[]

Kat İrtifaklı Tapu

Sayın duyurucu sakinleri,

Şu sıralar hayatımda ilk defa ev almak üzereyim ve bu konulara çok uzak olduğumdan bazı sorularım var.

Almak istediğim evin tapusunda kat irtifakı şeklinde bir işaretleme var. Bazı yerlerde sorun olmayacağını yazsa da bazı yerlerde sorun olacağını masraf çıkacağını söyleyenler bulunmaktadır.

Bu konuda bilgisi, tecrübesi olan arkadaşlar bana açıklayabilir mi?

Ek bilgi ev sıfır değil, 9 yaşında.

Edit2: Cevap veren tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim ev için exper ile anlaştık raporu gelecek hafta sunacak bakalım ne çıkacak.

Şimdiden teşekkür ederim,

 
Daire sıfır mı?

Sıfırsa henüz iskanı alınmadığı için kat mülkiyetine geçilmemiş olabilir.

Sıfır değilse, 3-5 yıllık bir bina ise, iskanı alınmış ama tapuda cins değişikliği yapılmamış olabilir.

Sıfır da olsa biraz yaşlı da olsa, iskanı alınmamış olabilir, iskanı almaya engel bir durum olabilir.

Sizin dairede durum hangisi onu öğrenin, binada diğer kat sahiplerine sorun, belediyeye sorun.
  • John Bloor  (09.12.21 12:02:00) 
kat irtifakı tapusunda, ortada yasal olarak tamamlanmış bir daire/bina olmadığı için, arsa payından tapu sahibi olursunuz. kat mülkiyetinde ise daireye ait tapuya sahip olabilirsiniz.

kat irtifkı tapusu olması, o binanın iskanının olmadığını gösterir. iskanın neden olmadığına bağlı olarak belirli masrafları vardır. (ruhsata uygun değildir, ödenecek harçlar ödenmemiştir, yapı denetim firmasına borç vardır vb.) belli bir tarihten sonraki binalarda, örneğin iski, dairenize ayrı bir saat olsa bile, size ayrı bir hesap açmaz, binaya ortak hesaba gelir, ücreti de normal daireye göre fazladır.

kendi sitemizde iskan alınamadı. toprak sahipleri müteahhit ile o şekilde anlaşmışlar ancak müteahhit sallamamış, yapı denetime olan borçları ödememiş. bütün dairelerini satıp gitmiş, müteahhite ait daireler üzerindeki rehinleri hiç bir şeye bakmadan kaldırmışlar, takip etmemişler vs. her ey ruhsata uygun olmasına rağmen, inşaat bitimi %60 görünüyor, %80 olsa iskan için başvurabileceğiz, ancak yapı denetim, her ne kadar kendi limitlerini etkilese de parasını almadığı için iş bitimlerini vermiyor, dolayısı ile iskan alamıyoruz.

yapı denetim ile anlaşalım dedik bu sefer de daire sahipleri, çıkan masrafı ödemekten kaçındılar, öylece bekliyoruz.

heh cevap vereyim derken kendi dertlerime daldım sanki :) bu arada suyumuzun ortak olması, her ay kişilere bölüştürmek ve suyun bir miktar daha pahalı olması dışında bir zararını görmedim. bir de, iskanı olan daire olmayana göre %10-15 daha fazla ederi olur.
  • altinci nesil caylak  (09.12.21 12:12:18 ~ 12:13:26) 
Oturduğum daireyi 4 sene önce sıfır aldım, iskan yoktu ilk oturum başladığında, bir sene öyle devam etti. İskan alındı herkes Kendi faturasını üzerine aldı ve tapu kat irtifakı olarak değişti, şuan hiçbir sorun yok alış satış yapılabilir kredi de çıkar. İskan olmaması biraz problem olabilir ama kat irtifakı o kadar etkilemez diye düşünüyorum çünkü mülkiyete çevirme masraflı bir işlem, tüm ev sahiplerinin onayı ve ödeme yapması gerekiyor onun için irtifaklı ev çok var. Tek artısı satarken 5 e satacaksan mülkiyet olunca 7-8 e satarsın.


  • Uncle Sam  (09.12.21 12:43:10) 
önceliğiniz kat mülkiyeti olsun ama evi beğendiyseniz neden kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmediğini öğrenip bunun bir problem yaratıp yaratmayacağını bir emlakçıdan öğrenmeye çalışın. bir emlakçı kat irtifakı şu şu sebeptense sıkıntı olmuyor ama şu şu sebeptense oluyor gibi bir açıklama yapmıştı zamanında ama ben yine de kat mülkiyetli daire almıştım.


  • soft  (09.12.21 13:32:18) 
en önemli eksikliği kredi çekememe olasılığının olması iskansız dairelerin. ben evi aldığımda kat irtifaklıydı, (7 yıllık, 3 bloklu 72 daireli butik site) ben aldıktan 3 ay sonra iskana başvuruldu, ıvır zıvır bir sürü bedel ödendi. tanıdık varsa belediyede daha hızlı oluyor ama yine de aylar sürüyor iskanın alınması. 2021 başlarında yaklaşık 7 bin lira ödemiştim bir çok kalemin toplamı olarak. tapudaki arsa payına orantılı olarak çıkıyor ana kalem.

bunun dışında diğerlerinin de belirttiği gibi, iskan alınamama sebebi çok önemli. yoksa piyasadaki evlerin bir çoğunun iskanı yok, alım satıma engel bir durum değil. sadece iskan aşamasında kat maliki iskan masraflarını ödemekle yükümlü. 10-15 daha indirim talep edin.
  • posthuman  (09.12.21 13:45:49) 
9 senedir bir evin iskanı alınmadıysa orada şüpheli bi iş olabilir. Bir eksiklikten dolayı alınamıyordur mesela, o zaman o eksikliği gidermeden iskan alamazsınız, bu sefer de dert oluyor her halükarda. Bedeli sırf iskan alma bedeli olarak düşünme, mesela tadilat gerektiren, revize gerektiren bir işse bir ton masraf çıkabilir.


  • roket adam  (09.12.21 15:41:43) 
uzak durun sıkıntılı olabilir


  • photo85  (09.12.21 22:06:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.