[]

Net maaş alanların maaşı azalacak değil mi?

AGİ'nin kalkmasıyla, asgari ücretin üzerinde ücret alan ve işvereniyle "net ücret" üzerinden anlaşanların ay sonunda eline geçen para AGİ kadar düşmüş olacak değil mi?
İnternette öyle olmayacakmış gibi konuşanlar var, benim anlayamadığım bir kısım mı var bunda?

10.000 TL net maaş alan birinden örnek verirsek, eskiden 10bin+AGİ= 10500 TL geçiyordu eline, yeni sistemde eline 10.000 TL geçecek diye anladım

 
Anlasmana gore degisir. Sozlesmende yazar.
Bazi sirketler net maas konusurken agiyi dahil eder bazisi etmez.
Sozlesmede 5bin+agi yazanin maasi dusecek.


Brutte ne olacak onu ben de cozemedim. Benim anlasmama agiyi yedirmislerdi simdi carsi karisacak.
  • divit  (28.12.21 16:02:33) 
Brüt ücretin 5004 liralık kısmı gelir vergisinden muaf olacağı için AGİ kalktı. Yani totalde net maaş artmış olacak. AGİ yok ama gelir vergisinin muaf kısmından ötürü net artmış oluyor.


  • himmet dayi  (28.12.21 16:05:36) 
hayır düşmeyecek çünkü gelir vergisi kalktı


  • sizofren06  (28.12.21 16:23:48) 
bir yıllık asgari ücret kadar gelir vergisi kalktı, ama net maaş üzerinden anlaşıldığı için o kalkan gelir vergisi çalışanın değil işverenin cebine girecek gibi anladım.
Yani patron 10 bin alan çalışana "vergi kalktı, 11 bin almaya başlıyorsun" mu diyecektir? Öyle olmaz gibi geliyor bana.

  • michael_knight  (28.12.21 16:31:45) 
brütten anlaşanlar için net maaş 638 + 38 lira kadar artacak, 2022'de alacağı AGİ kadar azalacak.

AGİ de az değildi, 2021'de 268-450 lira aralığındaydı, 2022'de 350-600 aralığında olurdu.

ikisi birlikte düşününce net maaşa etkisi 150-350 lira.
  • gabe h coud  (28.12.21 16:39:47) 
Eşim brüt maaş alıyor; onların sirketinde herkese zam dışında 690 lira gelir vergisinin kalkması sebebiyle maaşlarına ekleme yapılacak denilmiş.

Arkadaşım net maaş alıyor; maaşı+agi diye bir sözleşmesi var. Agi kalktığı için devletten aldığıniz kısım kesilecek demisler. Yani orada işverene destek gibi olacak sanırım.
  • fraise  (28.12.21 16:40:27) 
brüt maaş alanlar için;

şimdiye kadar : (brüt maaş) - (sgk) - (gelir vergisi) + (agi) = maaş
şimdiden sonra : (brüt maaş) - (sgk) - (gelir vergisi) + (asgari ücret kadarki kısmından muaf olunan gelir vergisi) = maaş

yeni sistemin avantajı şu: bir sonraki gelir vergisi dilimine biraz daha geç giriyorsunuz.

agi'nin kaynağı gelir vergisi değil, 2008 yılından sonra yapılan düzenlemeye göre verilen kdv iadesi, bu katakulli ile kaldırıldı. bu tutar gelir vergisinden indirim olarak uygulanıyordu. asgari ücrette gelir vergiis olmayınca indirim yapacak bir şey bulamadılar. insanlara başka şekilde ödemeleri gerekiyordu, komple kaldırmayı tercih ettiler. asıl kazık, asgari ücretten fazla alıp, fazla kalan kısmı için gelir vergisi ödeyen kişilere oldu aslında.
  • altinci nesil caylak  (29.12.21 09:19:40) 
@altinci nesil caylak,

bir sonraki vergi dilimine geç girilmiyor. kümülatif vergi matrahıyla vergi istisnasının alakası yok.

örnek: 10.000 TL brüt ücret alan bir kişi 1500 tl sgk ödüyor, 8.500 tl gelir vergisi matrahı.

2. ayda 17.000 tl, 3. ayda 25.500 tl kümülatif vergi matrahı oluyor.

vergi matrahından vergi hesaplanıyor, sonra asgari ücretin gelir vergisi tutarı kadar istisna tutuluyor yani hesaplanan vergiden düşülüyor.
  • gabe h coud  (29.12.21 09:51:23) 
@gabe h coud,

kanun değişikliğinde "istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir." gibi bir cümle var, çıkarımım bundandı.

vergi matrahının asgari ücret kısmı düşüldükten sonra kalan kısmı için hangi vergi dilimine gireceği hesaplanır diye düşündüğümden öyle yazdım.

ancak devamında "ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır." gibi bir ibare var ki, senin dediğine geliyor sanırım. sadece ilk cümle dikkate alındığında benim dediğime de gelebiliyor aslında. oradan da gol yedik o sanırım.
  • altinci nesil caylak  (29.12.21 12:13:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.