[]

dolar bazinda ev fiyatlari

ev fiyatlari da dolar bazinda mi artiyor su siralar mesela? son 1-2 aydir nedir trend, gozleminiz, bilginiz nedir? ben onumuzdeki 2-3 ay da nasil olur sizce tahminen?




 
Kısa trendi bilmiyorum ama ev fiyatları genelde hep döviz bazında hareket ediyor. İnsanlar eve yatırım yapıp para kazandığını düşünüyor ama yaptıkları tek şey aslında paranın değerini korumak. Özellikle Cadde, Etiler gibi değeri bakımından üst sınıra ulaşmış ve artık artmayan bölgelerde ev fiyatları dolara göre ekstra değerlenmiyor. Bu benim kişisel gözlemim bu arada. Detaylı analiz yapmış değilim.


  • himmet dayi  (07.12.21 06:36:59 ~ 06:37:45) 
Anlık kur şoklarını saymazsak evet. Bir evin değeri 5 sene önce 100bin dolares ise şimdi de aşağı yukarı aynı ev o kadar (ama tam olarak aynı değil). Ama bu genel olarak doğru olsa da inşaat emek yoğun bir üretim olduğu ve işçi ücretleri artmadığı için tl girdi de var. Dolayısıyla ev fiyatları dolar bazında artarken tam dolar değerinden biraz aşağıda kalıyor. Yani aynı 100binlik ev şimdi 90bin diyebiliriz.


  • prole  (07.12.21 08:34:14 ~ 08:39:18) 
Bence tam da anlık kur fırlamaları gibi zamanlarda kura endeksleyip çok zam yapıyorlar. Uzun vadede bakınca 5-6 sene önce alınan evler döviz bazında %20 daha ucuz nerdeyse. 8-10 yıllıkta bakarsanız daha düşükte görülebilir. Yıllar evvel 250bin dolara alınan (660bin tl) ev şu an 1,8-2 milyon civarı. Ciddi bir kayıp var.

Ama son gördüğüm duyduğum bir kaç satışta, sallıyorum dolar %20 arttıysa satıcı da o civarda ilana koydu ve sattı. Ama çok uzun vadede hep düşüyor.
  • avatar is back  (07.12.21 09:20:15) 
Benim takip ettiğim iki yer vardı, birisi belli bir site diğeri de belirli bir bölgedeki benzer evlerdi.

İkisi de dolardan daha fazla zamlandı.

2020 nisandaki doları olup bu evi alacak kişi şu an o evi aynı dolar ile alamıyor ayrıca para eklemesi lazım.

Böyle dolar bazında kazandıran bir dönem daha önce oldu mu hiç bilmiyorum.

ben de @avatar is back gibi düşünüyorum şu an bir furya var herkes enflasyondan korunmak için yapabilecek şekilde ev arabaya yüklendi ama ileride uzun vadede dolar bazında bence kaybedecekler, ha dolar 13-14 seviyelerinden belki ileride 7-8'e iner ve dolar bazında da düşmez, orası ayrı ama bu çok olası mı kendiniz karar verin.
  • liberal  (07.12.21 11:52:46 ~ 11:54:19) 
evlerin dolar bazında artma sebeplerinden birisi de yabancıların 250bin dolar karşılığında türkiye vatandaşlığı elde etmesi.
olay şöyle işliyor, bir site var diyelim. evin değeri 1 ay önce 250.000USD * 12TL= 3.000.000.-TL idi.
şu anda ise yaklaşık 3.400.000.-TL. bu artış bölgedeki diğer evlerin de fiyatlarına oran olarak yansıyor.
  • teritori  (07.12.21 14:58:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.