[]

Masaüstü vs. MacMini Elektrik Faturasına Etkisi

Evde genelde pc ile çalışıyordum fakat idle konumda bile 150-200w tüketiyor sanırım. (i7 8700k, gtx1080) sırf işlemciye baktığımda idle 40w, full güçte 95w çıkıyor.

Mac Mini m1 full yükte 25w, basit şeylerde 3-5w çekiyor sanırım.

Elektrik faturasında fark edilir bir etki olur değil mi? PC'yi satıp Mac Mini mi alsam? Hem sessizlik artısı da hoşuma gidiyor açıkçası. (çok güç gerektirecek bişey artık pek yapmıyorum. Gerekirse de en kötü gidip render alacak birini bulacağım artık veya m1 ile yetineceğim mesela. Gerçi pc'de 32gb ram var, 1080 var falan m1 alınca 16gb ram'e tıkılı kalabilirim ama öncelikle şu elektrik konusunu bir öğrenmek istedim:)

teşekkürler

 
Elektrik faturası için pc değiştirilmez gibi geliyor bana ama.


  • aeroknight  (01.01.22 19:10:24) 
olmaması imkansız, masaüstü pc'nin power supplysi kaç watt örneğin 600 mü, işte 600 watt elektrik çekebilir demek o yükteyken.

öte yandan aynısını mac mini ful yükte 25 watt çekiyormuş.

eski bir masaüstü bilgisayarım vardı ve haliyle 7/24 açıktı, fanları falan toz toplamış, işlemci soğutucusunun arası tüyle toz toprakla dolmuş. fanları hep maksimumda falan çalışıyordu oyun oynarken ve elektrik faturasına yüzde 30-40 fark yapıyordu. tek yaşadığım için bu farkı net olarak görebildim. tabi normal ev gibi a dan zye elektrikli eşya da yoktu. dediğim olay kaç sene önceydi şimdi cidden elektrik kullanımına çok dikkat etmek lazım, kol gibi geçiriyolar afedersiniz.
  • killerbee  (02.01.22 09:57:08 ~ 10:02:31) 
ram konusunda bence mac windowsa göre 2 kat daha performanslı.

en basitinden 80 gb olan windows oyunu(steam üzerinde), mac de kurunca 20 gb oluyor.

tabi hata yapmamak adına kullandığın programlar m1 de nasıl çalışıyor 16 gb ram ile nasıl performans veriyor onları incele.

ben de 16 gb m1 alınmaz diyordum ama izlediğim videolardan çok etkilendim hala m1'im yok bu arada ama imkanım olsa alırdım.
  • killerbee  (02.01.22 10:00:02) 
@alperz, teşekkürler sitesinde o bilginin olduğunu bilmiyordum. Birkaç youtuberdan öyle bir şey duymuştum ama macbook'lar için olan bir veri olabilir belki emin değilim, mini'de belki daha güçlü hale getirmişlerdir.

@killerbee, macbook air m1 bile gayet iş görüyor arada kullanıyorum aslında (kısa bir h265 video kurgusu veya logic için) ki pro ve mini'de biraz daha hızlı çalışıyor sanırım, fan ile falan soğutunca. Bana günde 13-14 saat açık kalacak bi sistem gerektiği için mac mini elektriği baya fark ettirir gibi geldi :D
  • nhk ni youkosu  (02.01.22 12:01:49) 
intel işlemcili tüm bilgisayarlarda işlemci sıcaklığı belirli bir düzeyi geçince işlemci yanmasın diye performansını düşürüyor.

m1 işlemci de öyle olmalı, malum airde soğutucu da yok dediğin gibi. uzun vadede çok daha fazla fark hissedersin.
  • killerbee  (02.01.22 12:57:09 ~ 12:58:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.