[]

klimaların fiyatlarıyla alakalı bir problem mi var?

biliyorum ekonomi kötü, dolar olmuş on yüz bin milyon baloncuk fakat klimaların son 6 aylık fiyat grafiğine bakınca çok ekstrem bir artış olduğunu görüyorum. diğer eşyalardan çok daha fazla artmış. kışın ortasındayız. yani talep dönemi falan da değil. bu çip krizi ile alakalı falan mı acaba? yoksa sadece döviz kuru ile alakalı doğal bir artış mı?

sanane lan diyecekler için derdimi anlatayım:

bir adet hediye çekimiz var 10 bin tl kadar bir elektronik marketten . ne alalım diye bakınıyoruz. normalde klima ihtiyacımız var ve 12000 btu'luk işimizi görecek. ama bakıyorum ekim-kasımdan itibaren bir anda minimum fiyatlar 3-4 bin civarından 7-8 bin civarına zıplamış. yani baya bildiğin her ne olduysa tam 2 katına çıkmış fiyatları bu ürünlerin kasım ve aralıkta. tamam döviz arttı falan ama başka elektronik eşyalara bakıyorum artış bu oranda değil. 5 binlik mal 6 olmuş bilemedin 7 olmuş.

normal şartlarda şu alım gücümle 8-10 bin lira verip klima almam ben hiç sanmıyorum. o yüzden çek varken bu ihtiyacı aradan çıkarabiliriz masrafsız bir şekilde ama bu fiyat artışı şu anda ekran kartlarında olduğu gibi çip krizi kaynaklı döviz kuruna ek bir artış da sağlıyorsa çok da acelesi yok. başka ihtiyaçlarımıza yöneliriz diyoruz.

yani kışın ortasında bu fiyat skalası normal ise alacağız ama döviz kuru harici ekstra bir nedeni varsa sonraya bırakıp bu çeki başka ihtiyaçlarımız için kullanacağız.


bilgisi olan veya fikri olan var mıdır?

uzun uzun yazdım okuyup cevap vereceklere şimdiden teşekkürler.

 
Kışın ortasındayız, talep dönemi değil demişsiniz ama dogalgaz olmayan yerlerde klima ısınmak için bir alternatif. Çip krizi ile alakasını bilmiyorum ama Kasımda klima taktırmak için servisten randevu alacakken 1 hafta bekledik yoğunluktan dolayı.


  • i-pek  (07.01.22 19:25:08) 
2-3 binli fiyatlar bu yaz değil rahat 3-4 yıl öncesinin fiyatlarıdır. Bu sonbahardaki kur fırlamasını da hesaplayınca herhangi bir elektronik için 8-10 binli rakamlar çok yüksek görünmüyor. Basit robot süpürgeler bile 4-5 bin lira olmuş.

daha da artmadan ihtiyacın varsa almalısın
  • efruz  (07.01.22 20:29:59) 
üstad 2020 mayıs gibi 4500 liraya 18000 btu vestel flora klima aldım. çook uzun bir süre aynı fiyatta devam etti, tahmin ediyorum çok büyük stokları olduğu için zam yapmadılar ama muhtemelen en sonunda yeni üretimler zamlı gelmek zorunda kaldı. bence 8-10 bin civarı şu anda bu fiyatlarda normal, hatta yazın daha da 1.5 katına falan çıkabilir gibi geliyor.


  • roket adam  (07.01.22 20:48:31) 
Ağustosta 7599 liraya aldığım 24.000 btu klima şu anda 12699 lira. Artış %58

Ekimde 7999'a aldığım series x şu an 13.000 lira. Artış %62.

Çip krizi falan değil, enflasyon.
  • denizgonen  (07.01.22 23:09:01) 
Satabildikleri maksimum fiyati deniyorlar, satis dusmedikce zamlamaya devam ediyorlar.

Su an cogu sektor buna dondu.
Nalburdan aldigim 2 contaya 65 tl verdim dun. Vitra gomme rezervuar icin olan ama siradan bir conta.

Normal musluk contasini da 1 liraya satmaya calisiyorlar, o-ring'ler de 1 tl.
Evde yaptigim tamirler sifir fiyatini gecmeye basladi.

Enflasyon falan degil artik bu olay. Vur kac ticareti.
  • divit  (08.01.22 02:52:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.