[]

Teknik analizle duşunceleriniz cevrenizde var mi

Merhaba. Daha oncede boyle bir soru sormustum sanırım ama sildigim icin erisemedim. Teknik analizle ilgili goruslerinizi merak ediyorum. Teknik analiz gercek midir? Faydali midir? Cevrenizde ya da siz bu şekilde kazanan var mi geçinen var mi? Kripto uzerine islem yapan arkadasimdan gordugum uzere baya kârlı gozukuyor ve uzun bir suredir de yapiyor. Ama yine de insanlarin goruslerini almak istedim




 
Teknik analiz ile kazanmak teknik olmadan kazanmaktan daha yüksel ihtimalli. Sebebi de basitçe teknik analizin yatırımcı hareketlerini tahmin etmeyi kolaylaştırması ve aynı zamanda yatırımcıya yön vermesi.

Örnek vermek gerekirse bir grafik destek noktasına geldiğinde artış trendini aşağı kırmıyorsa artış devam edecek diye yorumlanır. Bu yorumu yapabilenler de artacak beklentisi olduğu için yatırım yapar ve gerçekten artmasına sebep olur. Teknik hem olabilecekleri öngörmeyi hem de bu öngörüye göre davranmayı sağlıyor.

Sorun şu ki teknik analiz hiçbir zaman kesin değildir. Astroloji benzetmesi bence bir nebze doğru. Yani gazete köşelerinde yer alan günlük burç yorumlarını kastetmiyorum tabii ama astrolojinin temelinde şu var; geçmişte olmuş olaylar sırasında gezegenlerin hareketlerine ve konumlarına bakmışlar. Şimdi gezegen hareketleri ve konumlar tekrar aynı hale gelince "o olay tekrar edecek" beklentisi oluşuyor. Teknik analiz de buna benziyor bu anlamda. Daha önce olmuş artış/azalışlarda oluşan grafik hareketleri tekrar edince yine artış/azalış olacak deniyor.

Şöyle de bir ironi var aslında. The Matrix filminde kahin Neo'ya "vazo için endişelenme" dedikten sonra Neo "hangi vazo?" diye dönüp vazoyu kırıyor ya. Ondan sonra kahin "sana bunu söylemeseydim yine de vazoyu kırar mıydın sence?" gibi bir şey diyor. Teknik de buna benziyor. Grafiğe bakılıyor "yükselecek" yorumu yapılıyor ve 'Al' işlemleri başlıyor. Dolayısıyla talep arttığı için gerçekten yükseliyor. Peki teknik analiz "yükselecek" demeseydi de yükselir miydi? Orası meçhul.
  • himmet dayi  (11.12.21 16:00:42 ~ 16:16:29) 
Yukarıda yapılan yorumlara katılıyorum. bence teknik analiz bir nevi istatistik. Geçmişte şöyle, böyle olmuş. Şimdi burası hedef olabilir, burası dip olabilir gibi.


  • 1917  (11.12.21 16:05:30) 
Teknik analizden para kazanmanin tek yontemi vardir, o teknik analiz egitimi satmaktir.
Bu sekilde milyoner olan cok kisi var.

Arkadasim 2 senedir robotunu yazmaya ugrasiyor, robot bu analizlere dayali islem yapiyor.

Su ana kadar kazandigi para sifir tl.
Robot egitimini aldigi kisi adam basi bin tl aldi.
Ayda 30 ogrenci alsan 30bin tl kemiksiz vergisiz para.
  • divit  (11.12.21 16:09:11) 
Hiçbir iktisadi, bilimsel temeli olmayan olay. Divit’in de dediği gibi asıl bunun üzerinden böyle bir forecast yapma gücü varmış gibi yapıp insanları eğitimdir, takiptir, danışmanlık hizmeti vermektir bunlarla kandıranlar kazanıyor.

Edit: yok orda üçgen oluşuyormuş da bilmem ne...iktisatçıların kullandığı bir sürü ekonometrik yöntem var finansal varlığın değerini geçmiş değerleri ve bağlı olduğu diğer değişkenlerle birlikte açıklamak, tahmin etmek için oluşturduğu modeller vardır zaman serisi ekonometrisi bunlardan en temel en yaygın kullanılan modelleri içerir. Teknik analiz bunun parçası değildir. Hele ki kripto paraları modelleyebildiğini tahmin edebildiğini iddia edenin modeline bakmak isterim. Çığır açmıştır çünkü öyle bir model yok. Random walk serilere bakıp istediğiniz gibi üçgen beşgen hikayesi bulabilirsiniz. Adı üstünde “random” walktur.
  • patiska  (11.12.21 16:28:48 ~ 17:14:15) 
geçmiş dönemdeki performans, gelecek performansın bir kanıtı olamaz. ancak kriteri olabilir. o yüzden ben de arkadaşlara katılıyorum.


  • roket adam  (11.12.21 16:45:08) 
teknik analiz geçmiş grafiklere bakar. bu kadar.
teknik analizle Enronun battığını asla göremezdin. aksine, değerleneceğini zannederdin.

  • comp  (11.12.21 19:39:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.