[]

1 tane sigorta attıran cihaz vs bütün evin sigortasını attıran cihaz

Şu an kaldığım eve ani su ısıtıcısı taktırdım (şu duşun içine takılan kutu şeklindeki şofbenlerden), 7000Watt güç harcıyormuş en yüksek ayarda.

Şimdi mantıken evlerimizdeki şebekeler yaklaşık 220v ise, cihaz 7000Watt güce ulaşmak için 30 amperden biraz fazla akıma ihtiyaç duyuyor.

Sigorta atınca fark ettim, sigortalar 20 ampermiş. Fazlasını veremeyince de banyonun sigortası atıyordu. Gittim 32 amper bir sigorta alıp değiştirdim, sorun çözüldü.

Şimdi elektrikten çok da anlamam ama buradaki sorun beslenememe ile ilgiliydi ve sadece ilgili sigorta atıyordu sanırım? Neden bütün ev atmıyordu onu da bilmiyorum. Gerçi biraz biliyorum, sigortaların amacı akım korumak ve fazlası gelince atıyor işte diğer devredeki elemanlara zarar vermemesi için.

Fakat diğer bir sorun da şu, benim odada eski bir klima var. Kendi şarteli falan yok önceden uzatma kablo çekmişler, prize takınca çalışıyor.

Ne hikmetse kötü havalarda prize takınca evin bütün sigortası atıyor. Sanki genelde dış ünite ıslakken atıyor. Onu da üstün körü çatıya sabitlemeden oturtmuşlar zaten. Hafif eğimli falan duruyor. Büyük ihtimalle kısa devre falan mı oluyordur ıslak olduğu için? Ama yine de sadece kendi sigortasının atması gerekmez mi?

1- Evin girişindeki, odanın kendi sigortası neden atmıyor?
2- Atmasa bile benim odanın sigortasını büyütsem sorun düzelebilir mi? En azından atsa bile o atar konuma gelebilir miyiz?
3- Klimanın fişi ile priz arasında akım korumalı bir priz taksam sorunun önünü başlangıçtan kesebilir miyim?
4- Elektrikçi mi çağırayım klimacı mı?

 
Tüm sigortaların atmaması lazım, eğer atıyorsa o prizi besleyen hat buatta bir yerlerde diğer linyelerle birleşiyordur, kontak yapıyordur.

Konuyu klimadan hariç o priz ile deneyip çözmek lazım, przideki elektriği kontrol ederken tek tek sigortaları indirip deneyin.

Aslında konu yanlış nötr ve topraklama hatası da olabilir ama yine diğer sigortaları atırması pek mantıklı değil.
  • John Bloor  (10.01.22 13:09:53) 
bahsettiğiniz olay klimanın fazla akım çekmesinden değil de bir bağlantı sorunundan kaynaklanıyor gibi. peki bu bağlantı sorunu prizden/ buattan mı yoksa klimadan mı kaynaklanıyor? bunu öğrenmek gerek.
bir kaç uzatmayı birbirine ekleyip klimayı farklı bir prizden çalıştırmayı deneyin.
düzgün çalışırsa sizin prizde sorun var.
yok,ana sigorta yine atıyorsa klimada bir arıza var.
klimadaki arıza dışarıdaki üniteden de kaynaklanıyor olabilir.
hatta iddia ediyorum, dış ünitede kaçak akım var.
  • AWD  (10.01.22 13:19:40) 
Kacagi yok sayarsak klimaya zaten ozel sigorta takilmali.
Eskiden gecikmeli sigorta takardik cunku kompresor ilk calistiginda saniyelik 40 ustune cikar sonra normale donerdi.

Yuksek akim ceken cihazlarin kablosu sigortasi ayri olmali.
O hatta baska alet girmemeli.
Yeni binalarda camasir makinesine ayri hat cekiliyor.
  • divit  (10.01.22 15:11:37) 
o isitici icin müstakil hat cektirin, kablolari asiri isinmadan dolayi yakarsiniz.


  • vhs kaseti  (10.01.22 18:01:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.