[]

kur korumalı tl vadeli mevduat ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

halihazırda parası dolarda olanlar için konuşmuyorum ama halihazırda parası "tl vadeli mevduatta" olanlar için avantajlı bir uygulama değil mi bu? faiz biraz düşük olacak ama kur şoklarında paranın değeri korunmuş olacak gibi görünüyor.

bu uygulamanın sonunda enflasyona yol açacağı gibi makro yorumlara katılıyorum ama ben daha çok kişisel olarak avantajlı olup olmadığını soruyorum.

tl vadeli mevduatta duran paramı, kur korumalı tl vadeli mevduata aktarmamın herhangi bir dezavantajı falan olur mu? (parayı vade süresinden önce çekmemek şartıyla)

 
Şöyle düşün; kura yatırım yapıyorsun ve asla zarar etmiyorsun. En kötü ihtimalle politika faizi kadar getiri sağlıyor sana (yıllık %14).

Bu tabii ki yatırımcılar için zararı olmayan bir yatırım. Ancak 3 ay boyunca o parayı elleyemiyorsun. O kısmı herkes için uygun olmayabilir.
Ayrıca 3/6/9/12 aylık vadelerde nasıl fark var?
Hangi döviz kuruna göre hesap nemalandırılacak?
soruları henüz cevapsız gibi.

Şu basın açıklaması da resmi belge niteliği taşımıyor sanırım: pbs.twimg.com
  • himmet dayi  (21.12.21 16:35:00) 
bence sonunda akıllıca bir çözüm buldular-milletin derdinin dolar a para bağlamak olmadığı görebildiler diye düşünüyorum..


  • jamswety  (21.12.21 16:59:43) 
önce çekmezsen bi zararı olmayacak, dolar 13 iken 1000 dolar yatırdıysan dolar 30 lira da olsa 1000 dolarlık TL geri alacaksın.

Döviz kuru vade sonunda son gün hesaplanacak galiba, o risk. Türkiye'de her gün bişey değişiyor, dönem içinde çok yükselen dolar bir anda düşer ve sadece %14 faizle de kalabilirsin. Tam olarak senin kontrolün yok yani.

Daha uzun vadelerde daha yüksek oran gibi bişey yok sanırım. Sadece o gün geldiğinde dolar kaçsa karşılığını alıyorsun kaybın olmuyor.

bence bu tam çözüm olmayacak ama. Şirketler vs belki koyar(patron kendi adına koyar vs.), uzun vadeli garanti altında olurlar. Fakat küçük insanlar (maaşlı, sen ben) kısa süreli alım gücünü korumak için alıyordu. 3 ay sonrası bile onlar için uzak gelecek :D Ayrıca bütün planlar doların yükselmemesi üzerine yapılmış bence, yükselirse para basıp mı ödeyecekler ne yapacaklar? veya daha uzun vadede duranların paralarını alıp önce bitenlere mi verecekler? Devlet eliyle ponzi oluyor o zaman. (doları bir süre baskılar ama o açıdan başarılı)
  • nhk ni youkosu  (21.12.21 17:01:07 ~ 17:23:02) 
Benim çekincelerim var, örneğin hali hazırdaki mevduatlarımız mı sisteme dahil edilecek yoksa sıfırdan mevduat hesabı mı başlatmamız gerekecek. Muhtemelen geriye dönük işlem olmayacaktır, çünkü sene ortalarında dolar 6 lira seviyesinde, çok büyük farklar ödenmesi gerekecek bu durumda.

Yeni mevduat hesapları açarsak bu sefer ezici çoğunluk aynı gün hesap açacaktır, çünkü kur değişimlerinden etkilenmek istemiyoruz ve kur da sürekli değişiyor. Bu ilk gün açılan hesaplar 3 ay sonra saat 11'deki kura göre bozulacak haliyle. Peki 3 ay sonra mb vadelerin bitiş günü dolara düşüş yönünde müdahale edecek mi? Baya büyük bir güven sorunu bu bence. Çünkü merkez bankasının sık sık müdahalede bulunduğunu biliyoruz zaten.

Diğer taraftan bunun en güzel yanı yükselişte zirveleri muhtemelen kaçıracak da olsak, alttan alabilme riski yaşamadan anaparayı arttıracak olması. Örneğin 3 ay vadeye yatırdığınız parayı güncel kurdan bozup 3 aylık yeni mevduat hesabı açınca bu sefer dolar dalgalansa da o zamana kadarki ana paranızı artırmış oluyorsunuz. Benim gibi "uf ne zaman satsam, satsam mı, sattım ne zaman geri alsam, daha düşer mi" diye streslere giren kişiler için çok iyi bir şey bu. Yani, iyi bir şey derken hali hazırdaki ekonomide iyi bir şey. Yoksa herkes kurlardaki oynaklığın artık durmasını ister.
  • akhenaten  (21.12.21 17:09:05 ~ 17:20:28) 
merkez bankası son anda fark ödememek için dolara müdahale yaparsa ne olacak? ya da sistem işlemezse ne olacak gibi belirsizlikler var. Olumsuz bakıyorum.


  • OrangeYellow  (21.12.21 17:16:01) 
dönem içinde zırt pırt al sat yapan biri için çok kazançlı olmayabilir. ama parayı koyup, 3-6 ay kesinlikle dokunmayan yastık altı tayfa için gayet mantıklı geliyor bana.

şirketler açısından değişen bir şey yok çünkğ şirketler faydalanamıyor bildiğim kadarıyla.

elde yüksek tutarlı mevduat varsa ve sağda solda aktif olarak kullanmıyorsanız kesinlikle girmek lazım bence.
  • roket adam  (21.12.21 17:35:42 ~ 17:37:19) 
saçmalık 90 gün kim nereye para bağlayacak. dolar sinsi bir yılan gibi bekliyor bence.


  • ayseee  (21.12.21 21:19:59) 
Dolar grafiğimi yıllık bazda incelerseniz dolar hep yükselecek diye bişey yok, ama vadeli mevduatta TL getirisi olacak eğer yükselmezse dolar. Yükselirse de ffarkını verecek yani yatırımcı için ultra mantıklı.
Sabit günlerde satabilirsiniz gibi bişey yok, mesela ben bugün çekerim sen yarın başkası diğer gün, yani doları baskılama gibi bişey olamaz.
90 gün olmasının sebeplerinden biri Türk yatırımcısının ortalama vadesinin 55 gün, bunu artırmaya çalışıyorlar. Yakın zamanda yastık altı altınlar için de bir hamle gelirse 10 civarına gelir gibi görünüyor.
Faiz kısmından dolayı muhafazakar kesilin katılımı sınırlı olabilir aslında çekilmesi gereken kesimlerin başında bu kesim geliyor bakalım bunlar için bişey yapılacak mı.
  • syabk  (21.12.21 22:29:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.