[]

Uçak, kamera, karakutu

Uçaklarda kokpitte, yolcu ve kargo bölümlerinde kamera var mı? Uçak kazalarında genelde uçağın içinde ne olup bittiği bilinmiyor. Buradan uçağın içinde kamera olmadığını anlıyorum. Malezya ve Atina uçak kazalarında pilotun intiharından bahsediliyor. Kamera olsa belki de her şey belli olacaktı. Yoksa neden yok? Kameraların kaydettiği görüntüler anlık olarak yerde bir merkezde depolanabilir. Uçuş sorunsuzsa görüntüler silinebilir.

İkinci sorum da karakutunun verilerinin neden anlık olarak yerdeki bir noktaya aktarılmaması. Yüksek internet hızıyla kritik veriler yerdeki bir merkezde depolanamaz mı? Her uçak kazasından sonra karakutu arama saçmalığı neden bitmiyor? Zaten uçak okyanusa düştüyse bulunma şansı yüzde sıfır.

Bu konuda bir geri kalmışlık mı var yoksa akıl tutulması mı yaşanıyor?

 
Kokpitlere kamera sistemi pilotların "rahat" çalışmalarını engellediği için koyulmuyor, diğer bölgelerde kamera vardır illa ki ama tüm uçağı kameralarla donatmak maliyeti artırır ama maliyetten de önemlisi kamera sistemi demek kablo demek, kablo demek elektrik demek, elektrik demek risk demek. Elektrik kaçağı nedeniyle pek çok kaza ya da risk ortaya çıkıyor. Riskten ne kadar muaf olursa o kadar iyi bir sistem olur. Kamera sistemi olası bir kazayı engeller mi engellemez mi? Engellemez. Engellemeyeceği için olup olmaması da çok önemli değil. Yoksa senin böyle basit şeyleri herkes düşünmüştür.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (25.12.21 14:52:04 ~ 14:53:48) 
@Kaleci Saçlı Forvet, uçağın sisteminden bağımsız bir kamera sisteminden bahsediyorum. Yani bir kamera 144p görüntü bile kaydetse 10 saatlik bir kayıt için harcadığı elektrik ne kadar olabilir ki? Cep telefonları bile tam şarjla 2 saat kayıt yapabiliyor. Kablo olmayan, kendi başına uçaktaki bir noktadan şarj edilebilen kamera sistemi oluşturulabilir. Maliyet kısmını da mantıksız buluyorum. Uçak düşünce bu adamlar milyon dolar harcayıp arama faaliyeti yapıyorlar. O maliyetle yüzlerce uçağa kamera sistemi eklenebilir. Pilotlar da rahat çalışmasın. Dolmuşlarda bile kamera varken uçakta kamera olmaması enteresan bir olay.


  • dissendium  (25.12.21 14:56:34) 
karakutu baya veri topluyor diye biliyorum, onlar anlık bir yere upload edilebilir hale gelirse (belki 5g ile falan) zaten uçakları uzaktan kontrol etme, pilotsuz uçak veya bir sorun anında uzaktan kontrol etme gibi sistemler de gelir sanırım.

Bu arada bunun çok basit bir açıklaması var, bilmem kaç bin uçuşa 1 sorun çıkıyor, o kadar sistem kurmak buna değmiyor. Yoksa ortak bir veritabanı falan kurabilirler bence. Hatta tüm veriyi machine learning'e verirsin kaza olmadan önce hangi durumların kazaya yol açtığını ortaya çıkarır önceden haber verir falan. Bence gelecekte olacak ama şu an 80-90'larda üretilmiş uçaklar uçuyor havada. Ayrıca dediğim gibi çok az kaza oluyor, neden her uçakta bir sürü paraşüt yoksa aynı sebepten kamera yok.
  • nhk ni youkosu  (25.12.21 15:01:24 ~ 15:02:46) 
uçuşu ilgilendiren irtifa, hız, pilot hareketleri, uçak göstergeleri kayıt altına alınıyor zaten. çoğu vakada olayı netleştirmek için bunlar yeterli veriler. görsel verinin sağlayacağı ek fayda ile yaratacağı maliyetin birbirini karşılamadığı düşünülüyor kanımca.

yüksek hızlı internet ile aktarım olayı, saatte bilmemkaçyüz kilometre hızla yol alan ve en ücra bölgelerden geçen araçlarda düşündüğümüzden daha zor bir mevzu.

havacılık sektörünün teknolojik olarak demode kaldığını düşünebiliriz ama uzun uzadıya araştırılmadan çabucak yapılan her radikal yenilik büyük maliyet ve üstesinden gelinmesi gereken yeni güvenlik sorunları doğurur. bunu akıldan çıkarmamak gerekir.
  • zgrydn  (25.12.21 15:28:23 ~ 15:35:39) 
  • ceketimi alip cikcam  (25.12.21 17:13:54) 
Bu konuda bir geri kalmışlık mı var yoksa akıl tutulması mı yaşanıyor?

Söylenen, uydudan veri aktarımı ve diğer etkenlerin maliyetleri sebebiyle bu önlemlerin yapılmadığı.
Doğrusu saçma geliyor bu husus.
oysa Bir uçağın kendisi, bakımı , mürettebatı, parçaları, havayolu vs. zaten başlı başına maliyet demek.

Uçak kazaları ve kaçılmaları hakkındaki bütün haberler ayrıntılı incelenirse özellikle sansasyonel yönü bulunan olaylarda (ikiz kuleler gibi) ya da içinde tanınmış kişilerin olduğu uçak kazalarında kara kutulara ulaşılamıyor ya da yine kara kutuların her ikisinin (Isparta uçağı gibi) içi boş çıkabiliyor. En son incelenmesi için gönderildikleri abd'de kaybolduklarını biliyorum.
Pilotlar da öldükten sonra 'pilotaj hatası'ya da buradaki gibi mango kasaları(!) kazaya sebep olarak gösterilebiliyor :
www.aa.com.tr
Bahsedilen kişi Türkiye'ye gerçekten yakın dost bir siyaset izlemiştir.

En önemli bilgileri içeren kara kutulardaki verilerin ayrı bir yerde/kulede kopyalarının bulunmaması delil yetersizliğinden(!)
dosyanın hızlıca kapanmasına sebep oluyor.
  • Erva  (25.12.21 18:08:42) 
Bazı uçaklarda kokpit haricinde belli bölgelerde kamera var ama tabi kaydı tutulmuyor

kaza için karakutu bilgileri genelde yeterli oluyor ha aktarım konusunda derseniz dünyanın heryerinde gps uydu iletişim internet gibi kanallarda çalışmayabiliyor o konuda olaya %100 çözüm değil

çalıştığında aktarsın o da falan derseniz zaten uçağın iletişiminin koptuğu nokta az çok bulunuyor yani gerek görülmüyor o sisteme de.
  • basond  (25.12.21 21:44:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.