[]

Döviz olayı biri beni aydınlatabilir mi?

Şimdi diyor ya mevduat hesabı faizleri dolara entegre oldu ya, neticede dolar tekrardan artacak ki sen kar alasın öyle değil mi? Ya da şöyle mi döviz %1 bile artsa sen %14 kâr la çıkacaksın buradan. döviz %50 artarsa sana vereceğim faiz %50 olacak. Böyle olunca dolarizasyon düşecek herkes mevduat hesabına geçecek ve kalacak. Böyle bir durumda artık dövizin %14 ten fazla artması imkansızlaşacak. Ama bir taraftan da RTE' ye güvenmiyorum haliyle TL' ye de. Nolacak şimdi?




 
Belirli bir dönem içerisinde dolar %50 getirdi, faiz ise %15 diyelim. Mevduatını tl de tutarsan, devlet sana %35lik aradaki farkı verecek dönem sonunda. Dolar %10 arttı ise, sen zaten faizde daha cok kazanmış olacaksın. Özetle dolarda kalmanı gerektirecek bir durum kalmamış olacak sözde.
tabi kimlerin nasıl kapsam dahilinde oldugunu, kriterleri göreceğiz birlikte.

  • blackidom  (21.12.21 00:47:24) 
müdür sen toptan yanlış anlamışsın bence. olan olay şu:
100 tl yatırdım
tl mevduata yıllık %12 faiz veriyor
dolar da o dönemde %50 arttı
devlet diyor ki sana normalde 1 yıl sonunda 112 tl verecektim
ama + olarak dolar da %50 arttığı için 100+12+50 tl vereceğim aradaki o farkı ödeyeceğim diyor. ben böyle anladım.
  • roket adam  (21.12.21 00:47:34 ~ 00:48:00) 
@roket adam bence sen yanlış anlamışsın gibi geldi bana da. Farkı ödeyeceğim diyor. Ama bunun için mevduat hesabında 1 yıl mı tutmak gerekecek? Teoride çalışacak bir plan gibi duruyor.


  • guitarissimo  (21.12.21 00:54:19) 
Detaylar tam net değil ama;
Sadece bireysel turk yatirimci
6 ay vadede yüzde 50, 12 ayda yüzde yüz fark

100 lira yatirdiysan, 10 faiz aldiysan ve döviz 30 arttiysa 6 ay vadede aradaki 10 lira farki, 1 senede arkadaki 20 lira farkı devlet hazineden, yani halkin parasından, verecek.

Eger Döviz artmazsa sorun yok. ama artarsa devlet para basmadan odeyemez bu da enflasyonu uçurur.
  • logisticsmanager  (21.12.21 00:55:52) 
blackdiom +1

@roket sen yanlış anlamışsın.
  • himmet dayi  (21.12.21 05:42:54) 
Şu kısıma yorum yapayım.

“ Böyle bir durumda artık dövizin %14 ten fazla artması imkansızlaşacak”

Şuan artık kişilerin yatırımı döviz ile olmayacak ve halka verilen faiz geliri döviz bazlı olmayacak bu nedenle bire bir bir bağlantı kuramazsın o zaman döviz de artmaz ya da şu kadar artar diye.

Fakat halkın döviz tutması dövizin artmasının nedeni değil sonucuydu. Ülkeye çok fazla ithal ürün giriyor bu nedenle ülke döviz borçlanıyor, tüketiciye ulaşan son tüketim malzemelerinin dışında yapılan köprüler, yollar, hava limanları hep döviz borcu yaparak satın alınan ürünler aslında. Bunun yanında ülkeye döviz çekebilecek teknolojimiz, güven ortamımız yok, ihracat yapamıyoruz varsa yoksa ithalat. Bu durumların sonucunda da döviz yükseliyor çünkü başka ülkelere gereğinden çok bağımlıyız.
Bunun sonucunda da insanlar birikimlerini dövizde tutuyordu işte. Yani döviz yatırımı yapmak bir sonuçtur, bir neden değil.
Bu nedenle halkın döviz yatırımı yapmaması dövizi tutamaz.
Şimdi bir grup büyük yatırımcı ve halk dövizini bozdu, yıl sonu muhasebeleşmeleri nedeni ile şirketler dövizlerini tlye geçecekler zaten o da biraz rahatlatır. Ama bu rahatlamaların etkisi geçtiğinde dolar yükselişine devam edecek.

Ayrıca döviz zaten kendi parametrelerine göre artacak dedik, diyelim ki 50 arttı, bu durumda hazineden nasıl karşılanacak bu fark o önemli, yeni bir gelir kapısı açılmadı ki ülke için direk parayı oraya aktaracak,
Ya para basacaklar: ki bu berbat bir durum. Dövizin yükselmesinden daha güven kırıcı ve belirsiz, kaotik bir ortam oluşur
Ya hali hazırda toplanan vergiler oraya gidecek: bu da verdiğimiz verginin zenginin birikimine faiz olacağı anlamına geliyor. Ülke olarak zenginlerin ve büyük yatırımların paraları erimesin diye uğraşacağız yani, belki yeni vergi kalemleri eklenecek maaşlarımıza.

İki ucu pis bir değnek.
  • zimbirik  (21.12.21 09:18:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.