[]

Kaza yaptım. Parayı mı alsam arabayı mı yaptırsam?

Selamlar arkadaşlar,
İzmir-İstanbul otoyolunda Seat Leon aracım ile kaza yaptım.
Polis çağırdık tutanak tutuldu. Kaskom var. Ertesi gün Seat yetkili servisi araçta 145 bin lira hasar çıkardı. Araç bedeli sahibinden.com 'da 400-420 civarı.

Değişecek parçalar: (Led far- sunroof (nasıl bozuldu anlamadık) - Ön tampon- Tüm airbagler- Sis farları- Radyatör- Anahtar(yamulmuş) diye gidiyor :(

Servis burada çakallık yapıp servis bedelini biraz daha düşüreceğini söylüyor.110-120 yaparsa araç bedelinin yüzde 30'u olmadığından sigorta kabul edebilir masrafı. Üstü olursa sigorta bedel ödeyip, aracı kendisi ihale ile satıyormuş..

Siz olsanız ne yaparsınız? Servis ile konuşup ben bu aracı istemiyorum, aracı perte çıkarın mı dersiniz? Sonrasında biliyorsunuz kasko sigorta ile araç rayiç bedelini alma pazarlığı başlayacak. Yoksa bir şekilde aracı yaptırıp yolumuza devam mı etmeliyiz? Hangisi daha mantıklı olur?

Bu aracı gelecekte satmak istediğimizde 120-140 bin lira TRAMER kaydı ile nasıl satacağız? Kara kara bunu düşünüyoruz. 50-60 bin lira kaybımız olacak. Sigorta rayiç bedeli vermezse (360-370 verirse) muadil bir araç nasıl alacağız, burası da muallak.

Fikrinizi almak isterim.
Cevap veren herkese teşekkürler.

 
Öncelikle geçmiş olsun. Geçen sene ben de aynı durumu yaşadım, direk aracı perte çıkart. Ancak sana ilk verecekleri rakamı kabul etme.

Benim arabamın değeri yaklaşık 200.000'di. Önce 175 teklif ettiler, kabul etmezsem aracı yaptırıp bana teslim edeceklerini söylediler. Burada aslında fake atıyorlar, pazarlığa açık oluyorlar.

Şu maili attım:
"xxx plakalı aracım için firmanın 175.000₺ değer karşılığında perte çıkartmayı teklif ettiğini belirttiniz ancak sahibinden.com’daki ilanlara bakıldığında aracımın şu an 230.000-240.000 seviyesinde ilana koyulduğu gözükmektedir. İlanlardaki fiyatların nispeten fazla olduğu da düşünülürse aracımın değerinin minimum 210.000 ₺ olduğunu belirtmek isterim. İlgili ilan linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Aracımın gerçek bedeli olan 210.000₺ üzerinden perte çıkartılmasını talep ederim. Aşağısında bir rakam kabul etmeyi düşünmemekle birlikte her türlü yasal hakkıma başvuracağımı bilginize sunar tekrar değerlendirilmesini rica ederim"

Bundan sonra 190b teklif ettiler, şu maili attım:

"Daha önceden de belirttiğim gibi aracımın ilan fiyatları 230.000 – 240.000 seviyesindedir. Buna göre aracımın değeri şu an minimum 210.000 TL’dir.

Sebepsiz yere 20.000 lira değer kaybını kabul etmem mümkün değil. 205.000 lira olarak revize ederseniz perte çıkması uygundur, aksi halde tahkim mahkemesine giderek hakkımı arayacağımı bildirmek isterim.
"

Sonuç olarak 200b verdiler ve perte çıkarttık.

Umarım yardımcı olur.
  • PoscheN  (26.12.21 18:09:32 ~ 18:14:26) 
Basit mantıkla şöyle bir hesabı var;

Kasko şirketi aracı tamir ettirip sana verirse servise 110b lira ödeme yapacak ve seni de memnun edemeyecek.

Sana 400b lira verip aracı alırsa ve aracı bu haliyle 290b liraya ihaleyle satarsa, yine 110b lira ödeme yapmış olacak ancak seni memnun etmiş olacak. Alan kişi de bu arabayı serviste 110b liraya değil çok daha düşük masraflara yaptırıp satacak, para kazanacak.

Sigorta şirketleri müşteri memnuniyetine çok önem veriyor çünkü öne çıkabildikleri başka bir şey yok.
  • PoscheN  (26.12.21 18:13:12) 
Benzer bir durum yaşadım sıfır aldığım aracımla kaza yapmıştım yetkili servis 75 bin tl masraf çıkarmıştı aracın o zaman için ederi 170 bin tl idi dolayısıyla pert kararı çıktı.

Burada şöyle bir opsiyonunuz var araç ihaleye çıkıp en yüksek bedel belirlendikten sonra aracı tekrar sizin alma şansınız mevcut. Benim aracıma 160 bin tl teklif gelmişti aracı kendim almak için talepte bulundum 160-75= 85 bin tl sigortadan para ve aracı aldım sonra sanayide kendi ustama götürüp 15 bin tl ye gıcır gıcır aracı yaptırdım hala da sorunsuz kullanıyorum kalan 60 bin tl ile de eşime araba aldım.

Tavsiyem kendi ustanız varsa ondan fiyat alıp bu durumu bu şekilde değerlendirmeniz çünkü çoğu zaman servisler şişirilmiş fiyat çıkartarak ihaleye kendileri girip kişilerin araçlarını alıp düşük meblağa tamir edip kendileri satıyor böyle de bir çakallık mevcut. Ben son dakikaya kadar kendim alacağımı belirtmemistim oyle olunca servisteki o ilgili kisiler bi anda canavara dönüşmüştü çok garip. Öncelikle sigortacınıza danışmanız ve bu opsiyonu sormanız çıkarınıza olabilir.
  • apocalipy  (26.12.21 19:36:42) 
Araci yaptirirsan sigortadan deger kaybi odemesi alsan bile zararda olacaksin muhtemelen. Su andan itibaren aracinin degeri cok ciddi dustu, airbag acmis kafadan. Ben su durumda perte cikartmaya bakarim araci.


  • stavro  (26.12.21 19:39:41) 
Aracın Tamir masrafı, sigorta bedelinin yüzde otuzunu geçince arabayı perte çıkartabiliyorsun. Sigorta poliçene bir bak, eğer hasar teminatın iyi ise, aynı modelde sıfır araç alabilecek gibi ise aracı perte çıkar.


  • etna  (26.12.21 22:56:18) 
www.tsb.org.tr

Arabanı perte çıkartırlarsa, size ödenecek tazminat yukarıdaki linkte verdiğim değerden fazla olmaz. Ama az olabilir hatta genelde o listedeki bedelin 5-10bin lira altını teklif ederler. Liste aylık olarak yenilenir, ödeme tarihindeki değil kaza tarihindeki değere bakar sigorta şirketi.
  • de jure  (27.12.21 00:11:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.