[]

kiracı vs. ev sahibi

kısa bir süre sonra evimdeki ilk senem dolacak. haliyle kiraya zam gelecek. bugüne dek oturduğum hiçbir evde kirayı bir gün bile geciktirmedim, hatta kira günü bayram, hafta sonu vs denk geliyorsa bunlardan önce kirayı yatırırım. evleri de bulduğumdan katbekat güzel bırakıyorum. neyse bunların konuyla direkt alakası var mı emin değilim ama bilgi bilgidir. sorum o ki, ilk sene dolunca ev sahibi bana sebepsiz çık diyebilir mi? bundan endişe ediyorum, çünkü beni çıkarırsa evi şu an olduğunun en az 2 katı fiyatına daha evi ilana bile koymadan çat diye kiraya verebilir. bunu düşünerek beni çıkarmak istese önünde ne engel var? o istese de ben çıkmam diyebilir miyim?

sözleşmede tefe tüfe oranında kira artar, sözleşme yenilenir vs bi şeyler yazıyordu diye hatırlıyorum, emin değilim ama.

"çocuğum gelecek" diyemez, çocuğu yanında ve engelli olduğu için beraber yaşıyorlar. "ben gireceğim" diyemez, çünkü zaten engelli çocuğuyla asansörsüz binada yaşayamadığı için taşınmıştı.

 
Kendi, çocuğu, annesi, babası oturmayacak ise 10 yıl çıkmanı isteyemez. 10 yıl sonra tahliyeni isteyebilir. 5 yıl olana kadar da yasal oran üstünde zam yapamaz. 5 yıl sonra kira tespit davası açıp kiranın bölgedeki evlere göre yeniden belirlenmesini isteyebilir.


  • himmet dayi  (30.12.21 21:48:32) 
Çıkaramaz. 2 kez bu durumu yaşadım. Hiç paniğe kapılma. Yasalar kiracıdan yana. Kontrat bitiminden en az 2 ay önce, kontratı yenilemeyeceğine dair size yazılı bildirimde bulunursa, kontrat bitiminden sonra 6 ay oturma, 6 ay içinde ev bulma süreniz var. Ha, bulamazsanız da çıkmak zorunda değilsiniz, mahkemeye verip uğraşmak durumunda kalabilir. Eğer kontrat bitiminden en az 2 ay önce yazılı bildirimde bulunmadıysa hiç korkmayın. Kontratınız otomatik olarak 1 sene daha yenilenmiş olacak. TEFE-TÜFE, kanunen geçerli oran neyse noktasına kadar o zammı yapıp 1 yıl daha oturun. Ben çok sıkıntılı 2 ev sahibiyle uğraştım bu konuda, daha doğrusu onlar uğraştırdı, yıprattı. Kesinlikle ezik hissetmeyin. Çok sıkıştırırsa ''avukatımla görüştüm, benim yapabileceğim kanunen bu, dilerseniz siz de avukatınıza danışın'' diyerek resti çekin. Zam konusunda da bence her sene zam yapmamaya çalışın. Düzenli ödediğinizi öne çıkarın, memleketteki şartları göstererek yapabildiğiniz kadar pazarlık yapın. Ev sahipleri düzenli ödeyen kiracıdan kolay kolay vazgeçmek istemez. Zaten siz çıktıktan sonra 1 ay boş kalsa yapacağı zam otomatikman erimiş oluyor.


  • dogumdansancili  (30.12.21 22:32:38) 
İlk sözleşme tarihi üzerinden 10 yıl geçmeden sizi kontrat bitiminden 2 ay önce yazılı bildirimde bulunsa dahi çıkarmaz.

10 yıl boyunca her yıl dönümünde sadece kiracı isterse sözleşmeden cayabilir. Ev sahibi tek taraflı olarak 10 yıl geçtikten sonra sözleşmeyi sonlandırma halkına sahip olur.

"Kiralamanın başlangıç tarihinin belli olduğu ancak kiralama müddetinin belirtilmediği sözleşmelere belirsiz süreli kira sözleşmesi denir. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı ya da gayrimenkul sahibi tarafından aksi belirtilmediği müddetçe her 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş sayılır. Kiracı dilediği zaman evi tahliye edebilir. Gayrimenkul sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzalandığı tarihten itibaren 10 yıl geçmesi gerekir.
Ancak belirli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinde evi boşaltma süresinde uygulanan bir istisna bulunur. Taraflar arasında tahliye taahhütnamesi imzalandıysa kiracının belirlenen sürede evi tahliye etmesi gerekir."
  • himmet dayi  (30.12.21 22:48:34 ~ 22:54:53) 
ek bir şey sorayım, tahliye sözleşmesi imzalar ise durum nedir?


  • bass solo take one  (30.12.21 23:13:39) 
Bir üstteki cevabımın Son cümlesinde yazıyor.


  • himmet dayi  (30.12.21 23:45:55) 
tahliye taahitnamesinin geçerli olması için, kiralananın kiracıya tesliminden en az bir gün sonrasında imzalanmış olması gerekir. yani, henüz kiralananın teslim edilmesinden önce, kira sözleşmesi düzenlenirken düzenlenen tahliye taahütnamesi geçerli değildir. sözleşmelerde tarih olması önemlidir. tarih yoksa sözleşmenin önce düzenlendiğinin ispat yükü kiracıdadır.

taahitnamedeki tahliye tarihinin boş olması durumunda, bunun sonuçlarına katlanma sorumluluğu kiracıdadır, şöyle ki, kiracı ancak taahhütnamenin sonradan kiralayan tarafından anlaşılan şekil dışında doldurulduğunu iddia edip bunu ispatlarsa taahhütname geçersiz sayılır.
  • altinci nesil caylak  (31.12.21 08:42:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.