[]

Bu kişi araba almalı mı?

Anadolu'da bir ilçeye öğretmen olarak atandınız, okulunuz eve 35 km uzakta. 3 aktarmayla gidiyorsunuz ve 1,5 - 2 saate yakın gidiş sürüyor, bir de bunun gelişi var. Ayda 500 liraya yakın yol parası gidiyor.

Kira, gıda, nadiren dışarıda kahve - yemek ve internetten ayda birkaç kıyafet alıyorsunuz, maaşınızdan neredeyse hiç kalmıyor.

İlçede yaşama seçeneği söz konusu değil.

Bu kişi 24 yaşında bir kadın, yoldan dolayı fiziken ve ruhen çok yıpranmış durumda. Akşam olunca toplu taşıma bitiyor, böyle bir yer.

Araba şart mı bu durumda? Siz olsanız hangi bütçeyle ne alırsınız?

 
araba alınca diğer öğretmen arkadaşlar da yancı olarak peşine takılabilir. kabul etmezse mobbinge uğrayabilir. dikkatli olmakta fayda var.
hayal ürünü gibi olsa da birinin başına böyle bir olay gelmiş.

  • sutlu nescafe  (04.01.22 19:00:58) 
Alınır tabiki. 35 km yol için 2 saat ne demek!


  • etna  (04.01.22 19:03:44) 
Almalı. Böyle hayat mı geçer.


  • pispinti  (04.01.22 19:04:23) 
araba alsa benzin yetmeyecek. günlük 70 km yol. en az 70 tl yakar yeni fiyatlarla.

ayda 22 gün gitse ortalama 1500 tl benzine gider.
kış çetin geçen bir yerse kış lastiği lazım.
araba bakımı vergisi muayenesi vs var.
kasko sigorta var.

benzin hariç arabanın 500 tl masrafı olur ortalama. benzinle 2000. ki sadece ev-iş hesapladım. gezmeye çıkarsa daha da harcar. ki araba varken gezmek daha rahat olacağı için daha çok harcar muhtemelen.

500 lira yola veriyor. artık 2000 verecek. maaş zor yetiyor diyosun. böyle yeter mi?

2 saat çok uzun. ben de olsam araba alırdım ama bu bütçeyle değil. krediye falan da giremez.
  • jelly bear  (04.01.22 19:04:53) 
Araba büyük konfor o kesin, ama masrafı bitmiyor. Hep taksiye binsem daha mı ucuza gelirdi diye düşünmeden edemiyorum. Fakat senin yolun da çok uzunmuş.

İlçede yaşamak neden mümkün değil peki? Bir de sanmıyorum ama, belediyeye gidip "şuraya otobüs hattı lazım" desen belki geri çevirmezler. Son olarak, oraya aynı saatlerde gidip dönen 3 kişi daha bulursan taksi ayarlayabilirsin, yapan tanıyorum.
  • vatanperver  (04.01.22 19:06:13) 
Araba alınır hocam fakat aracın diğer masrafları cok fazla olacak +1

Hic öğretmen vs. yok mu beraber gidip gelebileceğiniz ve yakıt paylaşabileceğiniz? Kesinlikle böyle yapmalı.

Yakıt fiyatları uçtu. Araç fiyatları uçtu. Bakım fiyatları da uçtu.

edit: yani kredi ile araç alacaksınız öğretmen maaşıyla şu anda bunu karşılamak oldukça zor olacaktır sizin için. Ama yine de alınabilir ama çok zorlar. 24 yaşında olduğunuza göre yeni atandığınızı farz ediyorum. Evin diğer borçları henüz bitmemiştir diye düşünüyorum. O yüzden de zorlayabilir. Ama aile destek çıkacaksa kesin araba alın.

2. ihtimal de evlenip eş durumuyla daha merkezi bir yere geçmek olabilir herhalde.
  • westblack  (04.01.22 19:12:00 ~ 21:38:56) 
Almali. araba aldi diye her gun arabayla gidecek anlamina gelmez benzine para vermek istemediginde otobuse biner (genelde boyle olmuyor.)
ayrica yatirim oldugu icin araba her turlu arti. maddi sikintiidan aglayacaksa satar

  • ala09  (04.01.22 19:13:49) 
Maaştan para kalmiyorsa sigorta kasko benzin ve bakım giderleri nerden karsilanacak.

Gunluk 70 km az bir yol degil kışın yollar buz kar firtina.

Ozel sartlari bilmiyorum ama o ilcede yasamayi goze alirdim sahsen. Memurlar için kucuk ilce nimet bence.
  • zanutsas  (04.01.22 19:48:41) 
ilçede yaşamak söz konusu değil dedin ama arabanın masrafı ayda 2000 lira civarında tuttu.
İlçede yaşayan bir memur, tanıdık birinin evinin bir odasını kiralasa, haftanın 2-3 gecesi, istediği zamanlarda orada kalsa hem maliyet hem zahmet azalacak.
Keşke araba alsa tabi ama maddi olarak zor görünüyor.
  • michael_knight  (04.01.22 20:01:02) 
kıyafetler arttıkça o alışverişler zamanla azalır
benzin parası yol parasından biraz fazla tutar

zaman her şeyden önemli
açıkçası anadoluda ev almak, araba almaktan daha ucuz olabilir
kirada oturduğunuz için bu daha mantıklı geldi
ayrılsanız kiraya verirsiniz

bu seçenek dışıysa
para varsa alınmalı tabi ki araba
zaman ve konfor daha değerli

scoda fabia, seat ibiza
ya da honda, opel, toyota yine ufak modelleri
otomatik tercih ederdim
  • bir soru sorcam  (04.01.22 20:15:45) 
Arabayı krediyle alacaksa maaş yetmez. Kira-gıda dışında pek artmıyormuş. Ocakta yapılacak zam krediyi öder mi? En az yüz bin arabalar.


  • oyokbuyoknevar  (04.01.22 20:37:16) 
Sart. Ben olsam ne yapıp edip alirim. Omrunden omur gider dunyaya bir kere geliyorsun. Her gun o cile cekilmez gencligini heba etme derim.
Aaabi araba masraf aaabi benzin pahalandi aabi vergisi var ağbi yaattigi yerde para yiyor abi diyenler olacak cevrende, eğer paran yetiyorsa hiçbirini dinleme derim
Paran yetmeyecekse o baska ama masrafi karsilayabileceksen kesinlikle al. Toplu tasima omur torpusu.
Her şeyi geçtim, eve gitmek istediğinde durağa gecip otobus gelmesini beklemek var, bir de o anda direkt kontagi cevirip yola cikmak var. Bunun rahatlığı bile yeter.
Anlattigin kadarıyla maasin sadece masraflarina yetiyor, bu durumda araba nasıl alacakson bilmiyorum ama kenarda paran falan varsa veya bir sekilde alabilecek durumdason ve soru araba alayim mi ise evet al net.
Tr de araba degerini her turlu koruyor zaten, baktin masrafi cok geliyor satarsin. Kaybedecek bir şey yok rahat ol.

Eskiden toplu tasima kullanırdım, sonra zamaninda şirket araba verdi ve ardindan ben de araba aldım. Toplu tasimanin omrumu yedigini arabaya gecince anladım ve yillarca neden araba almadim diye kendime kizdim. Kendimi yiprwtiyormusum.
Aldığım araba bir sürü masraf cikardi, motor bile yedi ve sornasinda da masraf cikarmaya devam etti, arabaya servet harcadim sanssizligimdan dolayi ama zerre pisman değilim.
  • stavro  (04.01.22 20:47:18 ~ 20:53:28) 
araba alabilecek maddi güce sahip değilsiniz gibi geldi bana. alternatif olarak: motor alsanız? sonuçta trafikli, zor bir coğrafya olmasa gerek. nispeten motor sürmek için daha rahat olabilir kar kış kıyamet çok olmazsa.


  • roket adam  (05.01.22 01:49:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.