[]

Telefon programı yapmak zor mu? Fikrim var.

Fikri de yazayım buraya belki yapmak isteyen çıkar.

Şimdi yatırım fonu diye bir şey var. Bilmeyen varsa (bkz: yatırım fonu)

www.tefas.gov.tr üzerinden günlük olarak fiyatları takip edilebiliyor. Grafik üzerinde geçmiş tarihli fon fiyatlarını da görebiliyoruz hatta.

www.tefas.gov.tr bu adresten istediğimiz bir fonun istediğimiz tarihteki fiyatını falan da görebiliyoruz.

Şimdi bendeniz kendimce elime para geçtikçe gözüme kestirdiğim fonlardan üç beş alıyorum. Bazen paraya ihtiyacım olunca en çok kar edenlerin ucun tırtıklıyorum falan. Bir excel dosyam var, On beş günde bir falan portföyümdeki fonların fiyatlarını tefas'tan okuyup güncelliyorum. Sonra efendim kendimce ortalama maliyet falan çıkarıyorum. Mesela bir fonun ucundan biraz yersem o zaman ortalama maliyetim artmış oluyor mantıken falan.

Ayrıca fonu aldığımdaki dolar fiyatını da not ediyorum. Sonra da her fon için dolar bazındaki karlılığıma da bakabiliyorum böylece.

Şimdi bunu yapan bir telefon programı yapmak sanıyorum ki hiç zor değildir. Yeter ki şu aspx'li sayfadaki verileri bir şekilde okuyabilelim.

Benim bilgisayar programlama bilgim sıfıra yakın. Excel formülü seviyesinde diyeyim. Mac kullanıyorum. Xcode ile böyle bir program yapmak istesem nasıl olur? Öğrenebilir miyim?

Ya da hobi amaçlı yapmak isteyen varsa daha detaylıca mevzuyu anlatabilirim. Biri yapsa bence reklamlı meklamlı millet kullanır. Çünkü özellikle döviz bazlı getiri, portföy karlılığı falan gibi özellikler yok şu an piyasadaki hiçbir yazılımda.

 
www.adalo.com
www.appgyver.com

Şöyle low-code veya no-code platformlar var, kod yazmayı bilmeden mobil uygulama yapmanı sağlıyorlar. Bunlardan biriyle yapma ihtimalin var ama sıfırdan yapmak biraz zor olur.

Ben mobil uygulama yapmayı bilmiyorum maalesef, ama biliyor olsam yapardım ya. Güzel projeye benziyor.
  • plutongezegendegilmi  (29.12.21 17:25:41) 
bu platformun entegrasyon için bir apisi varsa çok daha verimli olur. aksi halde aspxli sayfadan veri çekerken sayfa yapısı arka planda değiştiğinde vs tüm hesapların kayar.

hiç bilmeden bu işi yapabilir misin, aslında bu senin analitik düşünme ve öğrenme becerine bağlı. bana kalırsa günde en az 2-3 saatini düzenli ayıran biri 2-3 ay içinde bu işi kıvırır.

bir olasılık da freelancer vs. tür platformlarda iş ilanı açıp 50-100 dolara bir bilene yaptırmak.
  • orpheus  (29.12.21 18:51:34) 
takasbank api diye arattığımda bir şey bulamadım. olup olmadığını nasıl tespit edebilirim?

yapacak pek işim yok zaten. yeni bir şey öğrenmeye bu vakti ayırabilirim ama nereye gideyim? udemy'den falan kurs mu satın alayım? nasıl öğreneceğiz?
  • alperz  (29.12.21 18:57:59) 
aloha: yapacak olursan benimle iletişime geç lütfen. derdimi ve hatta benim gibi yatırımcı arkadaşlarımın dertlerini de anlatırım. belki sana para kazandırabilecek bir yazılım yapabilirsin.


  • alperz  (29.12.21 19:14:40) 
android veya ios için uygulama yazmak daha zahmetli olabilir.

Bunun yerine excel'de vba(makro) kullanarak uğraşsan 1 ayda yaparsın.

Başlaman gereken anahtar kelime : "excel vba how to get value from web page"

Bonus olarak başlangıç kodların :

www.encodedna.com
  • kimlanbu  (29.12.21 22:35:25) 
bu vba denen zıkkım mac'te çalışır mı?


  • alperz  (29.12.21 22:49:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.