[]

BES'den çıkmak ya da kalmak

Selam Romalılar,

Otomatik BES'e dahil edildim. Malum 2 ay içinde çıkma seçeceği var. Sizce çıkmalı mı? Sizler nasıl yaptınız. Kalmak sanki parayı çöp etmek gibi geliyor. Diğer yandan uzun vadeli birikim, devlet katkısı da var. 10 sene sonra geri döner diye düşünüyorum. Hoş 56 yaşa daha 18 sene var. Öyle olunca geri de almada kesinti var galiba. TC'de 18 sene sonrası için böyle bir sisteme güvenmek ne kadar mantıklı bilemedim. Sizin nedenlerinizi dinlemek istedim.

Şimididen iyi yıllar.

 
Eğer işyerinizin kendi bünyesinde BES desteği yoksa (belli bir miktara kadar sizin yatırdığınızı match ediyorlar) pek bir işe yaramıyor hiç bulaşmayın derim.


  • aguen  (31.12.21 17:57:28) 
Ben çıktım. Benden 50 lira falan kesilmişti. 50 lira bazen ihtiyaç için harcanabiliyor. Bir de benden izinsiz hesabımdan para çekilmesine sinirlenmiştim. O yüzden direkt iptal ettim.


  • dissendium  (31.12.21 18:06:16) 
attilla yeşilada kalınmasını savunuyordu çünkü önümüzdeki süreçte milyonlarca artacak emekli sayısının maaşlara olacak etkisinden falan bahsetmişti. tek başına devletten alınan maaşın yeterli olmayacağını ve bes'te kalmanın gereklilik olduğunu söylemişti diye hatırlıyorum.


  • false pretension  (31.12.21 18:29:47) 
Devlete güvenmiyorsan özel şirketle bireysel emeklilik yap. Atilla Yeşilada'nın temel açıklaması o. Yani parasını değerlendirip köşeye atabilene eyvallah, ama çoğunluk yapamıyor ve maaştan kesilip otomatik biriken ve 60 yaşında seni kurtarabilecek/yaşatabilecek herhangi para iyi paradır gözüyle bakıyor o. Diğer türlü emekli maaşımızla beslenmemizi bile karşılayamayabiliriz.


  • nhk ni youkosu  (31.12.21 18:59:13) 
Otomatik BES'den çıkıp, kendiniz olarak başvuru yaptığınız BES'i tavsiye ederim.


  • put it in your appropriate place  (31.12.21 20:37:51) 
yenisini açmadan eskisinden çıkmayın. yalnızca birikim değil birikimin yatırımını da kendiniz yapabileceğiniz ve yüzde otuzu da havadan gelen başka ürün bulamazsınız. 2017'de otomatik açılandan çıkmayıp agresif fon seçeneğinde kaldım, azıcık aylık ödemelerle iki üç maaş birikti. sonra 2019'da kendim özelden açıp yönettim, iki senede yüzde yüz karlılığa ulaştı. her şekilde emeklilikten önce bozabileceğim için ikisini de tutuyorum.


  • engelbert humperdinck  (31.12.21 22:51:28) 
Çııkkk...çıkkk...çıkkk...tl ile uzun vade birikim olmaz. tek borsaya atılabilir tl.


  • alicandan  (01.01.22 00:10:39 ~ 00:10:52) 
TR'de uzun vadeli TL bazlı yatırım, devlet desteğine rağmen, bana pek mantıklı gelmiyor. ABD ya da global hisselere yatırım yapan bir BES fonu varsa buna girilebilir ya da yeterli disipline sahipseniz uluslararası hisselere yatırım yapan TEFAS fonlarına yönelebilir, her ay belli bir miktar bunlardan alınabilir.


  • salihdt  (01.01.22 14:25:51) 
BES pişmanlıktır. Direk çıkın.

Devlet katkısı 1 seferlik ve ayrı bir fonda tutuluyor. (Bir sefer %25i yıllara vurursanız %1 veya aşağısına gelir süreye oranlayınca) Devlet katkısı üzerinde yatırım için söz hakkınız yok ve o fonun tıpkı işsizlik fonu gibi yutulması kaçınılmaz.

BES fonları piyasadaki alternatiflerine göre başarısız.

Bir sürü gizli ücret vs... var.

Paranızı TR gibi bir ülkede devlete güvenip yıllarca bir enstrumanda kitlemek delilik.
  • cleric  (01.01.22 14:41:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.