[]

Ev satisi gelir vergisi tahakkuku

Merhaba
Evin alim ve satim fiyatlarindan olusan gelir vergisi ne zaman tahakkuk ediyor? Satis aninda mi yoksa bir sonraki beyanname doneminde mi? Tahakkuk ettikten ne kadar sonra odenmesi gerekiyor?
Tesekkurler


 
@liberal'in verdiği bilgi doğru. değişen bir şey yok aslında ama ev (genel olarak gayrimenkul) satışı ile ilgili bir iki ayrıntı var:

1- eğer aldığınız tarihin üzerinden 5 seneden fazla geçtiyse, vergi yok.

2- eğer aldığınız tarihin üzerinden 5 sene geçmediyse vergi çıkacak. bunun için öncelikle aldığınız fiyatı ÜFE endeksleri ile satış tarihine göre tekrar değerlendirmeniz gerekiyor. böylelikle evin alış fiyatını günümüze uyarlamış oluyorsunuz. sonrasında da sattığınız fiyattan aldığınız fiyatı çıkartıyorsunuz, sınırın üzerindeyse vergi çıkacak. (ezberden bilmiyorum, bu sınır 20bin liranın
altında bir rakam) eğer sınırın üzerindeyse o zaman satan kişinin diğer gelirleri de göz önünde bulundurularak beyanname veriyorsunuz. gelir vergisi dilimlerine göre vergi çıkıyor.

3- bu beyanname isteğe bağlı verilen bir beyanname. konuyu araştıran bir kaç mali müşavir, tek bir ev satışının ticari faaliyet olarak adlandırılamayacağı için beyanname vermenin gerekli olmayabileceği görüşündeler. bu kısım biraz muğlak olduğu için, bu konuda gerekli araştırmayı yapmanızı öneririm. çeşitli özelgelerde benzer konular işlenmiş.
  • co2s2  (16.12.21 16:41:17) 
@liberal : zaten burası muğlak dedim. konuyu sorduğumuz bir kaç mali müşavirin (içlerinde eski gelir idaresi müdürü/başkanı bilmemnesi bile var) ortak görüşü, "tek ev satarsan kimse bir şey demez, birden fazla satarsan dikkat çeker" yani aslında çok da legal bir şey demiyorlar. "evi sattın, beyanname vermezsen kim soracak sana beyannameyi?" diyorlar.


  • co2s2  (16.12.21 17:01:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.