[]

Neden İngilizce konuşamıyorum?

İngilizce konuşma pratiğim hiç yok. 30 yaşına geldim hala öğrenemedim.

Bazen konuşmayı deniyorum mülakat vs olunca sürekli ııı eee filan diyorum, tekliyorum ve hiç bir şey gelmiyor aklıma. En basit cümleleri bile unutuyorum.

Ama kendi kendime içimden sessizce konuşurken akıcı şekilde konuşabiliyorum aklıma geliyor hemen kelimeler.

Neden böyle sizce?

 
Çünkü içinizde aşmanız gereken bir bariyer var, henüz aşamamışsınız. Pratik yaptıkça olacak.


  • pispinti  (14.12.21 13:44:06) 
cevabı kendin vermişsin işte, pratiğin olmadığı için konuşamıyorsun. pratik yaptıkça konuşursun.


  • Bruce  (14.12.21 13:44:38) 
icinden degil, sesli konus. kendini duydukca alisacaksin. youtube'daki interview gibi videolari izlerken, cevap asamasinda durdurup kendi cevabini sesli vereblilrsin.

diger bir yontemde, 15-20 tane cok sorulan soruyu yaziyip, sonra bunlara cevap yazmak ve bunlari sesli okumak.

tabi en guzeli, imkan varsa baskalari ile diyalog kurmak.
  • helenart  (14.12.21 14:04:57) 
Arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle/eşinizle her gün belli bir süre boyunca sadece İngilizce konuşun. Çok faydasını göreceksiniz.


  • ultranil07  (14.12.21 14:07:30) 
Pratik yapabileceğiniz online uygulamalar var, orada karşınıza çıkan ingilizce konuşan kişiler zaten sizin gibi insanlarla konuşmaya hazır ve alışık, sizi de rahatlatırlar ve korkunuzu yenmeniz daha kolay olur


  • kent sakini  (14.12.21 14:10:33) 
Discordda büyük bir İngilizce sesli sohbet kanalı var. Tipler genelde kuzey Afrikalı, Arap, Rus çok az da Avrupalı var ama çok iyi sohbet edenler çıkıyor aralarında. Sen konuşmayınca seni de konuşturmak için gaz verenler oluyor don't be shy bro diye :) O tarz sesli kanallarda insanlarla konuşmak bir nebze faydalı olabilir.


  • uvbray  (14.12.21 14:35:51 ~ 14:36:37) 
çünkü ülkemizde dil öğretilmiyor bir dil sınavından nasıl yüksek not alınacağı öğretiliyor. senin bir suçun yok. bugüne dek öğrendiklerinin dışında dil nasıl konuşulur konusu üzerine yoğunlaşman gerek. aynı durumdayım. bir de hata yapmaktan korkmamak lazım. içimizden konuşurken genelde bildiğimiz konular üzerine bildiğimiz kelimelerle konuşuruz ama karşımızda biri varken vereceğimiz cevap bazen bilmediğimiz kelimelerin de kullanılmasını gerektiriyor ve bunun paniğini yaşıyoruz.


  • photo85  (14.12.21 15:53:20) 
Verilen tavsiyelerin çoğuna katılıyorum ama birkaç ekleme yapmak istiyorum:

- Okuyup yazabiliyor musunuz? Eğer rahatlıkla okuyup yazamıyorsanız bu konularda da kendinizi geliştirmeniz lazım. Seviyenize göre okuma kitapları (stage kitapları) ile başlayabilirsiniz okuma için. Ben ingilizce iki gazete takip ederek, ilgimi çeken konuları ingilizce kaynaklardan okuyarak ve bazı kitapları ingilizce okuyarak geliştirmiştim okumamı. Yazma için ise derslerde gereklilik oluyordu. Siz de kendi kendinize fikirlerinizi, anılarınızı vs yazmayı deneyebilirsiniz.

-Listening de gerekli yine. Ben ingilizce filmleri-dizileri izleyebildiğimde konuşmamın da düzeldiğini fark etmiştim. Bahsettiğim telaffuz değil, gramer, cümle yapısı, kalıplar vs. Listening konuşurken ingilizce düşünebilme yetisini ve kastırarak ve düşünerek değil refleks olarak cümlecikleri, kalıpları, kelimeleri kullanabilme yetisini artırıyor. Ben önce belgeselleri ingilizce alt yazı ile izleyerek başlamıştım. Sonra altyazısıza geçtim. Sonra da dizi filmleri aynı şekilde ingilizce alt yazılı ve altyazısız izledim.

-İngilizce-ingilizce sözlük kullandım ve kelimelerin tanımlarını okumaya özen gösterdim. Aynı şekilde durup dururken bildiğim kelimeleri kendi kendime konuşarak tanımlamaya çalışıyordum. Mesela door'un tanımını yapmaya çalışıyordum. Bu hem alakalı diğer kelimeleri öğrenmemi sağladı hem de cümle kurma yetimi geliştirdi.

-Bundan sonrası direkt pratikle alakalı. Bu yukarıdakilerle en azından iletişim kurabilecek kadar konuşabiliyordum. Okulda filan da kullanınca biraz daha gelişti konuşmam ama iş hayatına başlayınca mesela bir Hintli ile, bir Fransız ile vs telefonda konuşmam gerektiğinde zorlanmıştım çok. Türkçe bile zor anlıyorum telefonda. Bu tip şeyleri de ingilizce telekonferanslar, toplantılar yapmam gerektikçe geliştirdim.

-Tüm bunların sonunda telaffuzum iyi değil mesela. Telaffuzu iyileştirin ama mükemmel yapmak için mutlaka yabancı ülkede yaşamak gerekiyor çoğu kişiye. Ben telaffuzun aşırı önemli olmadığını düşünüyorum. Düzgün cümle kuruyorsanız anlıyor karşı taraf genel olarak. Sizin için telaffuz önemli olsa da telaffuzu temel seviyede yapıyorsanız bence önce yukarıdakileri halledin sonra telaffuza dönün.
  • perferil  (14.12.21 16:29:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.