[]

1 ocak zamları

Her şeye asgari ücret zammı kadar zam gelecek değil mi? Şu anki alım gücümüzle 1 ocak'taki alım gücümüz arasında bir fark yok demek oluyor bu değil mi? Şuana kadar dolar zamlarını gördük, yılbaşında da maaş artışı zamlarını göreceğiz?




 
Ne kadar da iyi niyetli bir bakış açısı.
1- asgari ücrete ne kadar zam geleceği belli değil ama memur ve diğer işçiler çok büyük oranda o kadar zam alamayacak. Sonuç olarak eskiden asgari ücrette çalışmayan pek çok kişinin maaşı da asgari ücrete dönüşecek.

2- Asgari ücrete yapılacak zam, bize yine daha fazla enflasyon ve zam olarak geri dönecek.

3- Alım gücünü korumak için asgari ücret zam oranının çok daha fazlasına ihtiyacın var. Reel enflasyon şuan konuşulan artış oranlarının 2 katından fazla. (belki 3)
  • yeninesiltupcu  (13.12.21 07:22:04) 
Sanki maaslara zam gelmese hicbir seyin fiyati artmayacak gibi bir algi olusturuluyor ve ahlaksiz tayfa maas artisini sonuc degil De sebepmis gibi yansitiyor.

Fiyatlar arttigi icin maaslar artiyor. Maaslar arttigi icin fiyatlara zam yapilmasi ise bildigin cakallik.
  • baldur2  (13.12.21 09:02:04) 
aslında tam olarak da çakallık değil, doğal bir döngü. Ama pek tabiki bundan kötü yararlananlar da var.

Bir işletmen var, 3 ana kalem giderin var diye var sayalım.
1- Kira, muhasebe vs. sabit giderler,
2- Hammadde, ara mamül, mal,
3- personel

Tabi bunlar arasında maliyet üzerindeki en büyük payı çoğunlukla 2 ve 3 alıyor (hatta çoğunlukla 2)
şimdi malum 2deki maliyetler tepe yaptı e doğal olarak da son ürün fiyatları arttı.
ocaktan sonra 3 de artacak e bu da çok büyük fark olmasa da işletmeler için maliyeti arttıracak öyle olunca son ürünlere yine biraz daha zam gelebilecek.

Sonuç olarak saçma bir kısır döngü var. Fiyatlar arttıkça maaşın artıyor, artan maaş maliyeti arttırıp fiyatları yükseltiyor. Bu da böyle sürüp gidiyor.
  • yeninesiltupcu  (13.12.21 09:23:11) 
Türkiye, eskiden uçurumun kenarındaydı. Son faiz indirimleriyle ülkeyi ekonomik olarak uçurumdan attılar. Kafası-gözü yarılarak dibe doğru yuvarlanıyoruz.

Bundan sonra döviz ve zam sarmalı artarak devam edecektir. Durulur diye beklemeyin...


.
  • kartallar yuksek ucar  (13.12.21 09:31:06) 
Her şeye artı olarak "en az" asgari ücret kadar daha zam gelecek. Bu maliyeti fiyatlara yansıtmak zorunda firmalar. Zaten TÜFE, ÜFE kadar artmadığı için şu ana kadar yapılan zamlar henüz fiyatlara yeterince yansımadı bile diyebiliriz.


  • roket adam  (13.12.21 10:26:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.