oyuncağı verelim bize ilişmesin diye sormuyorum. Şu an bir sürü oyuncağı var ama telefon istediği zaman hiçbiri ile kandıramıyoruz birlikte de oynayacak olsak.
Birlikte oynayalım tabi ama ilgisini de çeksin, aklına telefon gelmeyecek kadar heveslensin istiyoruz.

  • hrvl  (11.01.22 15:33:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.