[]

debriyaja basılı tutmak vs. vitesi boşa almak

bir farkı var mı? yokuş aşağı bunlardan birini yapmak yakıt tüketimini azaltır mı?




 
yokuş aşağı viteste inmek gerekir hem yakıt tüketimini sıfıra indirmek hem güvenlik için, boşta araba az da olsa yakar.


  • jelly bear  (16.12.21 20:26:11 ~ 20:26:22) 
Farkı olmaz. Aynı şey.


  • 1917  (16.12.21 20:26:21) 
Yalnız yokuş aşağı giderken debriyaja basarsan araba hızlanır. Direksiyon dersinde böyle bir şey demişti hoca. Gerçekten de hızlandığını hatırlıyorum. Böyle küçük hesaplarla yakıt tüketimi anlamlı şekilde azalmaz. Debriyaja basmakla vitesi boşa almak aynı şey.


  • dissendium  (16.12.21 20:32:00) 
İkisi aynı şey değil. Araç boşta giderken motor blokuna bir miktar yakıt pompalamaya devam eder.

Viteste yokuş aşağı gittiğinizde, araç hareketini devam ettirdiği için yakıt iletimi durur ve devam eden momentumla (ve tabii yerçekimi gücüyle) ilerlersiniz. Az da olsa yakıt tüketimini azaltır.

Ama daha önemlisi, araç daha kontrollü bir şekilde ipinden kopmadan ilerlediği için daha güvenlidir. @jelly bear +1

Yeterince küçük bir vites seçmişseniz, frene basmadığınız halde araç hafifçe yavaşlayarak ya da sabit hızda ilerler.
  • kaptankedi  (16.12.21 20:35:08) 
Bu arada, sorunuzu yeniden okuyunca;

Debriyaj basılı tutmak = vitesi boşa almak. —bunlar arasında teknik olarak fark yok. İki halde de aracın yürüyen aksamıyla motor birbirinden ayrılmış oluyor. İkisinin farkı yok.

Bahsettiğim güvenlik, kontrol kolaylığı, yakıt tasarrufu vs. durumlar, aracın viteste olduğu ve sizin herhangi bir pedala basmadığınız, belki yalnızca hafiften frene bastığınız durumda gerçekleşiyor.
  • kaptankedi  (16.12.21 20:53:49) 
yokus asagi "ciktigin vitesle" inilir, zaten anayollarda bunu soyleyen tabelalar vardir.

peygamber vitesi yani bosa alma tavsiye edilmez, cunku hem butun yuku frenlere bindirirsin, hem de daha cok benzin yakarsin.
  • cooperr  (16.12.21 21:45:55) 
Amaç yakıt tüketiminde tasarruf ise kesinlikle viteste inin.

2000'li yılalrdan beri üretilen araçlarda (hemen hemen hepsi) ayağınızı gazdan çektiğiniz anda yakıt akışını durduran sistem var.

Yokuş aşağı inerken de ayağınızı gazdan çekip aracı kendi ivmesi ile bırakırsanız yakıt yakmadan inecektir, gerektiğinde ayağınız frende de durabilir.

Boşa alınca ya da debriyaja basınca aynı mantık olmasa da birbirine yakın sonuçlar verir araç teknik olarak.

Stop etmemek için de rölantide yakıt yakmaya başlar, yani bedavaya ineceğiniz yokuşta yakıt yakarsınız.
  • John Bloor  (17.12.21 09:55:23) 
kaptankedi +1

bir de debriyajın ömrünü kısaltırsın. debriyaja basmak yerine arabayı boşa al her zaman. bu ışıkta beklerken de geçerli.

sorunun cevabı ise arkadaşların dediği gibi viteste inmek aşağıya.
  • not sure if serious  (17.12.21 10:08:06) 
bir sürü usta ve onlarca arabadaki yol bilgisayarı kontrollerime dayanarak söyleyebilirim ki boşta inersen benzin harcıyorsun. Viteste inersen yakıt 0,0 gösteriyor.


  • duster  (17.12.21 10:29:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.