[]

Manipülasyon ile Ülkenin Dış Borçlarını Kapatmak

Aklıma günlerdir takılan bir soru var. Ekonomi konusunda bilgili arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim. Hatırlarsanız Trump bir ara çok eleştiriliyordu borsayı kasıtlı manipüle edip kar ediyor diye. Hatta Elon Musk için bile aynı şeyi söyleyebiliriz. O da yaptığı açıklamalarla kendi şirketinin hisselerini indirip çıkarttığı için eleştiriliyor.

Herhangi bir hükümet düşünün. Çeşitli politikalar ve basın açıklamalarıyla borsayı ve kendi parasının değerini düşürüp yükseltiyor. Bu hükümet diyelim ki düşük bir noktadan hazinenin parasıyla dolar aldı, sonra da izlediği bazı politikalar ve yaptığı açıklamalarla kendi parasının değerini düşürdü ve dolar aşırı yüksekteyken satıp kendi parasına döndü. Sonra yine bazı açıklamalarla kendi parası değerlendi, dolar düştü falan. Başa dönüp aynı şeyi tekrar yaparak dolar aldı ve süreci tekrarlamaya devam etti. Özetle tekrar tekrar düşükten alıp yüksekten satarak inanılmaz kar etti diyelim. Bu yöntemi izleyip kar ede ede dış borçları kapatamaz mı? Yani bu durumun yasallığını sorgulayacak dünyada herhangi bağlayıcı bir organizasyon var mıdır acaba?

Söylemek istediğim şey aslında şu: twitter.com Yani 340 milyon dolar ile devletin dışarı olan borçlarının bir kısmı kapatılabilir. Devletin borçlu olduğu taraf bu paranın nereden nasıl geldiğini sorgulamıyor mu?

 
Kapanmaz. Çünkü bir tutar, iki tutar üçüncüde piyasa aciklamalari iplemez :)

Misal dolarim var, ilk inandim düşeceğine, sattım. Bir baktım hükümet simdi de yukseltiyor. Bir daha hayatta satmam, bindigim trenden inmem.
  • logisticsmanager  (22.12.21 18:59:54) 
Kendi parasının değerini düşürmek basit bir işlem. Ama kendi parasının değerini yükseltmek için piyasaya dolar satması gerekiyor. Merkez bankasindaki dolar miktarı sınırlı. Yani sürdürülebilir değil bu tür manipulasyonlar.


  • nickini degistiren yazar  (22.12.21 19:02:23) 
Öncelikle sizin teorinizde ülkedeki dolar miktarı değişmiyor, sadece merkez bankası döviz rezervlerini artırıyor ve bir nevi kendi vatandaşını manipüle edip bunların döviz birikimlerini TL'ye döndürüyor; ortada bir kar yok bana kalırsa. Teoride devlet halkın elindeki dövize de el koyabilir ve bunu borç ödemek için kullanabilir iş oraya gelirse, yani öyle saçma sapan yöntemlere gerek yok. Diğer yandan yabancı ülkeler bir ülkenin bu gibi iç işlerine karışamazlar. Ancak böyle cin fikirli politikalar yürütürsen riskli bir ülke haline geleceğin için borçlanma maliyetin artar, diğer yandan yabancı yatırım da alamazsın, haliyle ülkene yeni döviz gelmez, açığın büyür, daha fazla borçlanmak zorunda kalırsın...

Borç korkulacak bir şey değil, bir araç. Dolayısıyla borcu ödemek, sıfırlamak değil bunu sürdürülebilir bir seviyede tutmak, maliyetini düşürmek, vadesini uzun tutmak vb. önemli. Keza dış borcun ödemelerinde kurdan çok döviz gelirlerini yükseltip gelirle gider arasındaki makası kapatmak lazım; böyle bir durumda geri ödemeleri düşünmeye gerek kalmıyor zira ülkende bol bol döviz var.
  • salihdt  (23.12.21 14:42:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.