[]

Akü değişimi sonrası yakıt göstergesi

Merhaba bugün aracın aküsünü değiştirdim. Akü değiştirmeden önce yakıt göstergesi deponun 3/4 ünü dolu gösteriyordu. Akü değiştirdikten sonra ise depoyu full gösteriyor. Yaklaşık 20 km yol gittim fakat değişmedi. Acaba akü değiştirdikten sonra herhangi bir ayar mı gerekiyor? Araba 2014 ford focus otomatik.




 
alakası olduğunu sanmıyorum. yokuş çıktıysanız, araç eğimli yerde durduysa olduğundan daha az ya da çok gösterebilir. araç serviste düz zeminde beklediyse ibre o yüzden oynamistir.


  • orient blue  (11.12.21 19:07:15) 
@orient blue yani araç serviste düz zemindeydi ama dediğiniz gibi yokuşta beklerse değişir düz zeminde bir değişiklik olmaması lazım. Birde uzunca bir süre hareket ettim. Aksi bir durum olmuşsa da düzelmesi gerekiyordu sanki.


  • lrdrylgh  (11.12.21 19:53:48) 
Depoyu fulleyin. Durum sır olarak kalmasın. Sonra km not edin. 3/4e ne zaman gelecek kontrol edin.


  • ykyt  (11.12.21 20:23:50) 
2010'lu yıllarda üretilen araçların deposunda şamandıra yok. yani yokuş, düz zemin falan fark etmiyor.

araç depoya giren yakıtı ölçüyor. ondan sonra da gidilen kilometre ve ortalama yakıt tüketimi verisi ile ibreyi düşürüyor. örneğin lpg'li araçlarda hiç benzin kullanmayıp lpg kullandığınız halde, araç kilometre yaptığı için benzin ibresi sanki benzin harcıyor gibi düşüyor.

muhtemelen akü değişimi sırasında bu veriyi tutan kısmın elektriği kesildiği için ortalama tüketim, depoya giren yakıt vs. bilgileri sıfırlandı. o yüzden ölçemiyor.

depoyu doldurun, kilometreyi sıfırlayın, yeniden ortalama tüketim verisi oluştukça düzeleceğini tahmin ediyorum.
  • kibritsuyu  (12.12.21 00:12:42) 
Bunca yıldır arabacı/motorcuyum bu bilgiyi ilk defa öğreniyorum diye sayın @kibritsuyu'na teşekkür edecektim onun cevabını okurken.

Sonra kendi kendime dedim ki "o zaman depoya giren yakıtı nasıl ölçüyor ki araç?"

Kolaya kaçıp google'a 2014 focus yakıt şamandırası yazdım, varmış yedek parça olarak.

Demek ki araçta yakıt şamandırası var, ama akü değişimi sonrası böyle birşey yapması pek mantıklı değil.

Çok düşük bir ihtimal ama aracı oraya bırakıp sonra almaya gittiyseniz, günahları boynuna şamandırayı mı değiştirdiler acaba? Hani sağlamı aldılar bozuğu taktılar, çok olan bir şey bu maalesef kötü niyete sahip bazı esnaflarımızda.

Akünün kutup başını sökün/söktürün, bi bakın ibre sıfırlanıyor mu? Sonra geri takın kutup başını, ibre yine fulluyorsa bir oto elektrikçiye gidin ve şamandıranın skülen takılan bölüme bir baksınlar yakın zamanda sökme takma izi var mı?
  • John Bloor  (13.12.21 11:06:34 ~ 12:17:17) 
ben bunu bir yerde okudum, bulup kaynak ekleyeceğim.

belki 1986 model şahin gibi ibreye mekanik olarak doğrudan bağlı olmayan bir şamandıradır. zira kaynak ararken sorunuzun tam tersi bir şekilde "depoyu tam doldurduğum halde ibre az gösteriyor" şeklinde bin tane şikayet buldum. çözümü de sigorta kutusundaki bir sigortayı çıkarıp takmak. yani depo/ibre/şamandıra üçgenindeki bir şeyin elektrik sistemiyle oynayarak ibreyi sıfırlayabiliyorsunuz.

bu da benim dediğime geliyor. siz zaten sigortayı değil, doğrudan aküyü sökerek sıfırlamışsınız. zamanla düzelecektir.

yine de şu şamandıra meselesini nerede okuduysam bulup ekleyeceğim.
  • kibritsuyu  (13.12.21 11:18:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.