[]

naylon torbayı bırakmak

marketten aldıklarımı naylon poşetlere koymaktan vazgeçiyorum, bez çantalarım da var kullanacak çok güzel. ama sokağımda çöp konteyneri yok, naylon poşetlerle çöpler sokağa bırakılıyor, kamyon gelip alıyor. bu durumda çöp için yine naylon lazım, bu sefer kısır döngü. hazır çöp poşeti satın alsam marketten almaktan ne farkı var? bırakamadım naylonu yani. ne yapmak lazım?




 
talebi azaltmaya katkıda bulunuyorsunuz, tamamen plastk posetten kurtulmayı kademeli olarak yapabilirsiniz
müsrifce bir kullanımdansa bilinçli olarak tüketmiş olursunuz bez torba ile birlikte kullanarak
katı atıklar için çöp öğütme sistemleri yaygınlaşmadan bundan tamamen vazgeçebilmeniz mümkün değil zaten
  • gdduman  (07.06.10 13:07:27) 
ben aktif olarak bez canta kullaniyorum ve naylon torba tuketimimi minimal seviyeye indirdim.

belki sifirlayamiyorsunuz ama cevreye verdiginiz zarar cok daha azalmis oluyor.

aramiza hos geldiniz.
  • compadrito  (07.06.10 13:10:27) 
paranız var ise;

bir adet çöp öğütücüsü alırsınız, çöpleri öğütür taşıma işini bez torba ile yaparsınız. sadece geri dönüşüme giden ve öğütülmemesi gereken nesneler için poşet alırsınız, onlar da içindekilerle beraber geri dönüşüme gider.
  • babil baligi  (07.06.10 13:22:35) 
o naylon torba bir kere üretildikten sonra ister al ister alma. :)
başka bir yerde kullanmadığın sürece gideceği yer yine aynı.
sadece bu döngünün bir parçası olmayı reddedersin. zaten 30 yıl önce kullanılmıyordu poşetler bu kadar. oraya dönsek yeterli. ama dediğim gibi sen almasan da aynı sayıda poşet üretiliyor. üretimde hiç bir eksilme olmadıkça da bir yere varılamaz.
  • kediebesi  (07.06.10 13:55:33) 
@kediebesi

diyelim market isletiyorsun ve gecen sene senin marketinde yuz bin naylon torba tuketiliyordu birim zamanda.

ve diyelim bu sene cevrecilik bilinci daha da yayginlastigi icin ayni surede seksen bin torba tuketilmeye baslandi.

bu durumda sen o naylon torba toptancisindan, o birim zaman icin, hala yuz bin torba almaya devam eder misin?

bunu boyle boyle butun marketler icin dusunursen, inanamayacagin kadar buyuk yekun tutar.

(hani su senin eksponansiyel meselesi).

tuketimi olmayan seyin uretimi de olmaz.

esnafa, isportaciya sorarsin mesela, "Yaa sizde bi zamanlar "tatata" vardi, niye artik getirmiyosunuz?" diye, ne cevap verir? "Gitmiyo abi, biz de getirmiyoruz"

cevrenin daha az katledilmesi icin, tek tek her birimizin yapabilecegi bir suru sey var.

naylon torba tuketimini azaltmak da bunlarin en onemlilerinden...
  • compadrito  (07.06.10 15:19:01 ~ 15:19:30) 
zaten üretici benim kullandığım torba sayısını üretmekten vazgeçse de gözle görülür bir katkı olmaz, evet. ama başkalarınınkini değil ancak kendi tüketimimi düzenleme şansım var, ben de onu kullanmanın yollarını arıyorum.


  • morella  (07.06.10 15:30:40 ~ 15:31:05) 
kısaca üretim de talebe bağlıdır diyorsun compadrito, biliyorum. ama işin şöyle bir yanı var ki bu talebi "yaratabilirsin". ekolojik ürünler geyiği de bu "talebi yaratma" üzerinedir zaten. :)

mesela kese kağıdından neden vazgeçildi de poşete geçtik?
çünkü ağaç kalmadı, sürdürülebilir orman fikri yoktu pek vs vs.
şimdi durum ne?
petrol azaldı, başka ülkelerden toplayıp getirmek pahalılandı, o yüzden poşet üretiminde zaten bir eksilme olacak vs vs vs... ayrıca biliyosunuz artık doğada çözünebilir torbalar da üretilebiliyor. bir süre sonra herkes onlara geçecek.

ben de kişisel olarak şunları yapıyorum. mümkün olduğunca torbasız alabileceğim şeylerde torba almıyorum, çantama atıyorum. torba almışsam bi şekil (çünkü elinize tutuşturuyolar misal pazarda) o zaman da bu torbayı çöp haline gelmeden önce başka işlerde de kullanıyorum. çöpe atmıyorum.
mesela şu siteleri buldum, çok hoşuma gitti, deniycem.
plasticbagbag.com
etsylabs.blogspot.com
www.filthwizardry.com
  • kediebesi  (07.06.10 15:53:27) 
  • kediebesi  (07.06.10 16:18:01 ~ 18:23:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.