[]

Doğalgaz olmayan bölgede 30 m2 ısıtma

Doğalgazın olmadığı bir köyde evimiz mevcut. Şömine soba ile salonu ısıtıyoruz. Ancak üst kat yatak odasını ısıtmak istiyoruz. Soba en son seçenek olarak cepte tutuyorum. Yerden ısıtma var, elektrikli kombi de takılabilir ancak trifaze elektrikte sorun mevcut, sadece monofaze kullanabiliyoruz.(monofaze kombi olmuyor güç artışı lazım)
Kar gören ancak izolasyonu iyi bir ev. Burayı ne ile ısıtalım? İnfrared ısıtıcı düşünmüyorum. Yağlı petek pek iyi performans vermiyor diye biliyorum. Tüplü kombi gibi bir şey var mı?
Ne olabilir?


 
komşumuz kombiyi bir süreliğine tüplü olarak kullanmıştı. şu an çevirim yapılabiliyor mu bilmiyorum. aynı anda 2 tüp bağlamak lazım ve az kullanmasına rağmen çok çabuk bitiyordu tüpler.
ısı pompası iş görebilir. araştırmak lazım.

  • sutlu nescafe  (30.12.21 11:22:24) 
konveksiyonel ısıtıcılar var, infrared gibi başağrısı falan yapmıyor hem de gayet homojen bir ısınma sağlıyor. linkte bir örneği var, metrekareye göre daha yüksek watt'lı olanlara bakabilirsiniz. kendi termostatı olduğu için ufolar gibi sürekli çalışmıyor, ayarladığınız dereceye gelince uykuya geçiyor.

www.amazon.com.tr
  • mustafakesekci  (30.12.21 11:25:27) 
Vigo


  • jefferson  (30.12.21 11:50:13) 
Şömine/Soba'nın borusu yukarı nereden çıkıyor? Yatak odasına bir ısı odası yapılabilir, şöminelerde yapılır hani üst katlar için genelde.


  • John Bloor  (30.12.21 12:39:50) 
Cevaplar için herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten de çok değerli yanıtlar gelmiş.
Aslında olması gereken ısı pompası ancak nadir gittiğimiz bu ev için maliyeti çok yüksek geliyor. Tüplü kombi yapan bir firma var, dönüştürüyorlar. Ancak güvenemedim. Konveksiyonel ısıtıcıları bilmiyordum. Vigo markası sanırım öncüsü. İnceliyorum şimdi.
@John Bloor : Şömine borusu tam da bu odadan geçiyor. Rica etsem detaylandırabilir misiniz? Nasıl yapılır, ne gerekir, kim yapar?
  • o kadar da degil aga  (30.12.21 13:51:07) 
klima.


  • mikahakkinen  (30.12.21 17:49:00) 
Şömine kurulurken, alt katta şömine etrafında bir ısı odası olur.

Hani alttan hava girişi olur, şömine üstünde de bir menfez görürüz, oradan da sıcak hava çıkar.

Şömine aslında gördüğümüz cam/kapak kısmından çok akasından bu ısı odasından ısı üretir ve ortama yayar.

Isı odası yazıp duruyorum ama adı bu muydu şüphelendim, bir bakayım nete;

Evet, doğru hatırlamışım. "ısı odası"

Şimdi üst katta bu nasıl oluyor?

Alt kattan üst kata geçen şömine boru/bacası buradan da çatıya çıkar. İşte bu odadan yerden yukarı uzanan boruların ürettiği ısıdan faydalanmak için de bu üst kattaki odaya da alt katta şöm,in etrafındaki gibi bir ısı odası yapılır.

Şömine etrafındaki kadar olmasa da üst katta da borular sayesinde ciddi bir ısı sağlanır.

Bir kaç örnek bulup fotoğraf ekleyeyim.

Bu görsel şömine etrafındaki ısı odası ;

dekortas.com.tr

Üst kattan geçen borunun etrafı da bunun gibi bir oda ile kapatılmalı ve ısıyı alacak menfezler koyulmalı. Örnekler var ama ufak foto, yardımcı olur yine de;

dekortas.com.tr

dekortas.com.tr

Sizin üst kattan geçen baca/boru duvar içinden gizli mi geçiyor?

Bir fotoğraf var mı?
  • John Bloor  (31.12.21 10:44:29) 
@John Bloor hocam detaylı bilgi için çok teşekkürler. Isı odası kısmını şimdi anladım. Bizimkisi aslında şömine soba denen döküm büyük sobalardan :
eksiup.com
Normal soba gibi borularla baca deliğine bağlanıyor. Bu baca deliği de eskiden şömine yeriydi (60x40 cm gibi) Biz bu kısmı tadilatta sıvattık ve bu boşluğun üst kısmını kapatıp dekoratif odunluk yaptık. Yani odunları gördüğünüz kısım eski şömine yeri ve dolayısıyla bacası. Tavan yapınca buraya bir baca deliği açtırdık. Bacanın tepesine de baca gülü koyduk, Sorunsuz çekiyor.
Şimdi bu eski şömine baca yeri ısıtmak istediğimiz 2. kattaki odadan da geçiyor hatta baca deliği de var. Isı odası şimdi tadilattan sonra nasıl yapılır maliyet nasıl olur bir baktırayım. Olursa tabi çok iyi olur.
@jefferson : Tavsiyeniz üzerine bir Vigo araştırmasına girdim ve bir tane bulup aldım. Henüz tam deneme şansım olmadı ancak sanırım bize uymayacak. Isıtmak istediğim oda aslında 22 m2 lerde ancak tavan yüksek. Hacimsel ısıtma hesabı yapıldığı için 30m2 yazmıştım. Yaklaşık 30 dk ısıtıcı açık kaldı, üzerindeki ısı 11C den yukarı çıkmadı. Evet cihaz kalorifer peteğinden daha da sıcak ama sanki ısıtmayacak gibi. Sizin deneyiminiz nasıl?
  • o kadar da degil aga  (12.01.22 10:36:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.