[]

Konut Almak, expertiz ve diğer hususlar

Merhabalar,

Kısacası şu anda ev almak üzereyim ancak kredi başvurusunda bulunduğumda ekstra bir sürü masraf çıkıyor. Elimde nakit olarak para var peşin olarak da evi alabilirim yani.

1. Kredi almadan expertiz yaptırmak istiyorum? Ev expertizi yapan firmalardan bilen, kullanan var mıdır?
2. Krediye başvurduğumda evin ücretini soruyorlar ancak tapuda düşük göstermek istiyorum, banka beyanı ile tapu arasında bir ilişki olabilir mi?

3. Adım adım ev alırken yapılması gereken işlemleri sırası ile anlatacak bir kişi var mıdır?(tapu harcı ödemesi, para transferi...vb)

Şimdiden teşekkür ederim sevgili duyurucu sakinleri.

 
1-banka krediyi vermeden önce expertiz yaptırıyor, ve maksimum expertiz raporundaki tutar kadar kredi veriyor (yasal peşinat düşüldükten sonraki tutar) bu işlem ücretli, kredi kullanmasanız bile expertiz ücretini veriyorsunuz bankaya

2-çekeceğiniz kredi tutarı kadar gösterseniz iyi olur

3-tapu harcı tapuya giderken yatırılıyor, kredi çektiğiniz tutar tapu dairesinde memur tarafından otomatik olarak karşı tarafın hesabına banka tarafından yatırılıyor, kalan parayı kendi aranızda hallediyorsunuz ya elden ya da mobil bankacılık ile transfer ederek


Bildiklerim bunlar, siz yine de araştırın
  • mya  (08.12.21 12:05:00) 
1-internet araştırması ile bütçenize uygun, güvenebileceğiniz bir kurum bulabilirsiniz.

2-kredi kullanırsanız tapuda kredi tutarından düşük gösteremiyorsunuz, bir de belediyedeki rayiç değerinden. kredi kullanmayacaksanız, geriye bir tek belediyedeki rayiç değerininin altına düşmemek kalıyor.

3-"ev almadan önce yapılması gerekenler" google araması ile buraya yazabileceklerimizden çok daha fazlasına erişebilirsiniz. farklı kaynakları okumaya gayret edin.
  • posthuman  (08.12.21 12:06:56 ~ 12:07:36) 
1-zaten ekspertizi her türlü yaptıracaksan başka aman aman masraf çıkmıyor ki? emeklilik memeklikik iteliyorlarsa al, sonra 2 ay içerisinde iptal edip paranı iade alabiliyorsun zaten, tabi sen yine teyid edip başvurursun.
2- bir ilişki yok. rayiç bedelin ve kredi tutarının üzerindeyse bankaya "sana ne kardeşim satıcı benim tipimi beğendi belki ondan bu fiyattan veriyor" diyebilirsin. ama banka üzerine vazife olmamasına rağmen ben böyle yaptığım için emlakçıyı arayıp doğrulamaya çalışmıştı tutarı. hala niye böyle bişey yaptı çözemedim, dolandırılıcaz diye herhalde.

  • kenarortay  (08.12.21 15:24:17) 
bankaya gidiyorsun, kredi tutarını söylüyorsun ve başvuru yapıyorsun.
burada detay şu; çekeceğin kredi tutarı tapuda göstereceğin rayiç değeri aşamaz. rayiç değer nedir? - tapuda satış için randevu alacak olan satıcıdan istenilen, satacağı eve ait rayiç bedel ( temiz kağıdı) istenir eğer borcu falan varsa bu kağıdı vermemeleri lazım. rayiç bedel 150bin tl ise sen o ev ile ilgili alım-satım işlemini 150bin tl altında yapamazsın anlamındadır. Çekeceğin kredi için banka sana eksper yollar, eksper eve bakar ve belli bir piyasa fiyatı ortaya çıkar. mesela ben evi 480bin e aldım, eksper 400bin değer biçmişti. buralar oturdu ise sonrasında kalan işlem şu; randevu tarihinde gidip tapuda işlemlerinizi yapıyorsunuz. kredi tutarınız bankada bloke olarak kalıyor. siz imza atınca bankadaki kredi tutarı otomatik olarak satıcının hesabına geçer. kalan parayı da ister elden ister bankadan yaparsınız. bankadan daha garanti olur, ben elden ödedim mesela ama dekontu ona imzalattım. bu satıcı alıcı arasındaki bir ilişki. hukuktan ziyade kendine güveneceksin, aksi halde hukuk falan yıllar heba olur. başka sorun olursa yaz hacı, b de sakın vakıfbanka bulaşma, her konuda en kötü banka.

  • seyduna6687  (08.12.21 15:37:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.