[]

arsa kiralama vergisi vb giderleri?

tarlamız var diyelim. bunu bir şirkete kiralarsak, mal sahibine(şahıs) maliye tarafında ne tür yükümlülük çıkıyor? kdv / gelir vergisi / stopaj ıvır zıvır ne ödenir, nasıl ödenir, ne kadar ödenir?

Not: bu soruyu çok geç bir vakitte sormuştum, pek yanıt gelmemiş, bu nedenle tekrar sordum.

Not 2: anten ve John Bloor mahlaslı arkadaşlar "ödemelisin" demişlerdi ama nasıl, nereden, ne kadar? sorularına yanıt olamamışlardı.

 
Mal sahibine bir yükümlülük yok. Şirket size kira öderken stopaj yapacak. Siz yıllık verdiğiniz gv beyannamesinde bu stopajı çıkan vergiden mahsup edeceksiniz


  • dreamsandcolours  (10.01.22 20:53:52) 
Kdv ile bir alakanız yok.


  • dreamsandcolours  (10.01.22 21:01:44) 
Bak şimdi, mesela şimdi kiraladık arsayı. 11 ay boyunca ayda 2000 tl bankadan para aldık kira olarak.

2022 kira geliriniz 11 x 2 = 22.000 TL oldu.

Gelir vergisi ödeme zamanı mayıs olması lazımdı, bu senenin kira gelirini 2023 Mayıs ayında ödeyeceksin.

İnternet vergi dairesine gireceksin ve kira geliri ödeme adımlarından devam edip ilgili yerleri doldurarak beyan verip vergini ödeyeceksin.

Sistem yaşlı insanların bile kolayca anlayıp yapacağı kadar sade ve basit, merak etme kimseye ihtiyacın yok bu adımda.

Toplam gelirinden vergiden muaf olan kısmı düşüyor sistem atıyorum bu sene 5 bin liraya kadar vergi yoktur muaftir, 22-5= 17 bin lira olan gelirine vergi çıkacak.

Onda da gider olarak götürü gideri seçersin, çünkü arsada fatura alıp masraf yapacağın pek bi gider kalemi olmaz. Götürü gideri seçince de belirli bir ksımı masraf olarak yine düşer kalemden, atıyorum %15 olsa onu da düşünce 14-15 bin liraya vergi hesap edecek sistem.

Çok kafa karıştırma, sen sözleşmeni yap ve ödemelerini bankadan al, seneye hep beraber öderiz zamanı gelince.
  • John Bloor  (11.01.22 10:57:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.