[]

finlandiya, isveç ırkçılık

esmer tenli standart bi türk, eski nazi terimiyle kara kafa; finlandiya veya isveç'te kalıcı olarak oranın vatandaşı olarak yaşasa ırkçılığ maruz kalır mı? onlardan olmadığı fiziksel olarak çok belli olacak neticede ama bu ülkeler toplum olarak çok üst düzeyde olduğu için bunlar yaşanmaz diye düşünüyorum.

kafamda ilerde finlandiya'ya göçmek var meslek olarak bu yüzden finçe öğrenmem lazım ve bu göçme sürecinde yaşım 35'i bulabilir, adapte olmakta vs sorun yaşar mıyım acaba, ingilizcem de çok iyi değil bu arada. finçe için ders alacağım. 1-2 yıl.


 
İsveç ile Finlandiya arasında dağlar kadar fark var. Finlandiya’da zorlanacağınız şey ırkçılıktan ziyade kapalı toplum yapıları olacaktır. Çoğu lisedeki sevgilisi ile evlenen, arkadaş grubu stabil olan, evde ve doğada vakit geçirmeyi seven, çekingen ve utangaç insanların diyarına gidiyorsunuz. Sarışın mavi gözlü tam bir fine benzeyen arkadaşım ilk kez 18 yaşında Finlandiya’da yaşamasına ve çokiyi fince bilmesine rağmen 30 yaşında hala tam olarak oranın bir parçası gibi hissedemiyor, ilişkileri hep zor ilerliyor.
Kuzenim var 22-23 yaşında Finlandiya’ya giden Nokiadan teklif alıp 21-22 yıldır yaklaşık orada. Alman biri ile evlendi 10 yıl önce, fin arkadaşlarının çok olmadığını genelde international birçevre ile görüştüklerini biliyoruz. Çocuklarının sadece fin arkadaşları var. Bu arada fince için türk dil yapısına benzer deseler de oldukça zor bir dil ve ders almak için yer ya da kişi bulmak oldukça zor.

  • kullanıcıadımbuolsun  (11.01.22 09:37:10) 
finlandiyayı bilmiyorum da isveçte sıkıntı yaşamazsınız. isveçte malmö gibi bazı şehirlerde abartmıyorum nüfusun yarıya yakını kara kafa (siz öyle yazmışsınız diye öyle dedim) zaten. ama bence ten rengi ile ilgisi de yok. sarışın mavi gözlü de olsanız, kuzey avrupa toplumlarına tamamen entegre olmak uğraş ve zaman gerektiriyor. ne kadar yakın davransalar da hep bir mesafe koydukları için çok da welcome hissedemiyorsunuz. belki kendi aralarında da bu böyledir ama bizim pek alışık olmadığımız bir şey. ben kısa süreli yaşadığım için deneyimim bu şekilde oldu.


  • anthemis nobilis  (11.01.22 10:05:43) 
toplum olarak en üst düzeyde dediğin toplumlar bundan 30-40 sene önce engelli, çirkin vatandaşları falan kısıırlaştıran toplumlar bunun farkında mısın? en.wikipedia.org

eğer ırkçılık seni rahatsız edecekse gitmen gereken yerler abd, kanada, arap emirlikleri, singapur gibi expat memleketleri olmalı. isveç-finlandiya olarak demiyorum, genel olarak ab ülkelerinde mutlaka bir noktada sizi rahatsız eden bir şey göreceksiniz diye düşünüyorum. akdeniz ülkeleri dışında kültürleri zaten genel olarak dışa kapalı.

ben olsam finceye kasmak yerine çok iyi ingilizce + mesleğe kasıp bahsettiğim ülkelerin birine kendimi atmaya bakarım.
  • roket adam  (11.01.22 11:50:41) 
standart şartlar altında yani normal yaşam koşullarında buna maruz kalmazsın yani mesela süpermarkette, lokantada, sinemada, barda vs

peki ırkçılık nerede devreye giriyor?

firmada çok kritik bir pozisyon var sende hakkediyorsun diyelim. işte orada mevzu dönmeye başlıyor.

yani çok kritik mevzularda ırkçılığa maruz kalırsın ama onun bir alt kademesi de çoğu insan için yeterli olduğu için kimse ses çıkarmıyor.
  • duyurukullanıcısı  (11.01.22 11:56:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.