[]

neden legal?

#17829674

bu entry tanım mıdır? tanım devamı mıdır?
alıntı mıdır?
örnek mıdır?

nedir bunu legal yapan?

 
alıntı


  • all girls dream  (08.06.10 01:58:38) 
iyi de ben herhangi bir başlığın altına tutup da "asdasdasdadsadaasdasd" yazsam. aynen böyle yazsam ve tırnak kullanmasam. sonra da desem ki bu alıntıdır. birisi bu(başlıktaki) konudan bahsederken böyle demiştir. ben de alıntıladım desem. olur mu öyle?

en azından tırnak kullanmak gerekmez mi?
ya da bir şeyi alıntı yapan nedir ki?
ne kadar bilinen-tanınan bir şey olması lazım o alıntının.

annemin söylediklerini de aynen yazıp alıntı dememe engel nedir?

teşekkür d'avance.
  • yasakani  (08.06.10 02:31:46) 
alıntı değil de bu 3. satırda "senin gibi.." diyerek başlıkta bahsedilenden bahsediyormuş gibi bi durum var. yani aslında bu başlığı açana diyor lafı ama ordaki zamir bahsedilen şeyin yerine geçmiş gibi. anlatamadım ama. yani mesela fatih altaylı başlığına onun arabası var. yazarsan legal olur. burdaki o'yla o entry'deki sen aynı şeylerin yerine geçmiyor ama cümle yapısı itibariyle aynı gibi. anlatamıyorum işte :) ama alıntıdan dolayı silinmemiş değil bence ve mesela başka bi moderatöre denk gelse ve silinse şaşırmam.


  • tepedeki psychedelic adam  (08.06.10 02:48:28 ~ 02:49:00) 
@tpa

dediğini anladım. zaten ben de kendı kendıme oyle bır acıklama getırebıldım ama bu sekılde legal bulunmasını dogru bulmadım.

bir moda sorayım barı.
  • yasakani  (08.06.10 03:24:32) 
tanım veya tanım devamı yok orada. alıntı olduğu için legal bence. şiir için tırnak işareti konmasına gerek yok, metnin yapısından alıntı olduğunu anlıyoruz.


  • emraah  (08.06.10 03:42:23 ~ 03:43:08) 
@emraah

cevapları değil de sadece soruları mı okuyorsunuz nedir?

şiir için tırnak işareti gerekmezmiş.
şiir nedir o zaman? allalaaa.
  • yasakani  (08.06.10 03:44:50) 
niye kızdınız anlamadım. cevapları da okumuştum. sizin ve psychedelic'in dediklerine istinaden yazdım zaten cevabımı. bir metnin şiir olup olmadığını anlamak güç değil, ben sadece şiir olduğu belli ise tırnak işareti zorunluluğunun olmadığını düşünüyorum. demin mor ve ötesi'nin bi şarkısının başlığını okurken buna denk geldim mesela, bu da alıntı. (bkz: #3482462) bu ya da (bkz: #19026756)


  • emraah  (08.06.10 04:04:51 ~ 04:09:59) 
@emraah

verdiğiniz örnek "alıntı" değil de "tanım devamı" kapsamına giriyor da olabilir.
ayrıca orada bir nesnellik söz konusu. başlıkta yazanın o entry'deki şeyle doğrudan ilgisi açık.

ama benim sordugum entry'de öyle değil.

ha kızdıgım seye gelirsek; verdiğiniz cevap bu:
"tanım veya tanım devamı yok orada. alıntı olduğu için legal bence. şiir için tırnak işareti konmasına gerek yok, metnin yapısından alıntı olduğunu anlıyoruz."

ilk 2 cümlede "all girls dream"in söylediğini yinelemişsiniz sadece.
sonraki cümlede söylediğinizi ise fazlaca havada bir kişisel görüş olarak değerlendirdim.
"metnin yapısından alıntı olduğunu anlıyoruz" ifadesi, benim all girls dream'e cevaben yazdığım sorulara bir karşılık veremiyor.

tekrar söylüyorum:
o zaman ben istediğim başlığın altına "şiir yapısında" bir metin yazsam, hepsi legal mi olacak?

asadasffasaf
asfasfs fefe
asdadsd erewr
sa erwetwet se

yazsam istediğim başlığa, olacak mı?
  • yasakani  (08.06.10 04:15:23) 
bence boşuna kızmışsınız o zaman. all girls dream'ın dediğini tekrarlamadım, ilk dediğim psychedelic'e cevaptı, onun dediği şey sebebiyle legal olmayacağını düşündüm, o yüzden tanım veya tanım devamı yok dedim. diğer dediğim, şiir olduğu bariz, tırnağa gerek yok lafı da direkt olarak sizin cevabınız üzerine idi. tatmin etmemiş olabilir, anlıyorum. ama açıklama gayretindeyim.

tanım devamı konusundaki kafa karışıklığımızı bi giderelim önce. veya siz bana (bkz: #19026756) bu entry'nin hangi tanımın devamı olduğunu söyleyin. tırnak işaretine gerek yok lafı bu tipte entry'ler içindi.

tekrar söylüyorum dediğiniz şeyi aslında ilk kez söylüyorsunuz. gayet güzel bi soru bence. dediğiniz şeyin sözlükte de bir örneği yok. bilemiyorum. ya legal kabul edilip "format abuse" notu düşülür ya da alıntı olarak kabul edilmeyip silinir. yetkililere danışmak lazım.
  • emraah  (08.06.10 05:00:43) 
cevabınıza bir bkz daha eklemişsiniz entry olarak. şimdi gordum. ve evet bence de "tanım devamı" degıl. cunku bır "tanım". nesnel bir ilişki söz konusu zaten başlık ile entry arasında.

aslında aynı seyı tekrar soyledım. sadece ilk yazdıgım tam anlasılmamıs o halde. olabilir. herkes her seyı anlayacak dıye de bır kaide yok.

"bir moda sorayım bari" derken de sizin "yetkililere danışmak lazım" dediğiniz şeyi anlatmaya çalışmıştım zaten.

bir de moderatif yaklaşım ortada sözlükte.
benim uç önerimin sözlükte legal bulunması, kimilerinin savunduğu "her başlığa her şey her şekilde yazılabilir" anlayışını destekler. bu da istenmiyor sözlük moderasyonu tarafından. çünkü her şeyin her başlığa yazılabildiği bir yerin bugünkü sözlük yapı ve içeriğinin asgari koşullarını bile koruyamayacağı aşikar.

"metnin şekli" konusunda da söylediklerinizi kabul edilebilir bulmuyorum.
manzum halde yazılmış şeylerin şiir olduğu, alıntı olduğu ortadadır ve tırnak kullanılmasını gerektirmez gibi bir anlayış yeterince sağlam değil. yine "her yazılan alıntıdır" anlayışına gelir o halde. yazdığım şeyi manzum ya da nesir olsun, başkası benden önce söylemiş olabilir. ben de yazan kişi olarak bunu savunurum. sonu gelmez.

neyse,
yardımcı olma çabanız için teşekkür ederim.
  • yasakani  (08.06.10 05:16:09) 
alıntı/örnek kabul ediliyor evet. her durumda legal yani şiirler. şiir olduğunu nerden anlıyorlar, tek satırlık şiir olamaz mı gibi sorular bu noktada mantıklı sorular tabii.


  • galadnikov  (08.06.10 08:33:18) 
asasdfds
sadsfdfa
sdsdsdsd

diye bir şey yazıp bunun legal olabileceğini iddia ediyorsan sen inci sözlüğe git derim ben. orda gayet legal olur.
  • fundamental  (08.06.10 10:14:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.