[]

Dolar mı borsa mı?

Dolardan kazandığım 25.000 TL var.
Bu parayı borsa'ya adım atsam mı yoksa beklemeye devam mı etsem emin olamadım.

Bugün ilk kez uzun vadeli bir yatırım için Borsaya adım attım. 160 TL ile 10 tane iyi firmalardan kağıt aldım. Şu an yaklaşık +%21 ile 5 TL yakın para kazanmış vaziyetteyim. :)
(((Uzun vadede)))) sizce bu 25 bin TL'yi borsada mı değerlendirmeliyim yoksa dolardan devam mı etmeliyim.

Ve borsa ile ilgili(öğrenmek amaçlı) beğendiniz tavsiye ettiğiniz videoları, kişileri ve siteleri paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler

 
borsadan geliyorum dolara devam et


  • sizofren06  (20.12.21 13:53:31) 
borsadan geliyorum borsaya devam et.

şaka bir yana esas mesele maliyet. nereden maliyetlendiğin.
doları 6-8-10-13-15 liralardan maliyetlenmiş kişilerin kazançları ve endişeleri bambaşkadır.

keza borsa için örnek olarak tüpraş'ı ele alırsak 70-80-100-125-190 liralardan maliyetlenmiş kişiler için de aynı durum geçerli.

en doğrusu 10 lira veya 10 milyon farketmez paranı bölmelisin. düşen marketlerden misal borsadan ve kriptodan alımlar yap. ne alıp almayacağın tabi ki sana kalmış. riskini her daim böl. paranın çoğunluğu en az risk gördüğün yerde kalsın.

kişi olarak serkan çelik'i takip ediyorum ben. kendisi alttan mal alıp sabretmesini bilir. arada illa ki tutturamadıkları da olur bunu da kendisi söyler. %100 tutturan adam yalan söylüyordur zaten veya gerçekten çoook uzun vadecidir maliyetlerini uzun vadede düşürür.
  • lazpalle  (20.12.21 14:03:09 ~ 14:04:11) 
Geçen gün dolar bazında BİST-100 grafiğini sormuştum. Sağ olsun arkadaşlar da göndermişti. Bu duyuruya ekliyorum. BİST-100'ün dolar bazında 2013'ten beri düşüş trendinde olması neden dolar yerine borsaya yatırım yapılmaması gerektiğini özetler nitelikte.

tr.tradingview.com
  • himmet dayi  (20.12.21 14:06:51) 
Borsa kazancini usd bazli degerlendir oyle karar ver. Dolar ÷50 artmisken ÷21 borsadan kazanmissan zarardasin. Dolar ÷10 artmissa ve sen borsadan ÷21 kazanmissan kardasin.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (20.12.21 14:45:49) 
Aslında teknik olarak dolardan para kazanıyor muyuz?

Yoksa miktarımızın alım gücünü mü koruyoruz?

Şöyle izah edeyim sorumu, 100 dolar aldık 1 sene önce. 7,68'den. 768 TL verdik.
Bugün o 100 doları sattığımda elime yaklaşık 1700 TL geçiyor. Görünüşte %100'ün üstünde bir kâr var.

Ama 100 dolarım hala 100 dolar:) Yani ben market alışverişimi aylık olarak sanal marketten tamamlarım. Bu sayede ay ay ne kadar masrafım olduğunu görebiliyorum. Geçen sene bu aylarda temel ihtiyaç masrafım 1000 TL civarıyken, bu ay 1700 TL'ye yaklaştı. Yani 100 doların alım gücü çok değişmedi, ama TL'nin alım gücü azaldığı için aynı ürünü almak için daha çok TL'ye ihtiyacım var.

Eskiden 1 ürün için 10 TL getirmem gerekiyordu. Ama şimdi satıcı diyor ki, senin 10 TL artık 10 tl gücünde değil, sen bana 20 getir. Atıyorum bu örnekleri tabii. Ama kabaca mantık bu. Haliyle dövizle kâr ettim algısını ben yanlış buluyorum. Alım gücünü korudum diyorum kendim. Ama bu benim kişisel görüşümdür, bir yatırım tavsiyesi ya da finansal tavsiye niteliği yoktur:)

Gelelim Borsa'ya. Borsa'da TL bazında yatırımdasınız. Yani dolar karşısında yatırımınızı korumak ve kâr edebilmek için doların artışından daha fazla değerlenen şirket bulmak gerek. Dolar bir yılda %100 civarında arttı. Bist'te böyle değerlenen kaç şirket var? Elbette var, benim dolar bazında kar ettiğim hisselerim oldu 1 sene içinde. yani 100 dolarım varken atıyorum 120-130 dolara gelen hisselerim oldu. Ama yerinde sayanlar hatta 100 dolarken 80 dolara düşenler de oldu. Eğer borsa'ya yeni girdim diyorsanız iyi düşünün bu adımları atmadan.

Ben bu yüzden fonları vs. takibimde tutuyorum. Ama orada da farklı riskler söz konusu. Ha birazdan meta, bnb, btc diyenler gelir:) Onlara da karışmam hiç.

Dediğim gibi bunlar benim kişisel sorularım ve kişisel görüşlerim. Yatırım tavsiyesi değil yani. Elinizdeki nakit size ait. Alabileceğiniz riskleri de düşünün mutlaka. Sırf getirisi yüksek diye riske edemeyeceği hareketlere kalkışan sonra üzülen çok insan var.
  • anten  (20.12.21 15:18:12 ~ 15:20:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.