[]

Buyuk istanbul depremi olursa bogazdaki yalilar yikilir mi?

Wikipedia’da bundan onceki buyuk istanbul depremi ile alakali makaleyi okuyordum (19. Yy’daki). Orda ahsap binalarin yikilmadigi ama betonlarin buyuk olcude yikildigini soyluyordu.

Merak ediyorum cogu ahsap olan bu yalilar (mesela adalar’daki eski yapilar da oyle) buyuk bir depremde yikilir mi?


 
İstanbul'un önemli bir kısmındaki binaların etkilenebileceği konun uzmanlarınca defalarca dile getirildiğinden yalıların ayrıca bir önemi var mı bilmiyorum. Düz mantıkla, sahil şeridindeki yapıların daha fazla etkilenebileceği de söyleniyor zaten.

19.yy'daki beton teknojisiyle 21. arasında da fark olmuştur mutlaka. Binanın yaşına, bulunduğu bölgeye, fay hattına yakınlığına gibi farklı etmenlere de bağlı olarak değişebilir.
  • dreamnesiac  (05.12.21 00:25:02) 
Deprem bölgelerinde ahşap tercih edilen bir malzeme. Bunun sebebi beton ya da taşın aksine esneyebilmesi. Hatta ABD'den gelen bir arkadaşım İatanbul'da neden evlerin betonarme olduğunu, ahşap ev yapılmadığını sormuştu. Eski İstanbul'daki evlerin ekseriyetle ahşap olmasının sebebi de bu idi. Yani depreme dayanıklılık. Zira öncesinde de hep taş evler yapılırmış. Fakat ahşap evlerin yaygınlaşmasıyla bu sefer de yangın sorunu ortaya çıkıyordu. Ahşap evlerden müteşekkil mahallelerde bir evde çıkan bir yangının her tarafa yayılması işten bile değildi.


  • kurmaca  (05.12.21 00:30:24) 
Şu yazıyı okuyabilirsiniz.

www.imo.org.tr

Bence yazıdaki en önemli cümle "tek başına yapı malzemesi deprem dayanımını belirlemez"

Olay maalesef ahşap iyi, beton kötü gibi tek kriterle açıklanamayacak kadar karmaşık.

Yalılar belki yıkılmaz ama tsunami olursa etkilenebilirler. İzmir depreminde gözle görülür tsunami olmuştu. Boğaz'da durum daha ciddi olabilir.

Kısaca söylemek gerekirse yapı depreme dayanıklıysa yıkılmaz, depreme dayanıksızsa yıkılır.

Bu yalılar milyonlarca liraya satılıyor. Mutlaka değerlendirmeleri yapılmıştır. Yıkılacak evlere kimse milyonlarca lira harcamaz. Ama yıkılan olur büyük ihtimalle.
  • dissendium  (05.12.21 01:10:26) 
bence yikilir ama tetkiki yaptirilip guclendirilmis da olabilirler. yine de zamaninda esktra bir teknoloji kullanilmadi sonucta. ote yandaj dissendium'un dedigi mantikli ama insanlarin cogu da buna bakmiyor zengini de fakiri de ayni. mesela besiktasta yikildi yikilacak evlerin bahce katlari 3500e kiralaniyor :D

benim de bir diger merak ettigim yerler nisantasi civarindaki 60-70 yillik bazi unlulerin de oturdugu apartman daireleri. ozellikle birinin oturdugu yer tek kelimeyle harika ama iceriden. disaridan eski oldugu ya da icerideki parkesinden vs de anlasiliyor.

fizik kurallarina aykiri olacak ama ben zenginin oldugu apartmana/yaliya hicbir sey olmaz diyorum.
  • Kittie  (05.12.21 09:25:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.