[]

Vadesiz Mevduat Hesabı ve yeni tl teşviki ile alakalı bir soru

Merhabalar. Şimdi çoğu kişi(en azından ekonomiye aşırı hakim olmayan birçok insan) bu mevduat hesabını, nasıl tl ile kur garantili para alacağını anlamaya çalışıyor.

Şimdi benim merak ettiğim bu mevduat hesabı ile alakalı. Ben bankaya vadeli mevduat hesabından tl olarak yatırmasam, vadesiz tl hesabı olarak para yatırsam devlet yine benim dolar kuru farkımı tl olarak ödeyecek mi? Bilgisi olan var mı?

yani ben bankanın faiz oranıyla kazanmak istemiyorum para. ama devletin kur garantisi ile verdiği paradan yararlanabilir miyim merak ediyorum. internette araştırdığım halde olay vadeli mevduat hesapları üzerine konuşuluyor daha çok.

 
Şuana kadar anlatılan vadeli hesaplar için olacağı. Sizin dediğinizin olması bence mümkün değil zaten. Dövize yatırın


  • ceketimi alip cikcam  (21.12.21 13:38:55) 
Öyle bir şey tabii ki olmaz.

Şu an nasıl bir uygulama olacağı belli değil zaten ama söz konusu vadenin de kısa olacağını hiç sanmıyorum. Hatta alt sınır bile gelebilir.

Örnek: minimum 100 bin TL + 6/12 ay vade gibi olabilir.

Vadesiz mevduat hesabına döviz getirisi verilmesi imkansız.
  • himmet dayi  (21.12.21 13:46:31) 
örtülü faiz artırıldı. paranı faize yatır, dolar cazip gelmesin diye bankanın faizinin üstüne bir de biz hazineden faiz vereceğiz dediler.

faiz = tl'yi diğer paralara karşı korumak. aradaki fark ödenecek yani ek faiz.

yani bundan faydalanman için faize yatırmış olman gerekiyor paranı
  • avatar is back  (21.12.21 13:54:11 ~ 13:54:32) 
Hayır. Vadesiz hesaba neden böyle bir şey yapsın zaten?

3/6/9/12 ay vade (bunlarin farki daha belli değil).
Özel bir mevduat hesabı. Yatirdin 3 ay. Su an faiz yüzde 14, bu dönem için 3.5 eder.
Döviz de yüzde 10 yükseldi. Devlet sana aradaki 6.5u ödeyecek (tabi benim tahminim 3 ay farkın yüzde 25'i, 6 ay yüzde 50'si, 9 ay yüzde 75'i, 12 ay yüzde 100'u diyecekler). Ama döviz yüzde 3.5 üstüne cikmazsa fark yok.

Bu süreçte diyelim para lazim oldu. Faiz zaten alamayacaksin, üstüne sen dolar 10ken 100bin koydun, mevduati bozdun dolar 9ken. Sana 90bin lira verecekler.

Kısacası mevduat dense de vade öncesi cekim yaparsan zarar etme riskin var.

Daha yasal dayanagi belirsiz uzmanlara göre. Arka planda nasil yapacaklar belirsiz.

Buna ek Türkiye'de yasayan kisiler denilecek saniliyordu ama denmemis. Yani yarin elon musk gelip 2 milyar doları buna basıp 3 ay sonra bizim ona verdigimiz parayı alip gidebilir.
  • logisticsmanager  (21.12.21 14:53:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.