[]

Maasim temel hicbir seye yetmiyor

Kyk + 1 kredi var.
Okula giden cocugun masrafi var (devlet okulu)
Faturalar. Mutfak giderleri. Ulasim giderleri. Saglik giderleri. Lojman aidati.

Aldigim maas asgari ucret duzeyinde degil, yüksek.

Standartlari dibe kadar cekmis durumdagiz, ki hatta bir standart yok bile.

Bu maasla hicbir sey tam olmuyor. Hep bir fire var. Mutfak giderine bile yetmrz hale geldi.

Hersey aksamaya basladi. Hicbir odemeyi yapamiyorum. Tasarrufla da olacak is degil.

Boyle giderse cevirmek icin borc dongusune girmek zorunda kalmaktan korkuyorum. Gelirin artmasj ya da ek gelir imkanim yok.

Calisip didinmeme, tutumlu yasamama ragmen dibe dogru cakiliyorum. Ki herkes de benzer durumda, o da malum.

Ne yapacagim ben? Cok kotu hissediyorum kendimi. Hicbir odememi yapamaz hale geldim yeni bir odeme kalemim olmamasina ragmen.

 
Valla gelirin artması ya da ek gelir imkanı yoksa maalesef tek yol borç döngüsü gibi duruyor.


  • j r r tolkien hayrani  (18.12.21 12:39:02) 
Üstad allah yardım etsin. Tarla falan birşeyler yok mu? Birşeyler satsan.


  • komando kani var bende  (18.12.21 12:42:16) 
birincisi hemen hemen herkesin böyle olduğunu bil, bu senin şahsi başarısızlığın değil.

banka kredi işlerinden anlamam ama tüm borçlarını kredi çekip kapatıp ardından krediyi uzun vadede ödeme olayını araştır. belki bir faydası olur.

ben market alışveirşine çıkarken eskiden tek marketten alır dönerdim, artık 3 4 market gezip fiyat nerede uygunsa oradan alıyorum.

20 liraya aldığım türk kahvesi bile 40 lira olmuş.

pazara çıkamaz oldum, pazar fiyatları marketlerin sebze reyonlarından çok daha yüksek, pazar olduğu gün markete gidip sebze meyve alıyorum çünkü halk günü yapıyolar fiyatları uygun oluyor(yerel bi market zinciri)

bunun dışında dediğin gibi sıfır lüks, yok öyle gezmek tozmak çocuğu alayım bi sinemaya götüreyim falan. tek eğlencemiz evdeki internet.

sigara kullanıyorsan ciddi bir masraf, sarılmış tütüne dön, paketi 5.5 lira civarı.

araç kullanıyorsan kullanmayı bırak, yakıt makıt uçtu gitti.

okuldan istedikleri herşeyi almak zorunda değilsin emin ol, çoğu insan ya fuzuli görüp almıyor ya da cidden parası yok.

borç batağında olmayan tanıdığım yok ne yazık ki. hiç olmayının bütün kartları full dedim ya ekonomiyi bu hale getirenler utansın.

bizim de başımızda hastalık var, o yüzden çalışamıyorum, sık sık hastaneye gidiyoruz git gel 300 lira taksi parası sadece. ben de sıyırdım ama belli etmiyorum.
  • killerbee  (18.12.21 12:59:59) 
Hayatta alıştığımız/vaz geçemediğimiz bir çok şey bu giderler kapsamında sayılabilir. Ama kendimiz için bir çok şeyi lüks kapsamında görmeyiz.
Tavsiyem size göre maddi durumu daha aşağıda olan kimselere göre aradaki bu gibi farkları gözlemlemeniz.

Zamanında bir evde misafirlikteyiz.
Ev sahibi, maddi durumlardan konu açıldığında: bir kaç yerden kira aldıklarından ve "anca" yettiğinden bahsetti. Emekli maaşları o esnada söz konusu olmadı tabi. Kaldıkları ev de kendilerinin.
Ben de o "anca" kelimesine takılarak : dışarı çıktığımızda ihtiyacımız olmamasına rağmen bir şeyler almaya hala devam ediyorsak tabi para yetmez gibisinden bir şeyler söyledim.
Üstelik yaşadıkları yer küçük bir ilçe olmasına rağmen "anca" yetiyor kazandıkları.

Neyse.. öze dönersek bizi harcamaya yönelten hareketlerimizi kısmamız şart. Kaldı ki bu yeni sene için dünyada maddi zorlukların ya da pahalılıkların biraz daha kendini göstereceğine dair uzman görüşleri var.
Parayı tek başına dolara çevirmekte bir çözüm değil çünkü dolara güvenerek harcamaya olan meyil de artıyor.
Çözüm kendi hareketlerimizi kısıtlamak. Büyük paralar küçüklerin bir araya gelmesi ile oluyor.
  • Erva  (18.12.21 13:10:42) 
Borç al veya kredi çek diyen arkadaşlara kulak asmadan, ne kadar uzun vadeli olursa olsun borçtan, krediden uzak durarak ve hatta varsa kredi kartlarının kullanımını da bırakarak, yaşamsal olmayan ihtiyaçlardan (kahve, vs) vazgeçerek bu günlerin geçici olduğunu ummak ve beklemekten başka şu aşamada yapılabilecek bir şey yok maalesef.


  • Mirket  (18.12.21 13:44:44) 
ben farklı bir şey söyleyeceğim. oldubil, fups ve param adlı mobil uygulamalara kredi kartından vade farksız nakit aktarabiliyorsun. en azından faizsiz borçlanma yapabilirsin buradan. param aylık 400tl, oldubil ve fups 1200 tl faizsiz nakit çektiriyor.


  • xrated  (18.12.21 13:50:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.