[]

sütteki kalsiyum nereden geliyor?

İneğin yediği ot hep aynı yerde yetişiyor. Kökleri ağaç gibi derinlere de inmiyor. Otun yetiştiği toprağa kalsiyum nereden sürekli olarak geliyor?

Vitamin, protein değil ki bu mineral, sentezlenemez. Nedir bu mineral taşınmasının mekanizması?


 
garip bi' sekilde benim de direkt olarak kabul ettigim bir bilgiydi bu. sutte yogurtta kalsiyum bol olur gibisine.

senin sorunu gorunce biraz bakindim.

www.smh.com.au

kisaca ineklerin yedigi otlarin yetistigi topraktaki serbest minerallerden geliyormus.

toprak -> ot -> inek -> sut seklinde formulize edilebilir yani.
  • chezidek  (05.12.21 01:57:39) 
@che tamam topraktan da toprağa nereden geliyor? Sınırsız değildir herhalde?


  • Wakatakakage  (05.12.21 02:19:23) 
kalsiyum topraga kayaclardan gecer. bitki icin onemli bir maddedir. yani kalsiyum bitkinin olmasi icin bir gerekliliktir. bitki olunca da inek onu yer. ve sute metabolizma edilir. kayaclarca kalsiyum yoksa bitki de olmaz, o zaman ot olmaz. ot olmayinca da meracilik yapilmaz. bu nedenle hayvancilik her yerde yapilamaz.


  • helenart  (05.12.21 02:30:20) 
abi bu bir dongu sonucta. butun mineralleri yagmur suyuyla karsilayabilseydik herhangi bir gubre uygulamasi yapmazdik. senin sordugun biraz da yumurta mi tavuktan, tavuk mu yumurtadan gibi bi' sey.

bak verdigim linkte yaziyor.

"Cows obtain their calcium from grass hay which has approximately 0.4% calcium. Other plants such as alfalfa have approximately 1.5%. This calcium is absorbed by the plant from the soil."

"inekler kalsiyum ihtiyacini %0.4 kalsiyum iceren yoncadan karsilar. alfalfa ise %1.5 kalsiyum icerir ve bu mineral topraktan bitki tarafindan emilir" demis.

topraga azot, fosfor, potasyum gibi makro element gubreleri verilir. NPK dedikleri gubreler. 15-15-30, 10-10-20 gibi yuzdeleri olur. bunlarin yaninda sulfur, magnezyum, demir, kalsiyum gibi mikro elementler de bulunur. besi hayvanlari da bu topraklarda yetisen bitkileri tuketip bunyelerine aliyor kisaca.
  • chezidek  (05.12.21 03:00:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.