[]

Ekonomi uzmanligi sorusu

Asgari ucrete 1 tl bile zam yapmasalar, piyasa dengesini bulmaz mi? En basta asgari ucretle calisan insan sayisi azalir bence. Yavas yavas butun ulke ekonomisinin asgari ucrete endekslenmesi de azalir.

Ne diyorsunuz?


 
uzmanlık sorusu sormuşsun ama sorunun ekonomi bilgisi ilkokul 5 seviyesinde.
piyasa arz-talep üzerinden belirlenir ama arz-talebin ardında bir metanın fiyatının altına düşemeyeceği emek-zaman vardır. dolayısıyla emeğin ücreti de işçinin geçinebileceği en aşağı düzey üzerinden belirlenir. daha doğrusu kapitalist sınıf ücretleri buraya çekmeye çalışır. çünkü böylece işçiden alabileceği artı-değeri en fazlaya çıkarmak ister (bkz. artı-değer sömürüsü). hiçbir işçi bu ücrete çalışmak istemez. ama çalışmak zorundadur (bkz. yedek işgücü ordusu). asgari ücrete zam olmazsa grev olur. sermaye bunu istemez. işçilere zam yapmazsan da kimse "o zaman ben de çalışmıyorum" diyemez. öyle bir lüks yoktur çünkü sermaye her yeri kuşatmış ve işçiyi hayvan gibi yaşayacağı koşullara mahkum etmek ister. üretim araçlarına sahip olmayan işçinin ise emek gücünü satmaktan başka çaresi yoktur. işçi: mavi ya da beyaz yakalı farketmez. herkes aynı durumda.

  • prole  (09.12.21 15:58:52) 
Emek zamanin degeri bu kadar dusukken ne etkisi olabilir ki piyasaya?

Ayrica isci grev yapabilir mi? Yapsa bile ne kadar dayanabilir?
  • floydian  (09.12.21 16:13:38) 
eksisozluk.com

emek-zamanın değeri işçinin yaşamak için ihtiyaç duyduğu maddeler ile ölçülür. kira, yiyecek, yakacak, yol, dinlence, vs. bunların fiyatı artarken işçi ücretleri düşük kalamaz: medyascope.tv

işçilerin işverenden daha fazla dayanabileceğini düşünüyorum. ayrıca ülkenin yüzde 55'i asgari ücretle hayatta kalmaya çalışırken ücretler daha fazla baskılanamaz zira her ekonomik kriz siyasal alanda radikal dönüşümler potansiyeli taşır.

edit: kafanda köleci ve feodal toplumlardaki gibi patatesle, ekmek soğanla yaşayan, ortalama ömrü 35 yıl olan bir toplum mu kurguluyorsun kafada anlamadım ama köleci ve feodal toplumların tarihi bile köle ve köylü isyanlarıyla dolu.
  • prole  (09.12.21 16:20:18 ~ 16:22:03) 
Bulur ama uygulamazlar, cunku asgari ucret oy deposuna donustu.

Normalde asgari ucretin 1000 tl gibi bir para olmasi lazim.
Aile gecindirmeyecek bos adam maasidir asgari ucret.
Devamli artis yaparak dengeyi bozdular su an zaten cok yuksek.

O kadar yukseldi ki yillardir calisan meslegi olan adamin maasina carpip onu da yukseltiyor.
biraz daha yukselse doktorun ogretmenin ciplak maasini gececek.

Ben beles bir stajyerken al kocum diyerek asgari maas yatirmislardi.
Ustune bir de sigortam yatmisti.
Hem onlarin isi goruldu hem ben harclik almistim.
Para 3 gunde bitmisti sene 2007 falan.

Su an bunu yapamiyorsun. Cunku maas fazla, maas fazla olunca bos adama veresin gelmiyor.
Onun yerine deneyimli adam ariyorsun.
Butun dengeleri bozuyorsun.

Neyse iste zaten enflasyon tek bir parametreye bagli degil ama son krizi tetikleyen ilk etken asgariye gelen zam oldu.
  • divit  (09.12.21 19:44:06) 
Evet, asgari ucret disaridan konan bir alt limit mudahalesi. Ulkenin yarisi asgari ucretliyse zaten alt limit yanlis yere konmus demektir. Asgari ucret niye var sorusuna cevap gerekli. O cevaba bagli olarak limiti nereye koymak isteyecegin degisecektir.


  • dunal  (10.12.21 01:43:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.