[]

apartmanların en alt katının boş bırakılması

İstanbul'da daha çok Caddebostan ve Feneryolu semtlerinde gördüm bunu ama belki başka semtlerde de vardır. Yüksek katlı apartmanların ilk katı boş bırakılıyor. Apartman hizasının biraz gerisindeki apartman kapısı dışında da bir fonksiyon da olmayabiliyor. Neden bu katlar boş bırakılıyor, üstelik bu kadar zengin semtlerde bir kat neden işlevlendirilmiyor? Mimari ya da pratikteki farklı bir gerekçe ile mi yapılıyor? Kastettiğim yapı tipinin bir örneği için google streetview linki buldum: goo.gl




 
Akdenizde ve egede esen rüzgarın binaların arasında zayıflamaması ve denizden daha iç kesimlere kadar ilerleyebilmesi için yapılıyor.


  • zimbirik  (18.12.21 23:32:37) 
oralara yönetim odası, toplantı odası, etkinlik odası gibi yerler konabiliyor. bu bulduğunuz örnekte de o koridor gibi kısımlardan o tür bir yerlere giriliyor olabilir. benim bir arkadaşımın göztepe'de oturduğu apartmanda bu şekilde kullanılmış durumda o alan örneğin. büyük bir giriş bölümü var merdiven ve asansörlere kadar, bir de büyük toplantı odası var. bazı apartmanlarda da o bölümde güvenlik görevlisi olabiliyor. güvenlik görevlisi çalıştırmasalar bile banko gibi bir yer oluyor, onu da gördüm.

ama mimari bir gerekçe ya da belli bir yıldan sonra yapılan binalara getirilmiş özel bir gereklilik var mıdır başka, onu bilemedim.
  • nimberjack  (18.12.21 23:39:34) 
Kadıköy bölgesinde çok var bu. Örneğin İmar izninde 500 metrekare ev ve en fazla 6 kat yapabilirsiniz denildiğinde, her evi 100m2 yapacaklarsa eğer en altta bir katı boş bırakıyorlar. Böylece hiç bir ev zemin kat olmamış oluyor ve daha değerli oluyor.


  • talasas  (18.12.21 23:43:34 ~ 23:43:44) 
dediğin gibi zengin bölge, alanın sıkıp suyunu çıkarmaya ihtiyacı yok. oraya dükkan yapsa gürültü,patırtı bitmeyecek.


  • orpheus  (18.12.21 23:56:19) 
Hayır dükkan yapabilse yapar. Katların toplam alanı ve maximum kat sayısı limitlerinde bir boşluk olduğunda, en üste bir kat az yapmaktansa en altı boş geçmeyi tercih ediyorlar.


  • talasas  (19.12.21 00:00:06) 
Bizim ev de boyleydi imari oldugu halde bu sekilde yapmislar. Zemin kata daire konmasi sacma gelmis herhalde o seneler.
Zenginlikle de alakali.

Fakir semtlerde siginak bodrum falan demezler her yeri kiraya verip satarlar.
Zengin semtlerde acik otopark bahce falan vardir.
Kadikoyun cogu apartmaninda arkasinda kocaman yesil alan olur.
  • divit  (19.12.21 00:41:09) 
Tam olarak @talasas’in dediğinden. Toplam izin verilen kapalı alan sınırlı.

Zemin katta mi iki daire daha değerli, yoksa orayı pas geçip yapacağın ekstra en üst katta mi?
  • kaptankedi  (19.12.21 01:01:22) 
Deprem yönetmeliğine uygun değil bu mimari tarzı sanırım. Yönetmelik öncesi evlerde var bu.zemin kat es geçtim kazancım arttı diyen müteahhidin kazancı uğruna binayı riske atması.


  • photo85  (19.12.21 01:50:51) 
Deprem yönetmenliğiyle ve binanın taşıma kapasitesiyle bir ilgisi yok. Tuğla ya da benzeri malzeme taşıyıcı değildir. Ve deprem
yönetmenliği sonrası yapilmis genç, 1-2 yaşında binalarda da çokça bulunuyor.

  • kaptankedi  (19.12.21 06:21:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.