[]

Karda kışta yolda kalmak

şehirlereası ya da ıssız bir yolda yoğun tipi, kar, fırtınada kaldık diyelim. yollar kapalı gidilmiyor. yakıt depomuz doluya yakın, dışarısı eksi bilmem kaç derece, arabanın kaloriferini, hadi yetmedi klimasını açtık. ama ne kadar dayanır? kaç saat çalışır? aşırı soğuktan birdenbire durma ihtimali var mı? neler yapılabilir böyle bir durumda?

bir de önceden nelere hazırlıklı olmak gerekir? telefon da çekmiyor diyelim. aklıma işaret fişeği bulundurmak geldi ama onu da birisi havai fişek atıyor falan zannetmesinler. kim görecek? meteoroloji kulelerindekiler geliyor aklıma. farkederlerse onlar farkeder.

neyse asıl soru araba yakıt bitene kadar dayanır mı? dayanırsa bu yaklaşık kaç saat sürer?

 
araba rolantide klima da açıkken saatte yaklaşık 0,75-1,00 lt yakıt tüketir (yol bilgisayarında çıkan anlık tüketim bu şekildeydi eski arabamda.) Depo doluysa hacmine göre en az 2 gün gitmesi lazım. Ama teorikteki ile pratikteki birbirini tutar mı bilmiyorum.

şunu da ekleyeyim belki fikir verir : www.ototasarruf.com
  • mustafakesekci  (17.12.21 12:09:47 ~ 12:11:29) 
egzoz çıkışı karla kapanırsa zehirlenirsiniz.

Onun dışında ben dün kar çorabı siparişi verdim. Kar lastiğinin yetmediği yerlerde işe yarıyor, 1 metre kar yoksa tabi.
  • do you remember me  (17.12.21 12:14:06) 
Ben ciktim boyle bir yolculuga ama sukur tamamladim sorunsuz. Hic bu tarafindan dusunmedim. Boyle bir endise varsa Muhakkak dolu depoyla cikmalı yola. Sık sık da fullemeli yoldayken. Bagaja 3-5 günlük kumanya ile su da alinmali. Kalin kiyafetlerle ilave battaniye falan da alinmali. Mahsur kalirsan depodaki yakitla birkac gun idare edersin. Kiyafetlerle falan da sicak kalirsin da benim anlamadigim niye boyle biaey aklina geldi. Ne kadar issiz olursa olsun senin gectigin yoldan birileri de muhakkak gececek. O kadar sikinti olmaz bence. Cok ekstrem bir durum su sekilde olabilir. Cok issiz bir yerde diyelim ki tipiye yakalandin ve gidemedin. Dolayisiyla arac da gelemiyor oraya. O zaman yolculuga ciktigindan haberi olan birileri olacak ve senden haber alamayinca ilgili yerleri arayacak gelip seni bulacaklar. Manyak ettin beni :)


  • demirr  (17.12.21 12:44:39) 
Klima arabayi isitmaz sadece yazin ise yarar.
Araba sabaha kadar calisir sorun olmaz biz askerde bu sekilde arabalari calisir tutuyorduk motor donmasin diye.

En azindan 1 geceyi cikarirsin ama motora zarar tabi boyle takilmak. Egzoz falan tikaniyor arac dizelse.
Aniden stop ederse zaten bittiginin resmidir.
  • divit  (17.12.21 15:25:08) 
Klima açmak yapilacak en buyuk hata olur çünkü klima yakıtı arttıracaktır, bu durumda sadece kalorifer acilir her yarim saatte bir devri 3 bin civarinda 15 saniye yukseltmek gerekir motor devamli rolantide çalıştığı icin yaglama yeterli olmayabilir, bu da basiniz beladayken daha kotu sonuçlar oluşturabilir, bunun disinda arabada isaret fisegi mantikli ama biraz da tehlikeli, sonucta ateslenebilir bi alet ve cocuk falan varsa ulasamayacagi bir yerde tutulmalı, el feneri bulundurun, boyle bi yolculuk önceden planlanmış ise erzak bulundurun ne olur ne olmaz, sorunuza gelecek olursak saatte 1-1,5 litre yaksa yolda da harcanacak yakiti hesap edersek ortalama 1 gunu rahatlikla çıkarir tabi bu teoride :)


  • m orak  (18.12.21 03:20:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.