[]

Osmanlının sınırlarımız dışında kalan eserleri

Ben çok merak ediyorum acaba vah vah elimizden çıktı gitti diyeceğimiz bir eseri var var mı? Anadoluya bile pek yatırım yapmayan devlet balkanlara veya arap topraklarına da yatırım yapmamıştır diye düşünüyorum. Var mıdır bunu bilen listesi günümüzdeki hali vs.




 
Yatırımın çoğunun balkanlara yapıldığı söylenir. Birçoğu yıkılmış olmasına rağmen balkanlar gezimiz bıyunca sürekli Osmanlı eserleriyle karşılaşmıştık. Macaristan’da bile Osmanlı eserleri mevcut.


  • but that was just a dream  (02.01.22 10:34:20) 
sadece kışlalar ve son döneme ait bir kaç eser

mısır'a kaç yıl hükmetmiş bir gidip de şu piramit nedir ya? diye merak etmemiş bir kafanın oturupta eser bırakıcak hali yoktur zaten.
  • bebekbebesi  (02.01.22 10:35:34) 
Anadolu’ya yatirim yapmayip Balkan’lara cok yatirim yapmisligi var.

Balkanlar Osmanli eserleriyle dolu, ozellikle Bosna (Müslüman kaldiklari icin bagimsizliktan sonra cok yikip dokmemisler) ama genel olarak bagimsizligi alan izleri yok etmeye bakmis.
Macaristan’da da hamamlar vs var.
Makedonya’da da var eserler.

arsiv.ntv.com.tr
Su linkte eser sayilari yaziyor
  • kuehles blondes  (02.01.22 10:54:01) 
Telgraf ve ray sistemi var.
Neredeyse yapar yapmaz kaptirdigimiz balkandan arap tarafina uzanan.

  • divit  (02.01.22 12:39:49) 
Hadi ilk dönemler neyse de yikilacaginin belli olduğu son dönemlerde anadoludan alıp balkanlara veya elimizden çıkan diğer arap topraklarına yatırdıysa tam sövmelik bir durum olmuş


  • ir mania  (02.01.22 12:42:30) 
tam olarak aradığınız şey mi emin olamadım ama liste olmasada tika'nın sayfasında var bazı kaynaklar. yine tika'nın türkiye dışında restore ettirdiği eserleri takip edebilirsiniz.

www.tika.gov.tr
www.tika.gov.tr
  • Phoebe  (02.01.22 13:03:49) 
Bazıları burada açıklanmış
arsiv.ntv.com.tr

Yunanistan'da olanların bazısı (bir TV yayınından)
streamable.com

Yatırımdan kasıt asıl olarak hep anlamamız gereken yapı ve mimari mi olmalı ? Sanmıyorum
Osmanlı'nın yatırımları sadece belli bir yerle sınırlı olmayıp asıl yatırım insanaydı.
  • Erva  (02.01.22 14:12:10) 
@erva insanlar göç etmiş fakat taşınmaz mallar mecbur bırakılmış. Merak ettiğim misal selimiye gibi çok büyük bir mirası orlarda mı bırakmışız. Ama gördüğüm kadarıyla selimiye hariç istanbul dışında o kadar büyük bir eser yapmamış osmanlı.


  • ir mania  (02.01.22 15:26:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.